Det store selvbedraget

Dagbladets mangeårige USA-korrespondent Anne Thurmann-Nielsen har hørt talen til president George W. Bush i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gutten i boblen har fått grått hår, men han nekter å komme ut av boblen. I natt snakket den gråhårete gutten, USAs president George W. Bush, i 20 minutter fra boblen som denne gangen var i presidentbiblioteket i Det hvite hus.

Fremad. Videre ut i den apokalyptiske hengemyra i Irak. Slik tolker et stort flertall politiske kommentatorer talen i USA.

Mer enn 3000 unge amerikanere er drept. De fleste etter selve invasjonen i 2003. Hvor mange lemlestede og ødelagte mennesker som er rammet av denne krigen, både på kropp og sjel, finnes det bare store tall på.

Å ikke lykkes i Irak vil være en katastrofe, sa Bush i natt.

Gjennom hele høsten har han hamret inn ordet SEIER hver gang han ble spurt om hva han ville gjøre med Irak og borgerkrigen som er i full gang. Hver gang har populariteten og tilliten til presidenten sunket.

TV-underholdere som folkeopplysere

Ironien og spydighetene i underholdningsprogrammene har økt tilsvarende hos tv-underholderne David Letterman, Jay Leno og Jon Stewart. Og det er hos disse underholderne de fleste amerikanere nå henter sin informasjon om amerikansk politikk, viser undersøkelser.

I likhet med tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld har Bush anklaget pressen for å male et beksvart bilde av utviklingen i Irak. Det skjer utrolig mye positivt, har han sagt til et hoderystende folk.

 PÅ HJEMMEBANE:  TV\'er vendt mot gatene sto på over alt i New York sentrum da president George W. Bush holdt sin Irak-tale i går kveld lokal tid. Foto: Expressen.
PÅ HJEMMEBANE: TV\'er vendt mot gatene sto på over alt i New York sentrum da president George W. Bush holdt sin Irak-tale i går kveld lokal tid. Foto: Expressen. Vis mer

Kanskje har han støttet seg til Rumsfelds ord om at Irak ser fredelig ut fra lufta. Utrolig mange rolige steder, sa Rumsfeld etter å ha fløyet over landet i fjor.

Et hult budskap

I natt hadde president Bush sjansen til å være ærlig mot sine velgere, hele det amerikanske folket og resten av verden. Det var han ikke, selv om han kanskje er hellig overbevist om at han tar riktige valg.

Bush innrømmet riktig nok at alt ikke hadde gått som planlagt, og at ansvaret er hans. Men ordene hans om seier i krigen mot terror og kampen for demokrati i Midt-Østen lyder hult.

Nå vil han sette inn mer enn 20.000 nye soldater, de fleste i Bagdad, uten å lytte til stemmene som advarer. Verken hans egne generaler, Iraks statsminister Nuri Kamal al-Maliki, demokratene i Kongressen eller moderate republikanere synes det er et smart trekk. I tillegg trosser presidenten velgerne som i november i fjor ga ham klar mistillit og valgte inn et flertall demokrater både i Senatet og i Representantenes hus.

Kaos i arv

Spørsmålet er ikke så mye om det er riktig å sende inn 20.000 soldater ekstra, men om det finnes noen strategi knyttet til økningen av mannskaper. Det finnes allerede 132.000 amerikanske soldater i Irak. Militære ledere har sagt at man ikke trenger flere tropper, men en plan.

Etter nattas tale kan det høres ut som om det viktigste for president Bush er å hale ut tiden han har igjen i Det hvite hus - to år - for så å overlate det tilsynelatende uløselige kaoset til sin etterfølger.

Demokratene i Kongressen har fått en sjanse til å opponere mot en krig de ga klarsignal for. Nå kan de nekte å finansiere en økning av troppene. Og tida vil gå i Washington.

Kan tape to kriger

I Irak sitter Iraks statsminister og hans regjering, som er dominert av sjiamuslimer, uten noen stor vilje til å skape fred. Det er denne regjeringen Bush skal gi støtte slik at den kan ta over ansvaret for eget land. Muligheten til å lykkes står og faller med den irakiske regjeringens evne og vilje til å ta dette ansvaret.

I natt snakket en president som er i ferd med å tape en krig. Han kan sågar tape to kriger, for det ser ikke særlig lyst ut i Afghanistan heller. Det er noe som heter fakta på bakken. Den bakken har president George W. Bush liten kontakt med.

BUDSKAPET TIL IRAK: TV\'en var midtpunktet i denne frisørsalongen i Basra da president George W. Bush holdt sin tale i morges lokal tid.