Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det store bråket kan komme etter fredagsbønnen

Fredsprisvinner til Egypt i kveld. Uroen har spredt seg til Jemen.

 - KRITISK TIDSPUNKT I EGYPTS HISTORIE:  Nobelpris-vinner og opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei kom til Kairo torsdag kveld for å være med på folkemøtene etter fredagsbønnen.FOTO: KHALED EL FIQ, AP/SCANPIX.
- KRITISK TIDSPUNKT I EGYPTS HISTORIE: Nobelpris-vinner og opposisjonspolitiker Mohamed ElBaradei kom til Kairo torsdag kveld for å være med på folkemøtene etter fredagsbønnen.FOTO: KHALED EL FIQ, AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjokkbølgene etter jasmin-revolusjonen i Tunisia skyllet i dag inn i gatene i Jemens hovedstad Sanaa.

Flere titusen demonstranter ledet av frontfigurer i den politiske opposisjonen i landet og ungdomsaktivister marsjerte under plakater med slagord som «Sammen skal vi knuse regjeringspartiet».

Tidlig torsdag kveld er ikke meldt om alvorlige skader etter den første dagen av det gryende opprøret i det fattigste arabiske landet der stadig flere av innbyggerne har fått til å si fra på gatespråk at presidenten sitter på lånt tid.

I 32 år Ali Abdullah Saleh (68) har sittet med presidentmakten i Jemen siden Nord-Jemen og Sør-Jemen slo seg sammen til en stat i 1990. Da hadde han allerede vært president i Nord-Jemen i 12 år. Presidenten har ikke kommet med noen uttalelser om de største demonstrasjonene i den unge nasjonen noen gang.

 SANAA, YEMEN:  Tunisia-opprøret spredte seg torsdag til Yemen. Titusener av demonstranter marsjerte i hvedstaden Sanaa og krevde at presidenten gjennom 32 år, Ali Abdullah Saleh, må gå av. FOTO: HANI MOHAMED, AP/SCANPIX).
SANAA, YEMEN: Tunisia-opprøret spredte seg torsdag til Yemen. Titusener av demonstranter marsjerte i hvedstaden Sanaa og krevde at presidenten gjennom 32 år, Ali Abdullah Saleh, må gå av. FOTO: HANI MOHAMED, AP/SCANPIX). Vis mer

I Egypt har ennå ikke president Hosni Mubarak (82), som er inne i sitt 30. år som president i regionens mest folkerike land (80 millioner), verken vist seg offentlig eller kommentert opptøyene, som startet tirsdag.

En beduin ble skutt og drept av politiet øst i Egypt i dag under en demonstrasjon mot regimet, meld
er nyhetsbyråene.

Benektet London-rykter En representant for regjeringspartiet har benektet rykter om at Mubaraks sønn Gamal skal ha forlatt landet til fordel for London.

- Han har vært her i partihovedkvarteret i dag og drøftet spørsmål om demonstrasjonene med andre partiledere, sa talsmannen for Det nasjonale demokratiske partiet.

 SIST SETT: Jemens president Ali Abdullah Saleh på møte i Den arabiske liga 19. januar i  Sharm El-Sheikh . FOTO: AMR AHMAD, AFP/SCANPIX.
SIST SETT: Jemens president Ali Abdullah Saleh på møte i Den arabiske liga 19. januar i Sharm El-Sheikh . FOTO: AMR AHMAD, AFP/SCANPIX. Vis mer

Den store testen på styrken i demokratioppgjøret er ventet etter fredagsbønnen i morgen. Da skal vinneren av Nobels Fredspris i 2005, Mohamed ElBaradi (68), delta i et folkemøte i Kairo.

Fredsprisvinner kom i kveld ElBaradei, som fikk Fredsprisen på vegne av Det internasjonale atomenergibyrået (IEA) der han var generaldirektør fram til 2009, kom til Kairo fra sitt hjem i Wien torsdag kveld.

- Dette er et kritisk tidspunkt i Egypts historie. Jeg må støtte det egyptiske folk, sa ElBaradei på flyplassen som svar på hvorfor han kommer hjem nå, ifølge Reuters.

Det har vært demonstrasjoner, dekkbrenning og steinkasting i mange egyptiske byer også i dag, men ikke meldt om nye dødsfall før det ble mørkt.

 SIST SETT:  Egypts president Hosni Mubarak fotografert 24. januar i presidentpalasset i Kairo i forbindelse med et møte med Palestinas president Mahmoud Abbas. FOTO: AMR NABIL, AP/SCANPIX.
SIST SETT: Egypts president Hosni Mubarak fotografert 24. januar i presidentpalasset i Kairo i forbindelse med et møte med Palestinas president Mahmoud Abbas. FOTO: AMR NABIL, AP/SCANPIX. Vis mer
 SUEZ, EGYPT:  Demonstranter brenner dekk i den egyptiske havnebyen Suez torsdag. FOTO: KHALED DESOUKI, AFP/SCANPIX.
SUEZ, EGYPT: Demonstranter brenner dekk i den egyptiske havnebyen Suez torsdag. FOTO: KHALED DESOUKI, AFP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media