Det store psykiatrisviket

Psykiatriplanene skal følges, sier og skriver helseminister Dagfinn Høybråten. Men i praksis skjer det motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I debatten rundt opptrappingsplanene i psykiatrien forsikres det stadig om at planene skal følges. Men pasientene, de pårørende og vi ansatte i fagfeltet opplever en ganske annen virkelighet. Spissformulert vil jeg kalle det som nå ser ut til å skje for det store psykiatrisviket i norsk politikk. I 1998 lovte regjeringen Bondevik og et samlet Storting en enorm satsing på psykiatrien i Norge, tilsvarende et beløp på 24 milliarder kroner i en åtteårsperiode frem mot 2006. Fylkene begynte etter hvert å tro på satsingen og la ned mye arbeid i å lage konkrete planer for utbygging av en lenge nedprioritert del av det norske helsevesen. Det samme gjorde Telemark fylke og fikk mye skryt for sin psykiatriplan som var den første i landet som ble godkjent av departementet. Etter hvert har alle fylkene kommet etter med sine planer.

Todelt

Psykiatrisatsingen er i hovedsak todelt: Midler til investeringer (bygg og lignende) og til driftsøkning (økte driftsutgifter/flere ansatte). Etter hvert er det flere som har etterspurt hvor milliardene blir av, noe også Dagbladet har gjort i det siste. Det er blitt sagt fra departementet at opptrappingen skal økes mot slutten av perioden. Høybråten sier det samme: For å få «muligheten for å utdanne nok og riktig personell og tid til prosjektering av bygninger». I praksis ser vi imidlertid at det stikk motsatte skjer. Det gjennomføres allerede nå drastiske kutt i den forventede opptrappingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer