- Det største tap i livet

Åpenhjertig Arne Olav Brundtland om sønnens død Gro Harlem Brundtland og hennes mann Arne Olav mistet sin yngste sønn, Jørgen, i september 1992. Selvmordet er aldri tidligere omtalt, men i går, fire år etter, vier Arne Olav Brundtland et helt kapittel i boka «Gift med Gro» til Jørgens sykdom og bortgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det tragiske dødsfallet førte til at Gro samme høst trakk seg som Ap-leder på partiets landsmøte. Arne Olav Brundtland ønsker åpenhet om psykiatri og psykiatriske pasienters problemer. I går lanserte Arne Olav Brundtland boka «Gift med Gro» om sitt liv sammen med Gro Harlem Brundtland.

Åpenhet

- Vi må ha større åpenhet om psykiatri. Større forståelse og toleranse, skriver han.

Den 23. september holdt NUPI-forsker Arne Olav Bundtland et foredrag ved NATOs hovedkvarter på Kolsås utenfor Oslo. På vei til konferansen fikk han det plutselig for seg: «Jørgen er død. Han har tatt sitt eget liv. Fred over hans minne.»

Arne Olav ristet innskytelsen av seg og gjennomførte foredraget på Kolsås. Samme ettermiddag «sprang bomben: Jørgen var død. Alt ramlet sammen», skriver Arne Olav Brundtland.

Det tok tid å gi Gro beskjed om tragedien. Hun var i Brussel og spiste middag med EU-kommisjonens leder, Jacques Delors. Arne Olav lot henne spise ferdig før han overbrakte den triste meldingen.

Ble syk

Jørgen var yngste sønn i familien. Da han døde i 1992 hadde han hatt psykiatriske problemer i en årrekke. Samme sommer ble han utskrevet etter et av sine mange opphold ved Psykiatrisk klinikk på Vinderen i Oslo. Selv om Jørgen fant seg en kjæreste på denne tida, fortsatte problemene. Gro var kontinuerlig bekymret, skriver Arne Olav Brundtland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer