Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det store fotobeviset

Professor Sigurd Allern med nytt innlegg i debatten om AKP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg hele debatten her

DAGBLADET TRYKTE

31. juli et stort oppslått fotografi av undertegnede som skyter på en blink med en salongrifle. Bildet illustrerer en artikkel der Dagbladets medarbeider Helge Øgrim, en tidligere leder i Rød Ungdom, skriver om ml-bevegelsen på syttitallet. I følge billedteksten dokumenter dette at «noen av oss trente skyteferdigheter på fritida».

Jeg kan bekrefte at bildet er autentisk. Ved et privat feriebesøk på en hytte Øgrims kone eide prøvde flere gjester, kvinner og menn, samme Øgrim-rifle. Omgivelsene var riktig idylliske, nær fjorden ved Porsgrunn. Hvilken blink verten hadde satt opp har jeg glemt, men sannsynligvis var det en blikkboks. Øgrim husker imidlertid årstallet feil, det var ikke i 1975, men i 1973. Det samme bildet ble for øvrig publisert i Telemark Arbeiderblad på åttitallet, men da med en av Øgrims venner som «fotokilde». Jeg tror at selv overvåkningspolitiets grånende kadre trakk på smilebåndet av denne dokumentasjonen. Som kjent fant de etter iherdig innsats ut at påstandene om AKPs geriljaleire og organiserte våpentrening var noe tøv.

I denne sammenhengen er det derfor litt mer relevant at jeg i 1974 faktisk fikk litt våpentrening da jeg avtjente verneplikten. Norske rekruttskoler sørger for sånt, og ml-ere på syttitallet var ikke noe unntak. Dessverre klarte jeg ikke skytemerket (til enkelte offiserers synlige lettelse), men VG sørget i det minste for å dokumentere AKP-lederens militære innsats gjennom et stort oppslått intervju og forsidebilde hvor jeg var utstyrt med AG3. Bildet kan sikkert utlånes og med tabloid kreativitet settes inn i en ny og mer bloddryppende kontekst.

Dagbladet har samme dag et annet nyhetsoppslag der jeg kritiseres. Årsaken er at jeg har reagert på en leder i avisen (som bad meg gi mitt syn på debatten om AKPs «arkiver») gjennom å skrive et svarinnlegg. Jeg anbefaler der at det som måtte finnes av historisk arkivmateriale oversendes Arbeiderbevegelsens arkiv og gjøres offentlig tilgjengelig. Misnøyen gjelder dette: En journalist i avisen fulgte sist mandag opp Dagbladets utfordring med å legge inn en beskjed på min mobiltelefonsvarer om at han ønsket en kommentar om mitt syn på AKP-arkivet. Jeg sendte han da en epost-melding om at jeg hadde sendt avisen et svar om arkivspørsmålet og jeg i denne saken ikke har noe å legge til denne kommentaren. Journalisten ringte ikke tilbake.

Flere redaktører i Akersgata og omegn uttaler seg i avisens oppslag bekymret over at en professor i journalistikk kan behandle pressen slik. Ja, Aftenpostens Per Egil Hegge slår fast: «Her viser Allern sin diktatoriske legning». Har han ikke hardere ord for denne majestetsforbrytelsen mot pressens småkonger?

FREDAG 1.8. SPANDERER

Dagbladet en pompøs underleder på saken, der avisen generelt later som om jeg ikke vil la journalister stille kritiske spørsmål om AKP eller syttitallet. Det er noe tøv. Jeg er det siste halvåret intervjuet om AKP og syttitallet av både Dagsavisen, Dag og Tid, Kapital og andre. Hvis Dagbladets journalist vil ha meg til å gjenta mitt svar om AKPs «arkiver» i intervjus form, er han velkommen til å ringe. Pressen har rett til å stille spørsmål, men ingen rett til å diktere hvilke svar som gis.

Si din mening om AKP-debatten