Det store knefallet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med et pennestrøk og med fullt bifall fra Vesten satte palestinernes president Mahmoud Abbas i går den palestinske grunnloven ut av funksjon. For «fredens sak» har USA og andre vestlige land godtatt at en folkevalgt regjering blir styrtet og at Palestina skal styres ved hjelp av et presidentdekret. Så er spørsmålet om det blir så mye fredeligere av den grunn.

MED HÅNDA PÅ muslimenes hellige bok Koranen avla den nyinnsatte statsministeren Salam Fayyad og hans tolv statsråder sin troskapsed i Ramallah på Vestbredden i går formiddag. Troskap til den palestinske grunnloven kunne de neppe sverge, for den var satt ut av kraft noen timer tidligere da president Abbas i et dekret gjorde det klart at den nye regjeringen ikke trengte bifall fra den folkevalgte lovgivende forsamlingen.

NÅ HAR ABBAS sparket den Hamas-ledede samlingsregjeringen og innsatt en ny regjering. Hamas blir beskyldt for å ha gjennomført et militærkupp i Gaza, men det er også all grunn til å spørre seg om ikke Abbas og hans Fatah-parti i går begikk statskupp på Vestbredden. Palestinerne har fått en tostatsløsning, men ikke akkurat den de hadde håpet på. Vesten og Israel ser imidlertid ut til å ha fått sitt ønske oppfylt. Det palestinske valget på lovgivende forsamling i fjor er endelig ugyldiggjort. Fra før av satt mange av de folkevalgte Hamas-representantene i israelske fengsler, i går kunne resten av parlamentarikergruppa til Hamas i beste fall ta en tidlig sommerferie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer