Det store landrøveriet

Her er beviset på at israelerne ikke først og fremst er opptatt av sikkerhet når de konfiskerer palestin-ske områder på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den jødiske bosettingen Zufin er det store planer om videre utbygging - på palestinernes bekostning.

Muren

Påbegynt: 2. halvdel av 2002

Lengde: 670 kilometer. (Den grønne linja er 315 kilometer lang.)

Totale byggeutgifter: 8,3 milliarder kroner (Beregninger fra 2005)

Palestinere som havner på israelsk side av muren: 49 000.

Israelere som støtter opprettelsen av muren: 84 prosent (ifølge meningsmåling fra 2004).

Kilde: The West Bank Wall, unmasking Palestine

-  Israelerne lurer verdenssamfunnet uten at det blir løftet en finger, sier iren Ray Dolphin som akkurat har skrevet boka «The West Bank Wall, unmasking Palestine».

Krympet

Opprettelsen av den kontroversielle separasjonsmuren på Vestbredden har foreløpig ført til at palestinernes område er krympet med ti prosent. Muren bukter seg mange steder som en slange innenfor området som tilhører den palestinske Vestbredden. Grensene er lagt slik for å beholde en rekke jødiske bosettinger. Som argumentasjon for at store områder rundt bosettingene også ligger innenfor separasjonsmuren, henviser israelske myndigheter til sikkerhet. Det må være god plass - slik at man skal ha tid til å forberede seg mot eventuelle terrorister som infiltrerer.

Ekspansjon viktigst

Kartet over som er utarbeidet av den israelske menneske- rettighetsorganisasjonen B\'Tselem, slår fullstendig beina under den argumentasjonen. Kartet viser bosettingen Zufin like ved den palestinske byen Qalquilya i den nordlige delen av Vestbredden. B\'Tselem har fått tak i masterplaner som viser både nye bolig- og industriområder innenfor arealet som er konfiskert fra palestinerne.

-  Områdene ligger så nær inntil muren at dette ikke dreier seg om sikkerhet, sier Ray Dolphin. I en rapport slår B\'Tselem fast at israelske planleggere enkelte steder har gått inn for ekspansjon på bekostning av sikkerhet.

At den israelske muren går innenfor grensene fra våpenstillstandsavtalen fra 1949, er blitt fordømt av Den internasjonale domstolen i Haag. Domstolen har krevd at israelerne flytter muren og at det internasjonale samfunnet gjør sitt til at så skjer.

DELER LANDSBYEN I TO:  Slik går den israelske separasjonsmuren ved landsbyen Abu Dis like ved Jerusalem. I stedet for å følge veien nedenfor, er den bygd slik at landsbyenes hus fortsetter å være på palestinsk side, mens en del av innbyggernes trær og marker havner på israelsk side. Foto: RAY DOLPHIN
DELER LANDSBYEN I TO: Slik går den israelske separasjonsmuren ved landsbyen Abu Dis like ved Jerusalem. I stedet for å følge veien nedenfor, er den bygd slik at landsbyenes hus fortsetter å være på palestinsk side, mens en del av innbyggernes trær og marker havner på israelsk side. Foto: RAY DOLPHIN Vis mer

Bortsett fra en mindre justering av muren har ingenting skjedd.

-  Det israelske målet er åpenbart annektering av palestinsk område, sier Ray Dolphin som har jobbet i de palestinske områdene i tjue år, mer enn halvparten av tida for FN-organisasjoner.

Jorda på feil side

På lokalt plan går det israelske land-tjuveriet utover palestinske bønder som får store problemer med å dyrke jorda si. De 3200 innbyggerne i den palestinske landsbyen Jayous like ved Zufin opplever at mesteparten av jorda deres nå er på feil side av muren, inkludert tusenvis av oliven- og frukttrær. Og israelerne gjør det ikke akkurat lett for dem eller andre bønder på Vestbredden som er i samme situasjon. Ettersom den israelske separasjonsmuren ble bygd, måtte palestinerne som eide jord «på feil side» søke om spesialtillatelser for å komme til markene sine.

I begynnelsen gjaldt disse tillatelsene både jordeiere, deres slektninger og landarbeidere. Nå er det bare landeierne og deres barn som får lov til å passere kontrollpostene ved muren - for å dyrke og arbeide på sin egen jord. I tillegg er disse kontrollpostene bare åpne i korte perioder, to-tre ganger per dag.

-  Disse restriksjonene fører at mange ikke får gjort jobben sin. Resultatet blir langt færre avlinger og at jord blir liggende brakk, sier Ray Dolphin.

Osmansk lov

I boka hans går det fram at israelerne trolig har en hensikt utover det sikkerhetsmessige gjennom disse restriksjonene. Israelske okkupasjonsmyndigheter har tidligere brukt en gammel lov fra den gang Palestina lå under Det osmanske riket. Loven gjør det klart at jord som enten ikke er blitt dyrket på ti år eller har ligget brakk i sammenhengende tre år, tilfaller staten.

-  I løpet av noen år kan mange palestinere miste jorda si på den måten. Hvis israelerne ensidig etablerer sine grenser i 2008, slik statsminister Ehud Olmert har foreslått, vil det gjøre det enda vanskeligere for palestinerne å beholde jord som ligger på feil side av muren, sier Ray Dolphin.

Han har ikke store forhåpninger om at det noensinne vil bli etablert noen levedyktig palestinsk stat.

-  Leveforholdene forverres stadig, og den nye generasjonen palestinere som vokser opp, blir kraftig radikalisert. Verken Vestbredden eller Gaza vil i framtida klare seg økonomisk på egen hånd, sier Ray Dolphin.

KRITISK: Ray Dolphin har skrevet bok om den israelske muren.
Slik skal bosettingen i Zufin utvides
Lappeteppet Vestbredden

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer