Det store slaget står i morgen

GÖTEBORG (Dagbladet.no): Demonstrasjonene mot president George W. Bush har bare vært oppvarmingen. Fredag er det ventet langt kraftigere demonstrasjoner mot EU-toppmøtet i Göteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen tidlig starter EU-toppmøte på Svenske mässan i sentrum av Göteborg. Flere hundre demonstranter kommer til å prøve å klatre over de massive politisperringene som omringer et helt kvartal rundt konferansesenteret.

- I går var jeg på et planleggingsmøte sammen med flere hundre demonstranter på Hvitfeldtska gymnasiet. Flere grupper kommer samtidig til å forsøke å klatre over politisperringene, sier Hallgeir Løland Torpe. Han har reist fra Bergen for å delta på den største politiske begivenheten i Norden på flere år.

Vekket av politiet

I morges ble han vekket av at politiet sperret hele skoleområdet til Hvitfeldska gymnasiet. Politiet hadde fått tips om at større grupperinger planlegger sabotasje mot EU-toppmøte i morgen, og ville gjennomsøke skolen på jakt etter utstyr og aktivister. Først etter tre timer slapp Hallgeir Løland Torpe ut av skolen, etter å ha blitt kroppsvisitert av politiet.

En politimann kom lettere til skade da en gjeng med demonstranter angrep en politipatrulje med stein utenfor skolen. Ellers har det bare vært rapportert om mindre sammenstøt med politiet før kampene blusset opp igjen torsdag kveld. Fire personer var ved 21-tiden meldt skadet.

Provoserer demonstrantene

Tim Robinson, Attac-medlem og leder av Internasjonale sosialister, mener at politiet unødvendig provoserer demonstrantene med å sperre inne flere hundre på skolen. Politiets aksjon har også skapt store problemer for de norske demonstrantene som hadde planlagt å overnatte på Hvitfeldtska gymnasiet.

I kveld pågår det en stor demonstrasjon mot president George W. Bush. Minst 10.000 demonstranter fra forskjellige land viser sin avsky mot manglende klimapolitikk og USAs praktisering av dødsstraff. Foreløpig har demonstrasjonen gått rolig for seg. Tidligere i ettermiddag møttes flere tusen demonstranter utenfor SAS Radisson hotell hvor Bush overnatter under det døgnet han er i Sverige. Noen få demonstrantene tok ned buksa og viste rompa til presidenten, mens flesteparten ropte slagord som «Bush go home» og deltok på allsang til Beatles-klassikeren «Get Back».

Ildprøve

Den største delegasjonen med nordmenn kommer fra den nystiftende Attac-organisasjonen i Norge. Nina Drange, nyvalgt leder i Attac-Norge, kom til Göteborg i ettermiddag sammen med flere hundre medlemmer. Markeringen i Göteborg er den første aksjonen Attac i Norge gjennomfører.

Nina Drange understreker at Attac-medlemmene ikke kommer til å gå i konfrontasjon med politiet.

- Vi er imot vold! Det kommer nærmere 1.500 nordmenn hit til Göteborg. Vi kan ikke garantere at alle sammen har fredelige hensikter, men våre medlemmer er her for å demonstrere fredelig, påpeker hun til Dagbladet.no like før kveldens massedemonstrasjon mot Bush.

I løpet av helga kommer Attac til å ha flere fredelige markeringer.

- Vi skal blant annet spille fotball, i-land mot u-land. U-landene spiller selvsagt i motbakke, og dommeren skal være Verdensbanken, sier Unni Berge, tidligere interimstyremedlem i Attac.

FALUN-GONG: En drøss av organisasjoner har funnet veien til Gøteborg. Politiet har godkjent 60 søknader om demonstrasjoner i løpet av fire dager. Her er Falun Gong som koser seg.
<B>AVSKY MOT BUSH: Akkurat nå foregår det en Bush-demo, dette bildet er fra Drotningens torg hvor flere tusen demonstranter møtte opp for å se noen få vise bakenden til Bush. Bush bor på SAS Radisson hotell, i bakgrunnen.
<B>FREDELIG: Demonstrasjonene mot USAs president George W. Bush gikk stort sett fredelig for seg.
BRÅK: Flere hundre demonstranter vil forsøke å klatre over politisperringene fredag, sier Hallgeir Løland Torpe.