Det store comebacket

2005 ble året da a-ha, med albumet «Analogue», knuste alle antydninger om at bandets comeback var i ferd med å floppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stem på årets navn her!

LONDON (Dagbladet): På tampen av året summerer Paul, Magne og Morten opp høydepunktene. Dagbladet møtte bandet dagen etter bandets strålende konsert på Wembley Arena i London tidligere i desember.

På spørsmål om hva som har vært årets høydepunkt, ga de tre medlemmene -  som nå er godt over 40, og slo gjennom for 20 år siden -  tre ulike svar. Ikke helt uventet.

-  Vi ble endelig ferdig med plata -  og deilig var det, sier Magne Furuholmen.

-  Det var kult å spille i New York for første gang på 19 år, mener Paul Waaktaar-Savoy.

-  Frognerparken foran 120 000 mennesker var det absolutt største, slår Morten Harket fast.

Også Magne og Paul vender etter hvert tilbake til seinsommerkvelden i Oslo:

-  En inkluderende aften på alle måter. Good vibes, erkjenner Magne og nikker litt mens han tenker tilbake.

Gleder seg: a-ha skal gjenerobre Storbritannia over nyttår. Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy og Morten Harket gleder seg. Foto: Universal
Gleder seg: a-ha skal gjenerobre Storbritannia over nyttår. Magne Furuholmen, Paul Waaktaar-Savoy og Morten Harket gleder seg. Foto: Universal Vis mer

-  Det var litt spesiell stemning, ja, istemmer Paul.

Men 120 000 er ikke den største mengden a-ha har spilt for i år. Vi tar det siste halvårets høydepunkter i riktig rekkefølge (første halvår gikk med til å spille inn «Analogue»):

Høydepunktene

2. juli : a-ha går på scenen i Berlin foran 200 000 tyskere. Anledningen er Live 8. At lyden er dårlig, at Morten Harket fingrer med øreproppen og ikke treffer rent, og at de pælmes av scenen før tida -  forandrer ingenting. Et potensielt tv-publikum på 5,5 milliarder ser og hører «Take on me».

27. august: Et sted mellom 120 og 150 000 mennesker opplever a-ha i Frognerparken. Bandet spiller låtene «Celice», «Analogue» og «Cozy Prisons» for første gang live. Konserten for øvrig er en hitparade.

13. september: a-ha inntar Irving Plaza i New York. Bandets første opptreden i USA på 19 år. Dagbladet rapporterer at golvet gynger under de 1200 tilhengerne. Som for øvrig brukte 52 minutter å gjøre konserten utsolgt.

4. november: Bandet slipper sitt åttende studioalbum. «Analogue» er den første plata på tre og et halvt år, og den tredje siden comebacket i 2000 (etter «Minor Earth, Major Sky» og «Lifelines»). «Analogue» blir tatt vel imot i Norge. «Kanskje deres beste album noen gang», skriver Aftenposten.

13. november: a-ha starter i Brussel, og legger ut på en utsolgt konsertturné i de største belgiske, sveitsiske og tyske byene, samt i Paris. «a-ha får publikum til å føle seg vel», skriver Berliner Morgenpost.

7. desember: «We\'re home!» roper Magne til 10 000 fans på Wembley Arena i London, byen de bodde i da a-ha slo gjennom for 20 år siden. Folk synger med på alle låtene -  selv de som ikke er utgitt i England.

Pinlig berørt

2005 er også året da internasjonale superband som U2, Coldplay og Keane hyller a-ha.

På Valle Hovin 27. juli synger Bono «Touch me! The sun always shines on tv» midt i «Beautifull day» -  og erkjenner offisielt at låta deres er en aldri så liten norsk rip-off.

I mengden på Valle står Paul Waaktaar Savoy. Som skrev «The sun...» for over 20 år siden.

-  Jeg ble så flau at jeg holdt på å synke gjennom bakken, forteller Paul om sin egen reaksjon på Bono-stuntet.

I Oslo Spektrum 30. oktober forkynner Coldplay a-ha\'s betydning for dem. Chris Martin synger a-ha, snakker om a-ha, lovpriser a-ha. I salen står Paul. Igjen. Denne gang sammen med Magne.

-  På et tidspunkt sa vi til hverandre: «Kommer det mer nå, så går vi», sier de to.

Magne legger til:

-  I ettertid er det et hyggelig minne. Det vitner om sjenerøsitet fra Coldplays side.

Nærmere hverandre

-  Hvordan er det for a-ha å jobbe så tett sammen igjen? Plateinnspilling og turnéliv?

-  Det kjennes bra. Vi trengte en så lang periode for å finne tilbake til hverandre, sier Paul. Han legger til:

-  Vi bor jo i forskjellige land. Men turneen har vært såpass lang at vi har rukket å finne hverandre. Det er lettere nå enn før. Og det er lettere når vi bare spiller. Hadde vi vært ute på en sju uker lang promoturné i stedet, ville vi vært nær et break-up.

Magne er enig:

-  Vi er mer sammensveiset enn før. Men det skal ikke så mange gnisninger til, før alt du ønsker deg, er en Uzi til jul.

Mens Morten Harket -  litt uventet -  sier:

-  Vi er en stor, fantastisk familie.

Etter den vellykkede turnérunden i Storbritannia skinner det gjennom at a-ha vil gjenerobre øyriket for godt. Plateslippet over nyttår skal ledsages av en radio-turné. Paul gleder seg:

-  Plateselskapet tror på oss i England. De er fornøyde med hvordan vi ligger an før slippet.

Magne legger til:

-  Vi skal ikke selge skinnet før bjørnen er skutt. Men jeg er glad for at briter flest vurderer oss på bakgrunn av den nye plata -  ikke på grunn av storhetstida på 80-tallet.