Det store bankranet

Kreditkassen flesker til med rekordhøye gebyrer på mange av sine manuelle tjenester fra 1. juli. Foreløpig forsikrer de øvrige store bankene at de ikke har planer om å følge etter, men Forbrukerrådets direktør Per Anders Stalheim frykter at Posbankens og DnBs kunder får en gebyrsmell når bankene slås sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spar penger - bruk de nye betalingsmåtene

- De største bankene tar seg best betalt for slike tjenester. Det er med andre ord ingen stordriftsfordeler å hente ved banksammenslåinger, bemerker Stalheim.

Direktøren i Forbrukerrådet erkjenner at bankkundene har lite å stille opp med når bankene tar seg betalt for alt mellom himmel og jord.

- Men jeg spør meg om det ikke finnes en grense for hvor mange biter man kan dele en tjeneste opp i - og ta seg betalt for hver enkelt bit. En gang må de få nok av gebyrer. Jeg vil tro at det er for liten konkurranse om banktjenestene, sier Stalheim.

Etter hans mening burde det ikke vært tillatt at bankene tar et ekstra gebyr dersom kunden bruker sitt minibankkort i en annen bank.

- Det burde være samme gebyr uansett hvilken bank du brukte, sier han.

Gebyrsjokk

Ifølge Dagsavisen kommer Kreditkassen med en formidabel gebyrøkning på tjenester innenfor ni kjerneområder. Det omfatter blant annet kjøp av valutasjekker, pengeoverføringer, betaling av regninger og bruk av sjekker. Mens banken på noen tjenester innfører helt nye gebyrer, øker andre med mellom 40 og 50 prosent. Sjokkmeldingen fra Kreditkassen kommer bare et par uker etter at bankens sjef, Tom Ruud, sto fram og forsikret at banken ikke kom til å velte nye kostnader over på kundene. Uttalelsen kom da det ble klart at Stortinget vil forby bankenes såkalte float-inntekter. Det bety på godt norsk tida det tar fra en kunde betaler en regning til den registreres på mottakerens konto. Dette tar flere dager, og bankene har tjent store beløp på å ikke betale renter i denne perioden.

Informasjonssjef Tore Westhrin uttalte da at «Kreditkassen vil ikke velte problemene over på forbrukerne i form av økte priser på enkelte tjenester».

Venter

Da det ble klart at bankene mister sine float-inntekter, uttalte både Sparebankforeningens sjef Einar Forsbakk og direktør Tor Kobberstad i Den norske Bankforening at dette med all sannsynlighet ville føre til økte gebyrer. Men foreløpig er Kreditkassen alene om å vedta gebyrøkninger.

- Vi har ikke planer om gebyrøkninger i hele år, sier informasjonsdirektør Erik Roth Nilsen i VÅR bank.

De informasjonsansvarlige i Sparebanken NOR, DnB og Postbanken er ikke fullt så bastant i sine uttalelser, men de slår fast at gebyrøkninger ikke så langt har vært et tema. De understreker imidlertid at bankene ser tida an.