SAMLET I FJOR:  Barack Obama, Vladimir Putin og Xi Jinping var alle tre samlet i Beijing i november i fjor for et møte i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC). Kinas president Xi Jinping kom inn sammen med Putin og Obama da toppmøtet skulle starte, og journalister gjør et poeng ut av de to ikke smilte og at Obama kun svarte kort da Putin kommenterte hvor vakkert konferanserommet var. Da de skulle sette seg, klappet Putin Obama på skulderen, med liten respons fra Obama. Foto: Alexei Druzhinin / RIA Novosti / Kremlin / Reuters / NTB Scanpix
SAMLET I FJOR: Barack Obama, Vladimir Putin og Xi Jinping var alle tre samlet i Beijing i november i fjor for et møte i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC). Kinas president Xi Jinping kom inn sammen med Putin og Obama da toppmøtet skulle starte, og journalister gjør et poeng ut av de to ikke smilte og at Obama kun svarte kort da Putin kommenterte hvor vakkert konferanserommet var. Da de skulle sette seg, klappet Putin Obama på skulderen, med liten respons fra Obama. Foto: Alexei Druzhinin / RIA Novosti / Kremlin / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Det store spillet: Slik kjemper de om verdensmakten

Mens Russland ligger med brukket rygg og Obama sliter på hjemmebane, seiler Kina opp som verdens nye supermakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skjer nå dramatiske maktforskyvninger i verden, og makten er på vei mot øst. Tidligere i uka dro den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter til Asia. Hans budskap er at USA ikke vil nedskalere sitt militære nærvær rundt øyer og farvann Kina hevder råderetten over i Sør-Kina-havet. Til tross for kinesiske advarsler. 

Samtidig passerte Kina i fjor USA som verdens største økonomi og bjørnen i øst rasler med sablene.

- Russland tar ikke akkurat over verden med det første, men det er i full stand til å lage betraktelige mengder bråk om de ønsker det. Spørsmålet er hvordan forholdet mellom supermaktene USA og Kina vil utvikle seg videre, og da med Russland som en ustabil joker, sier forsker Bjørnar Sverdrup-Thygeson ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

En mann med ambisjoner Forholdet mellom USA og Russland har ikke vært så dramatisk dårlig siden den kalde krigen. Og med Sovjetunionens fall, falmet også bjørnen i øst som supermakt. Nå prøver mannen som i 2015 ble kåret til verdens mektigste mann å gjenvinne Russlands posisjon som supermakt. Og stoppe USAs «innblanding i andre lands forhold».

- Ingen kan si at Vladimir Putin er en bra mann. I 2014 tok han Krim-halvøya med makt og startet en stygg stedfortrederkrig i nabolandet Ukraina - hvor en nesten sikker kan si at en BUK-missil fra Russland skjøt ned et sivilt passasjerfly. Men som den ubestridte, uforutsigbare og uforklarlige lederen av en energirik atommakt, så vil heller aldri noen finne på å kalle ham svak, skriver Forbes.

Men hvor stor sjanse har Putin i realiteten til å måle seg med de amerikanske og kinesiske kjempene? Både USAs og Kinas økonomi er fem ganger så store som Russlands. Russland opplevde formidabel vekst på 2000-tallet, men nå ser det ut til å stagnere.

  En mektig leder  Framover kan Kina i økende grad bli sittende ved roret. Troen på det utfallet ble ytterligere styrket av USAs håndtering av det som endte i en global finanskrise i 2008.

- Kina er jo verdens raskest voksende økonomi, og det er ikke noe tvil om at maktbalansen vil gå mot Kina på lang sikt. USA erkjenner jo og at Asia vil være det økonomiske tyngdepunktet i verden, men det vil ta litt tid før Kina tar over den dominerende posisjonen som USA og Vesten har hatt, sier seniorforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet.

De bygger øyer i Stillehavet i omstridte havområder og styrker sin økonomiske posisjon i mang et utviklingsland. Kinas president Xi Jinping har sentralisert makta i Kina og omtales nå som en av de største lederne siden Mao Zedong.

Slik ble Xi Jinping (60) Kinas ubestridte leder
.

- Da Kina satte i gang sitt enorme reformprogram under Deng Xiaoping, var linja at Kina skulle vokse, sørge for et fredelig nabolag og ellers holde seg i ro. De hadde ikke behov for å engasjere seg i noen eventyr utenlands. Men nå ser vi at Kina, under Xi Jinping, begynner å gå bort fra dette, sier Sverdrup-Thygeson.

Det samtidig som de europeiske sanksjonene skyver Russland nærmere Kina.

- Kina er kanskje det nærmeste Russland kan komme en alliert utenfor de postsovjetiske områdene, men Kina er mye sterkere enn Russland. Så Russland trenger Kina mer enn Kina trenger Russland, sier Åtland.

Et spørsmål om supermakt Sist i spillet om verdensmakten, kommer president Barack Obama. På hjemmebane er han nå en «lame duck», en handlingslammet leder, da republikanerne tok kontrollen over Kongressen i mellomvalget og begrenset Obamas politiske handlingsrom.

Hvis USAs dominerende maktposisjon i verden kanskje nærmer seg slutten, hvem vil ta over?

- USA vil fremdeles ha en fremdeles ha en veldig framtredende posisjon i verden, mye fordi de har noe som Kina ikke har, nemlig sterke og solide handels- og sikkerhetspolitiske allianser, sier Sverdrup-Thygeson.

Han tror Obama er og i all overskuelig framtid vil være den som har mest makt og mest innflytelse.

- At USA skal miste sin posisjon som supermakt har en snakket om i 40 år. Men det har ikke skjedd. Det er uten tvil den amerikanske presidenten som er den mektigste av de tre, foran Xi og Putin, sier Sverdrup-Thygeson.

Det selv om både Russland og USA søker seg østover.