Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det største av alt

Super Bowl mye større enn Supertirsdag, sier de Dagbladet.no møtte i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/USA (Dagbladet.no):  Det er søndag kveld i New York. Det er mindre enn halvannen dag til den viktige Supertirsdagen i den amerikanske presidentvalgkampen.

Men før det, og foran alt annet kommer Super Bowl. Der skal «hjemme-favoritten» New York Giants brake sammen med New England Patriots foran drøye 70 000 tilskuere på tribunen og opp mot 100 millioner amerikanske tv-seere.

Dette er det absolutte høydepunktet for alle sportsinteresserte. Ingenting kan måle seg med finalen i den amerikanske fotballigaen. Det fikk Dagbladet.nos valgteam forklart da de dro ut for å måle temperaturen før den prestisje-tunge Supertirsdagen.

To timer til avspark

I Bedford Avenue i Williamsburg cruiser 70 år gamle Bob Germino rundt i sin 51 år gamle bil.

Et blikkfang for alle som er ute i gatene på denne tida. Og Bob vet det.

- Det er en 1957-modell Chevrolet Bel Air, sier Bob og stryker over rattet med slitte kjørehansker.

- Hva gjør du egentlig?

- Nei, jeg kjører bare rundt for å vise fram bilen. De fleste rundt her er for unge til å ha opplevd disse bilene, sier Bob, og kaster blikket over et strøk som de siste årene har sett en invasjon av unge, trendy mennesker og en voldsom prisstigning.

STØRRE ENN ALT ANNET: Octavio Perez (35) svevde høyt i natt, da The Giants vant. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD
STØRRE ENN ALT ANNET: Octavio Perez (35) svevde høyt i natt, da The Giants vant. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Ingenting av dette eller oppstyret rundt Super Bowl og Supertirsdag ser ut til å ha innhentet 70-åringen. Sannheten er imidlertid at politikken gjorde han seg ferdig med for mange år siden.

- Politikk ble for skittent for meg. Jeg var en gang lokalleder her i distriktet og hadde flere verv, men så fant at jeg ut at det nyttet ikke. Vi ble skviset uansett. Men døtrene mine, de driver valgkamp for Hillary, forteller Bob.

Også han gir sin stemme til den tidligere førstedamen og New York-senatoren. Han tror på Hillarys budskap om at hun er den med mest erfaring og «den som kan lede fra dag én», som hun pleier å si.

En time til avspark

På en bar litt lenger ned i gata sitter en kameratgjeng og varmer opp til finalen, som skal gå av stabelen på University of Phoenix Stadium. Der hvor du må bla opp minst 700-900 dollar for å få et sete.

Det mye er som står på spill denne kvelden.

- Jeg har satset 500 dollar på The Giants, sier Andrew Kosierb (27) og gnir seg forventningsfullt i hendene.

Skulle The Giants vinne vil lommeboka hans bli tjukkere. The Giants\' mange unge, uerfarne spillere skal slåss mot The Patriots som har gått ubeseiret gjennom hele sesongen, og som spiller for sitt fjerde Super Bowl-trofé på sju år. Sånt gir gode odds for Giants-tilhengere.

image: - Det største av alt

I likhet med kameratene som er samlet rundt bordet, er også Andrew Kosierb sønn av polske immigranter.

Å holde med Giants. Det er lett, selv om ikke alle har bodd så lenge i New York. Men å finne en presidentkandidat å stemme på. Det er verre. Disse gutta føler ikke at presidentkandidatenes valgkampretorikk treffer dem i hjertet.

- Du vet, disse folka sier hva som helst for å bli valgt, sier Krzysztof Starego (32), og lener seg framover.

- USA har forandret seg. Før i tida reiste immigranter til USA for å tjene nok penger til å kunne sende noe hjem til familien. Nå som dollaren er så lav, drar immigranter andre steder, til land som Irland og ja, Norge. Derfor er det bare fattige, spansktalende immigranter som kommer. De som bare skal tjene til livets opphold, sier Krzysztof.

For den unge elektrikeren er det fagforeningenes stilling som holder den amerikanske drømmen i live.

- Jeg er en fagforeningsmann. Det er fagforeningen som sørger for at jeg tjener penger, og som sørger for at standardene holdes, sier Krzysztof og legger hånda på brystet.

Avspark

Ny pub. Lokalet er fylt fra vegg til vegg og stemningen er i taket. Bareieren er iført Giants-drakt. Han er ikke på jobb denne kvelden. 

Spørsmål er det bare lov å stille i de kostbare, men tallrike reklamepausene.

- Dette er det største av alt! Ingenting kan sammenlignes med Super Bowl, sier Octavio Perez (35).

Han flyr høyt denne kvelden. Også han har satset en anseelig sum penger på at The Giants skal vinne. Akkurat hvor mye han har satset er vanskelig å dra ut av ham.

- Jeg har satset mye penger.

- Hvor mye? 500 dollar? spør Dagbladet.no og har bare en referanse fra forrige bar å gå på.

Octavio stirrer tilbake.

- Er det mye hos dere i Norge? For det er det ikke her omkring, slår 35-åringen fast før han snur seg rundt for å snakke med kameratene sine.

- IRA, mafia og «Tom Hanks»

Der, i baren, sitter en eldre mann og bruker kjeften. Octavio beskriver han som den mest gretne mannen i nabolaget.

- Han er irsk og er IRA-mann, forklarer Octavio og slår kameraten hardt i ryggen. Den ikke navngitte, angivelige IRA-mannen vifter bort kameraet og presseblokka.

Ved siden av ham sitter en mann med pondus. Det er lett å se. Tilbakelent på stolen, iført svart skinnjakke, sølvstenk i håret. Han jubler litt mindre enn de andre og snakker litt mindre enn de andre. Octavio introduserer han med et italiensk navn som lyder kjent, men som kanskje bare minner om en film.

Octavio sier det som det er.

- Denne fyren er mafia.

En ny mann kommer inn i lokalet, iført svart skinnjakke og hvit pologenser. Han blir introdusert som Tom Hanks.

- Unnskyld?

- Ja, han har spilt for Tom Hanks to ganger, forklarer gutta i baren.

«Tom Hanks» vinker avvergende med hånda, forklarer at han bare har vært stand in for Tom Hanks én gang, og understreker at han aldri har møtt Tom Hanks.

Snart halvspilt

Kampen er jevn, men utfordreren The Giants gjør det overraskende bra. Octavio og de andre ser ut til å være ganske fornøyde. Her utveksles håndtrykk og kameratslige slag på skuldra like ofte som fotballspillerne på flatskjermen legger hverandre i bakken.

En tung sigarlukt siger inn over lokalet. Dårlige vaner pleies i døråpningen for ikke å gå glipp av noe av kampen.

- Men hva med Supertirsdag? forsøker Dagbladet.nos valgreporter å bryte inn med.

- Supertirsdag? Jeg skal si deg det jeg. Taper vi kommer jeg ikke til å rekke å stå opp i tide for å stemme, fordi jeg er så i bakrus. Vinner vi derimot, skal jeg være oppe å feste helt til valglokalet åpner. Da skal jeg stemme på Hillary, sier Octavio.

- Hvorfor Hillary?

- Hun er en stor, liten kvinne der oppe. Og mannen hennes var en fantastisk president. Men...jeg vedder på at hun bare vil tilbake i Det ovale kontor for å ha en affære, slik at hun kan hevne seg på Bill, sier Octavio og ler rått.

I bakgrunnen begynner «Tom Hanks» å bli høyrøstet. Roper noen ukvemsord i retning bareieren i Giants-skjorta. Det er noe med en pizza som ikke kommer.

Vår mann i IRA snur seg mot «Tom Hanks», tar bareieren i forsvar og sier, på en måte som ikke er til å misforstå:

- HAN...er MIN venn.

«Tom Hanks» blir stille.

Seier\'n er vår

Ikke lenge etter at Dagbladet.no har forlatt menneskene i Williamsburg høres jubelbruset - over nesten hele New York. The Giants\' unge mannskap har tatt seieren hjem for første gang på 17 år.

På stadion i Arizona kan quarterback-helten Eli Manning (27) heve armene i været. For mindre enn to måneder siden ble han og de andre Giants-gutta pepet av banen av sitt eget hjemmepublikum.

- Vi har trodd på oss selv i hele år. Det er posisjonen du vil være i, sier Eli, og får nøklene til den splitter nye bilen han har vunnet av en speaker som er i ferd med å miste stemmen.

Hjemme i New York løper folk ut i gatene for å feire. På Time Square står trafikken stille. Bare lyden av bilhorn overdøver de jublende tilhengerne som roper: «Boston sucks!» «Boston sucks!»

Festen er i gang. Kanskje varer den helt til Supertirsdag?

<B>- NÅ BLIR KONA SINT:</B> Bob Germino (70) frykter reaksjonen fra kona. - Hun kommer til å bli sint når hun får se at jeg har gått ut uten gebisset, sier Bob og tar seg til overkjeven.
KORT OPPSUMMERT: - Vi liker The Giants og hater Bush, oppsummerer kameratgjengen over noen øl for Super Bowl.
GIANTS HELE LIVET: Dagbladet.no møter Freddy Jakubowski før den store kampen. - Jeg har vært Giants-tilhenger hele livet, sier Freddy.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media