- Det styggeste jeg har sett!

Sju polititjenestemenn møtte opp da den sinnslidende albanske kvinnen Jasmina ved daggry i går ble kastet ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BIRKELAND (Dagbladet): Helsepersonellet forholdt seg passive mens politifolkene i mer enn 20 minutter bakset med den hylende og desperate kvinnen.

- Det styggeste og råeste jeg har sett. Rett og slett rystende og skammelig, sier advokat Halvard Duesund til Dagbladet.

Han orket ikke mer og forlot leiligheten før Jasmina resolutt ble båret ut av sterke politihender.

Brukte brannbilen

Deretter ble Jasmina og de sju andre familiemedlemmene kjørt til Kjevik flyplass, der et stort charterfly fløy asylsøkerfamilien direkte til Montenegro.

Havaritjenesten på flyplassen kjørte den store brannbilen opp foran pressekorpset i et forsøk på å hindre innsyn til politiaksjonen.

Med på flyturen var Kristiansand-legen Sverre Lunøe-Nielsen og sykepleier Clare Jørgensen, som er administrativ leder for Kristiansand legevakt. Begge ble mandag kveld hurtig tilkalt av politiet til å være med på aksjonen. Også fagkonsulent Tone Lisbeth Solli fra Habiliteringstjenesten i Aust-Agder bisto politiet.

Vondt å se

Familiens advokat Halvard Duesund var tydelig nedbrutt etter den brutale aksjonen. Den syke 20-åringen sov i spesialleiligheten på Birkeland da politiet kom.

- Dette var veldig vondt å se. Uverdig å gi en slik avskjed til en familie som snart har bodd fire år lovlig i Norge.

Duesund forteller at politifolkene først holdt den skrikende kvinnen med makt mot golvet.

Hennes hjerteskjærende skrik hørtes godt på utsida av huset, trass i at politiet lukket alle vinduer for å dempe Jasminas redselsrop.

Advokat Duesund insisterte overfor legen at vurderingen av Jasminas helsetilstand var legens personlige ansvar og at han måtte vurdere den legeetiske siden av sin deltakelse. Lege Sverre Lunøe-Nielsen hadde aldri sett Jasmine før han kom sammen med politiet til leiligheten.

- Min henvendelse ble bryskt avvist, forteller Duesund. Denne saken vil bli brakt inn for Legeforeningens etiske råd.

Uttransporteringen skjedde trass i at Oslo namsrett neste fredag skal vurdere en omgjøringsbegjæring. Retten skulle også ta stilling til om Jasminas helsetilstand var så god at hun kunne transporteres til hjemlandet.

- Man våget vel ikke å få en rettslig overprøving av UDIs avgjørelse, sier Duesund.

Ingen tok imot

Først etter at charterflyet hadde tatt av fra Kristiansand, ble det klart at ingen ville ta imot familien ved ankomsten til Montenegro. Venner av familien fikk imidlertid tak i noen fjerne slektninger som ga dem husly for natta.

- Bestemor på 88 år ble kraftig kvalm og kastet opp flere ganger underveis, opplyser Kari Meyer-Pedersen som i går kveld fikk en kort telefonbeskjed fra familien.

INGEN NÅDE: Knugende på bamsen sin måtte sterke politifolk bære den sinnslidende Jasmina Cetkovic (20) ut fra spesialleiligheten der hun i ett år har hatt døgnoppsyn av helsepersonell. Jasminas hjerteskjærende redselsrop forhindret ikke at hun ble kastet ut fra Norge.
REDD MAMMA: Mens politifolkene holdt Jasmina skrikende mot golvet, åpnet mamma Fatmire Cetkovic vinduet og ropte om hjelp.
GELEIDES OM BORD: Godt støttet av to politifolk ble sinnslidende Jasmina (20) bestemt geleidet om bord i charterflyet.
SISTE FARVEL: Venner av Jasmina og familien tar farvel gjennom gjerdet på Kjevik lufthavn.