Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det store rusproblemet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Som det framgår av gårsdagens reportasje i Magasinet, har Norge et betydelig rusproblem som det knapt snakkes om. Det dreier seg nemlig ikke om narkotika, men om alkohol. Mens narkotika er det foreldrene til tenåringer frykter mest, utgjør alkohol en langt større trussel. Ikke bare er det et rusmiddel langt de fleste ungdommer bruker mer eller mindre jevnlig, men lista over alkoholens skadevirkninger er lang og skremmende.
  • Av de drapene som begås i Norge, skjer over halvparten i fylla - i tillegg kommer alle dødsfallene som skyldes promillekjøring. Mens 42 mennesker ble myrdet i Norge i fjor, ligger antallet som blir drept av promillekjørere grovt regnet på 72 i året. Alt i alt antar man at alkohol fører til mellom 1100 og 1700 dødsfall hvert år. De som skyldes kroniske alkoholskader, er ikke medregnet. Til sammenlikning var det 338 narkotikarelaterte dødsfall i Norge i fjor.
  • Også når konsekvensene ikke blir så dramatiske, er alkoholens skadevirkninger alvorlige nok. Fylla rammer mange flere enn dem som drikker. En undersøkelse fra 1999 viser at opp mot 40 prosent av befolkningen var blitt plaget av fulle folk det siste året. Mange engster seg for vold i byen, andre mister nattesøvnen på grunn av naboens fester. Selv om alkoholforbruket i Norge er relativt lite i europeisk sammenheng, er problemene knyttet til rusmiddelet langt større enn i Sør-Europa. Hvis det gir mening å snakke om kulturbetinget vold, må det være i forbindelse med nordmenns forhold til alkohol.
  • Å skulle gjeninnføre forbudstida er verken ønskelig eller mulig. Heller ikke finnes det andre lettvinte løsninger på Norges største rusmiddelproblem. Men noe kan gjøres. Vi vet at det er sammenheng mellom tilgangen til alkohol og problemene forbundet med alkohol. Hvis skjenkestedene stenger tidligere, blir problemene mindre. Likeledes kan kontroll og regelverk skjerpes inn når det gjelder serveringsstedene. Men det viktigste er at vi innser problemets omfang og størrelse, og tar tak i det. Denne situasjonen kan vi i lengden ikke leve med.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media