Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det store oppgjøret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Befring-utvalgets kloke anbefalinger har nådd fram til statsminister Kjell Magne Bondevik. Utvalget la i november i år fram en rapport som dokumenterte omsorgssvikt og overgrep i institusjoner hvor barnevernet foretok plasseringene i tidsrommet 1945- 80. Utvalget konkluderte tydelig med at slik vanskjøtsel hadde funnet sted i et slikt omfang og i en slik grad at for å ivareta den enkeltes behov for oppreising og økonomisk kompensasjon, burde samfunnet finne fram til en særlig form for billighetserstatning.
  • Når statsministeren nå ber Stortinget gi sin tilslutning til at det skal gis erstatning uten mer gransking og uten de tradisjonelle kravene til bevisførsel, er dette fullstendig i tråd med utvalgets forslag om å legge visse føringer for behandlingen av erstatningssakene slik at en større grad av standardisering kan finne sted. Det lar seg likevel aldri gjøre å finne fram til ordninger som til fulle kan lege sårene etter en ødelagt barndom. Men uten en tilpasning av vilkårene for å få billighetserstatning, vil saksbehandlingen bli for omfattende og ta for lang tid.
  • Det er en lang sosialpolitisk kamp som nå er vunnet, selv om det for mange er en bitter seier. Gjennom tidene har flere sentrale personer deltatt i den overordnede debatten som handler om å inkludere alle barn i det sosiale fellesskapet og dermed stoppe segregeringen og stigmatiseringen av mennesker som lever i vanskelige livssituasjoner. I Dagbladet ble frontene særlig synlige mellom et autoritært etablissement og maktkritiske opinionsdannere som kunne avsløre uhyrlige tilstander for mange av barna det offentlige hadde overtatt ansvaret for.
  • Vi legger ikke skjul på at vi ser statsministerens beslutning om å gi disse barna en slags oppreisning flere år seinere, også som en seier for en type journalistikk som var grunnleggende samfunnskritisk og på kollisjon med den politiske eliten som mente å vite best hvem velferdssamfunnet skulle omfatte. Vi regner med Stortingets ubetingete velvilje for å bøte på skadene som ble påført dem som falt utenfor denne velferden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media