- Det straffer seg å være ordentlig

- Det offentlige ødelegger moralen i bransjen, sier NHO-direktør Petter Furulund.

MED HEVET HODE: Safra Brigic (t.v.) får betalt tarifflønn og mener dette bidrar til at hun kan være stolt av jobben. Her sammen med NHO-direktør Petter Furulund (t.h.). Foto: GUNNAR THORENFELDT/DAGBLADET
MED HEVET HODE: Safra Brigic (t.v.) får betalt tarifflønn og mener dette bidrar til at hun kan være stolt av jobben. Her sammen med NHO-direktør Petter Furulund (t.h.). Foto: GUNNAR THORENFELDT/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): - Folk burde satt mer pris på arbeidet vi gjør, sier renholderen Safra Brigic, som vasker i Statens Vegvesens lokaler på Bryn i Oslo. Hver dag vasker hun 22 toaletter og tusenvis av kvadratmeter.

Brigic jobber i et selskap med tariffavtale og med lønna hun får er «det mulig å holde hodet høyt opp» når hun vasker.

Det var onsdag Dagbladet kunne avsløre renholdsselskaper som har oppdrag i det offentlige betaler de ansatte langt under tarifflønn.

Gir opp det offentlige En gjennomgang Dagbladet har gjort blant medlemsbedriftene i NHO Service viser at de seriøse selskapene er i ferd med å gi opp det offentlige. Hele ti selskaper forteller om dumping av lønninger, anbudsjuks og bruk av useriøse underleverandører. Det er ikke lengre mulig å drive seriøst med de prisene det offentlige operer med, forteller selskapene.

BETALER UNDER TARIFF: Det var onsdag Dagbladet kunne avsløre renholdsselskaper som har oppdrag i det offentlige betaler de ansatte langt under tarifflønn. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
BETALER UNDER TARIFF: Det var onsdag Dagbladet kunne avsløre renholdsselskaper som har oppdrag i det offentlige betaler de ansatte langt under tarifflønn. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

- Slik det fungerer i dag står det offentlige i front når det gjelder å dumpe lønningene. Vi ser at selskaper som har tariffavtale taper mot useriøse enkeltmannsforetak, sier direktør i NHO Service Petter Furulund til Dagbladet.

NHO-direktøren forteller at det offentlige ikke gidder å sjekke arbeidsforholdene og ofte bare velger det billigste alternativet.

- På denne måten ødelegger det offentlige moralen i bransjen. De som er ordentlige blir straffet, mens de useriøse vinner anbudene, sier Furulund.

- Mye snusk «Mye snusk og svart arbeid i vår bransje», skriver et renholdsselskap til Dagbladet. Et annet skriver at «anbudene i stor grad oppleves som et "spill for galleriet"». NHO-selskapene forteller Dagbladet at de opplever det offentlige som uærlige og at de bedriver juks.

«Vi jobber ikke så mye med det offentlige, nettopp fordi vi anser at seriøse selskaper ikke blir valgt ut», skriver Knut Blom fra Resco til Dagbladet.

«Det er faktisk det kommunale apparatet som er verstingene slik vi ser det», skriver René Johan Ulevik Larsen fra Wasco Renhold. Ivar Sjølstad, sjefen til renholderen Brigic, sier at det er viktig å betale folk ordentlig.

- Dette er mitt produkt. Hvis jeg ikke behandler mine ansatte ordentlig kan jeg heller ikke levere et godt produkt, sier Sjølstad, som selv «er særdeles restriktive i forhold til å være med på offentlige anbudsrunder».

MORAL: - Det offentlige ødelegger moralen i bransjen, sier NHO Service-direktør Petter Furulund. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/DAGBLADET
MORAL: - Det offentlige ødelegger moralen i bransjen, sier NHO Service-direktør Petter Furulund. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/DAGBLADET Vis mer