Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det største tap i livet

Åpenhjertig Arne Olav Brundtland om sønnens død Gro Harlem Brundtland og hennes mann Arne Olav mistet sin yngste sønn, Jørgen, i september 1992. Selvmordet er aldri tidligere omtalt, men i går, fire år etter, vier Arne Olav Brundtland et helt kapittel i boka «Gift med Gro» til Jørgens sykdom og bortgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tragiske dødsfallet førte til at Gro samme høst trakk seg som Ap-leder på partiets landsmøte. Arne Olav Brundtland ønsker åpenhet om psykiatri og psykiatriske pasienters problemer. I går lanserte Arne Olav Brundtland boka «Gift med Gro» om sitt liv sammen med Gro Harlem Brundtland.

Åpenhet

- Vi må ha større åpenhet om psykiatri. Større forståelse og toleranse, skriver han.

Den 23. september holdt NUPI-forsker Arne Olav Bundtland et foredrag ved NATOs hovedkvarter på Kolsås utenfor Oslo. På vei til konferansen fikk han det plutselig for seg: «Jørgen er død. Han har tatt sitt eget liv. Fred over hans minne.»

Arne Olav ristet innskytelsen av seg og gjennomførte foredraget på Kolsås. Samme ettermiddag «sprang bomben: Jørgen var død. Alt ramlet sammen», skriver Arne Olav Brundtland.

Det tok tid å gi Gro beskjed om tragedien. Hun var i Brussel og spiste middag med EU-kommisjonens leder, Jacques Delors. Arne Olav lot henne spise ferdig før han overbrakte den triste meldingen.

Ble syk

Jørgen var yngste sønn i familien. Da han døde i 1992 hadde han hatt psykiatriske problemer i en årrekke. Samme sommer ble han utskrevet etter et av sine mange opphold ved Psykiatrisk klinikk på Vinderen i Oslo. Selv om Jørgen fant seg en kjæreste på denne tida, fortsatte problemene. Gro var kontinuerlig bekymret, skriver Arne Olav Brundtland.

Paradoksalt nok var det ingen fordel for Jørgen å ha en lege - og attpåtil en statsminister - til mor. Legestatusen skapte problemer i kontakt med leger, og statsministerrollen gjorde at familien ikke på noen måte kunne opptre slik at det framsto som sniking i køene.

«Hun så mange av psykiatriens problemer og behovene for ny satsing og reform. Men som statsminister var det ikke lett, ja omtrent umulig, å skjære gjennom på grunn av risikoen for å bli anklaget for å eksponere egeninteresse,» heter det i boka.

Utenlandsk oppstyr

Arne Olav Brundtland forteller om en manisk depressiv sønn som ikke greide å gjennomføre militærtjenesten på regulært vis: Ved en anledning stjal han en sykebil, en annen gang tok han med seg et skarpladd våpen ut av militærleiren.

Statsministersønnens atferd førte til avisomtale i utenlandsk presse. En dag sto Se og Hør på trappa for å snakke med Jørgen. Da tok pappa Arne en alvorlig prat med sjefredaktør Knut Haavik. Det ble ingen reportasje.

Det ble det heller ikke etter Jørgens selvmord. Bare en avis og en nærradio omtalte saken.

Først nå, i Arne Olav Brundtlands bok, kommer historien om Jørgen fram.

I ettertid har imidlertid familien fått et nytt tilskudd på stammen. Jørgens datter Julie ble født i romjula 1992. «Hun fikk aldri se sin far. Men hun er, som man sier, som snytt ut av nesa på ham. Vi har ikke Jørgen, men vi har Julie. Barnebarn nr. 5 i rekken av seks helt fantastiske, skjønne unger,» skriver Arne Olav Brundtland.

Les Sissel Benneche Osvolds anmeldelse av boken "Gift med Gro"

SØNNEN SYK: Gro Harlem og Arne Olav Brundtland mistet sin sønn Jørgen i 1992. I boka «Gift med Gro» forteller Arne Olav Brundtland om sønnens psykiske plager og hans kamp mot sykdommen. Foto: HANS ARNE VEDLOG

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!