Det store togtyveriet

Ronnie Biggs og kompisene står bak det mest berømte kuppet fra tiden da gentleman-tyver var på det mest populære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjengen var inspirert av det store togrøverne var ville vesten. Flere tiår etter Sundance Kid og Butch Cassidy ranet amerikanske tog i fleng, gjennomførte Ronnie Biggs og 14 andre sitt rekordkupp.

8. august 1963 stormet de nattoget mellom Glasgow og London iført skimasker, og stakk av med 120 sekker med penger, til sammen 2,6 millioner pund. De brukte lite vold - selv om togføreren Jack Mills ble slått ned med en jernstang. Dette sammen med flukten etterpå gav togrøverne kultstatus i hjemlandet.

Hjernen bak kuppet var den kjente raneren Bruce Reynolds.

300 års fengsel

Da kuppet ble kjent, fanget stilen og størrelsen det engelske folket og en svær politioperasjon ble satt i gang. De fant gjengens skjulested, der fingeravtrykkene fortsatt fantes. Etterhvert ble ranerne sporet opp og samlet ble de dømt til 300 års fengsel.

Men det skulle ta tid før alle satt bak lås og slå. Reynolds var fem år på rømmen før han ble tatt. Buster Edwards rømte til Mexico, men overgav seg etter tre år. Senere ble han udødeliggjort gjennom filmen Buster, med Phil Collins i hovedrollen.

Englands berømte rømling

Men den mest berømte av dem alle ble Ronnie Biggs. Han ble tatt etter togranet og dømt til 30 års fengsel. Etter 15 måneder rømte i en møbelbil og rømte landet. På rømmen forandret han utseende med plastiske operasjoner og bodde i Australia, Argentina, Bolivia og til slutt Brasil.

Britiske myndigheter prøvde gjentatte ganger å få han utlevert, og ved hvert mislykket forsøk økte kultstatusen til Biggs. Først nå ser det ut til at han returnerer til gamlelandet, men av egen fri vilje.

Men ikke alt ved Det store togrøveriet er like fascinerende. Togfører Jack Mills ble aldri helt frisk og gikk aldri tilbake til arbeidet. Ha døde i 1970.

Kilde: BBC

RANET TOGET: Politiet på vakt utenfor toget på Cheddington Station i Buckinghamshire i august 1963.