Det store oljekuppet

Sentralstyret i Arbeiderpartiet ble ikke på noe tidspunkt informert om Ap-regjeringens historiske beslutning om å åpne oljekranene i norsk økonomi. Store deler av regjeringen var også totalt uvitende da de ble innkalt til ekstraordinært statsråd torsdag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-regjeringens historiske beslutning om økt bruk av oljepenger i norsk økonomi kom som en stor overraskelse på de aller fleste sentrale politikere i regjeringspartiet. Beslutningen som innebærer et merforbruk på 230 milliarder kroner ekstra av oljepengene i perioden til og med 2010, ble bevisst holdt unna sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Fryktet lekkasjer

Frykten for lekkasjer resulterte i at bare statsministeren og finansministeren med noen få utvalgte medarbeidere arbeidet med saken. Partileder Thorbjørn Jagland og nestleder Hill-Marta Solberg ble informert underveis.

Det topphemmelige arbeidet begynte på Statsministerens kontor i høst.

Statsbudsjettet hadde igjen vist at den regelstyrte veksten i utgiftene er så sterk at det måtte friske oljepenger inn i økonomien for å få råd til hjertesakene. Samtidig hadde det vokst fram en erkjennelse i kretsen rundt statsminister Jens Stoltenberg om at hele problematikken rundt bruk av oljepenger var uavklart.

Notater ble håndnummerert og samlet inn igjen etter møtene for å hindre lekkasjer. Innholdet skulle aldri diskuteres med utenforstående. Nøkkelpersoner som statssekretær Tom Therkildsen ved Statsministerens kontor og statssekretær Vidar Ovesen i Finansdepartementet har jobbet med den delikate saken i hele vinter.

Ringte Slottet

Arbeidet var ikke avsluttet før departementsråd Bjørn T. Grydeland ved Statsministerens kontor mandag morgen slo telefonnummeret til Slottet. Nå varslet han at statsministeren ønsket et ekstraordinært statsråd torsdag samme uke. Kongeparet var på statsbesøk i Japan og kronprins Haakon ble derfor varslet.

Tirsdag og onsdag fikk regjeringsmedlemmene beskjed om at de måtte møte til en ekstraordinær regjeringskonferanse torsdag klokka 8.30, for så å reise til Slottet 09.15.

Hvem måtte gå?

Blant statsråder og statssekretærer hersket det forvirring. Det er bare ved helt spesielle anledninger det innkalles til ekstraordinært statsråd. En slik anledning er hvis statsministeren ønsker å bytte på mannskapet i regjeringen.

Dagbladet kjenner til at det var flere som tenkte tanken om at eventuelle endringer i regjeringen var på gang. Det er ingen stor hemmelighet at noen fungerer dårligere enn andre i Stoltenbergs kabinett.

Tatt på senga

Det var ikke bare regjeringens egne medlemmer som ble tatt på senga. Ap's stortingsrepresentanter var holdt utenfor. Saken var overhodet ikke luftet i stortingsgruppa, hvilket er naturlig. Ikke engang sentralstyret ble vist tillit i denne saken. I LO var det bare Yngve Hågensen og påtroppende leder Gerd Liv Valla som var informert. Da nyheten kom under pressekonferansen torsdag klokka 10.00, ble opposisjonen overrumplet. Reaksjonene fra opposisjonspolitikerne tydet på at de ikke helt hadde fått med seg alle sidene i denne saken. Med ett var både Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik vippet til side i debatten om bruk av oljefondets midler.

Grepet fra Jens Stoltenberg kan vise seg å være meget smart. Gjennom dette oljekuppet har han klart å få Arbeiderpartiet på banen i spørsmålet om hvordan oljeformuen skal forvaltes.

Strategene i regjeringsapparatet håper nå at Arbeiderpartiet skal unngå en valgkamp der Ap's topp-politikere bare må bruke uttrykk som «nei, nei», «budsjettbalanse» og «ansvarlighet» - mens opposisjonen lover nye oljepenger.