- Det store eldreranet

- Nok en gang taper pensjonistene i forhold til de yrkesaktive. Vi kan ikke si at de blir slått ned på åpen gate, men de utsettes for statens lommetyver. Det store pensjonistranet skjer gjennom systematisk og vedvarende underregulering av pensjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er generalsekretær Robert Rustad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) som formulerer seg slik til Dagbladet.

Dermed setter han ord på pensjonistenes harme etter bruddet i forhandlingene med regjeringen i går.
Taperne i årets store lønnskarusell er pensjonistene med inntekter så vidt over nivået for minstepensjon. De får 5000- 6000 kroner i tillegg. Men også det historiske løftet for minstepensjonistene er med ett blitt mindre historisk. Det garanterte tillegget på 12 000 kroner til minstepensjonene er langt mindre enn hva gjennomsnittet av stats- og kommuneansatte har fått.

Tilbyr 2870 kroner

Det blir resultatet dersom regjeringens lønnsdiktat i trygdeoppgjøret blir vedtatt av Stortinget. Det ble i går morges brudd i forhandlingene mellom staten og pensjonistenes organisasjoner. Statens tilbud er å regulere Folketrygdens grunnbeløp med 2870 kroner, fra 42 500 kroner til 45 370 kroner.

Først på pensjoner over 150 000 kroner vil denne reguleringen gi tillegg på 10 000 kroner, som er det garanterte minstetillegget for alle stats- og kommuneansatte.
Men de aller fleste yrkesaktive i offentlig sektor får flere tusen kroner på toppen av dette.

Oppbrakt

Generalsekretær Robert Rustad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon er oppbrakt over at heller ikke den nåværende regjeringen har vært villig til å se på skjevheten som oppstår ved at pensjonister av alle kategorier hvert eneste år får mindre enn de yrkesaktive.

- Pensjonister har ikke noe slikt som justeringsoppgjør, lokale tillegg eller lønnsglidning. Hvert år når Det tekniske beregningsutvalget gjør opp status, viser det seg at lønnsutviklingen blant stats- og kommuneansatte og blant ansatte i LO-NHO-området har vært bedre. Avstanden mellom våre grupper og de yrkesaktive bare øker, sier Rustad.

Minstepensjonistene

Sentrumspartienes løfte om en tusenlapp ekstra til minstepensjonistene er ikke så enestående som det kunne fortone seg for et år siden. Tusenlappen ble fremmet under Stortingets behandling av trygdeoppgjøret i fjor, og ble sentrumspartienes beste kort i valgkampen.

Siden den gang er løftet blitt krympet i tre etapper.

  • Først da den nye regjeringen bestemte seg for å innfri løftet fra og med trygdeoppgjøret 1. mai, og ikke ved første anledning, som mange trodde ville være 1. januar. Dermed blir det bare åtte tusenlapper i år, mot tolv, som mange regnet med i valgkampen.
  • Deretter ble løftet ytterligere krympet da regjeringspartiene bestemte at trygdeoppgjøret skulle inngå i de 12 000 kronene. Selv påtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik uttalte på pressekonferansen der Voksenås-erklæringen ble lagt fram at tusenlappen skulle komme i tillegg til regulering av trygden.
  • Endelig har den skinnende tusenlappen blitt stadig mattere ved at «alle andre» får mer enn pensjonistene det året de virkelig skulle ta igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer