Det svake kjønn

Fortsatt hersker en oppfatning om at kvinner fra naturens side er snillere enn menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I FORRIGE UKE

turnerte en oppsiktsvekkende nyhet landets aviser og tv-kanaler: Incestsenteret for menn kunne fortelle at stadig flere menn tar kontakt på grunn av overgrep de har vært utsatt for av kvinner. Inntil for seks år siden hadde ikke senteret registrert en eneste kvinnelig overgriper. I fjor oppga 32,3 prosent av dem som ringte at en kvinne hadde forgrepet seg på dem.

Mange av overgrepene ligger flere tiår tilbake i tid. Incestsenteret tror ikke at kvinner som forgriper seg på menn er et nytt fenomen.

DAGLIG BLIR

kvinner voldtatt og mishandlet - av menn - over hele verden. Millioner av barn involveres eller blir vitne til situasjoner som kommer til å prege dem resten av livet. I Norge har de siste tiåras fokusering på denne triste delen av virkeligheten forhåpentligvis hjulpet i hvert fall en del kvinner og barn til en tryggere tilværelse. Samtidig kan det se ut som om forferdelsen over denne delen av virkeligheten, har skjult en annen.

FAMILIEVOLD

er et ord som rommer mange hemmeligheter. Det er vanskelig å fortelle utenforstående at far terroriserer familien. Som oftest vil det være enda vanskeligere å fortelle at mor gjør det. Hvem betror en mann som blir mishandlet av kona seg til? I studien «Den skjulte volden», utført av Hilde Pape og Kari Stefansen for NOVA, kommer det fram at menn og kvinner rammes like ofte av partnervold når de er i etableringsfasen (24- 30 år). Vold og overgrep mot barn kommer i mange utgaver, også under dekke av omsorg. Hvordan vet et barn som aldri har opplevd noe annet at det er galt når mamma lugger, klyper, rister eller truer? Vi vet at barn som utsettes for vold uten å få hjelp, ofte fører voldsspiralen videre. At denne typen vold behandles som ikke-eksisterende, er skremmende.

I JULI

ble Justisdepartementets handlingsplan «Vold i nære relasjoner» lagt fram. I et debattinnlegg under tittelen «Mødre kan også slå» her i avisa, påpekte generalsekretær Randi Talseth i Organisasjonen Voksne for barn det farlige faktum at kvinnen som potensiell overgriper var så å si fraværende i planen. Forrige helg møttes 180 kvinner på konferansen Nordiske kvinner mot vold i Kristiansand. Kvinners egne overgrep - verken fysiske, psykiske eller seksuelle - sto ikke oppført i programmet.

Incestsenterets representant tror at årsaken til at menn som har vært utsatt for overgrep fra kvinner først tar kontakt nå, etter ti- tjue år, har med samfunnsmodning å gjøre. La oss håpe han har rett.

FRA NÆR SAGT ALLE KANTER

i samfunnet mases det for tida om at vi kvinner må bli tøffere, slemmere - få «killer»-instinkt. Et apropos til maset kan være meldinga fra norske kvinnefengsler om at de aldri har vært fullere. Voksne kvinner er, i hvert fall som oftest, fysisk svakere enn voksne menn. Det gjør dem ikke til engler. Kvinner bedriver også psykisk og fysisk terror. De bedriver tradisjonell terror også. Det ble vi sist minnet om da vi så TV-bildene fra Beslan. Kvinner er ikke snillere fordi de er kvinner. Noen kvinner er jævlige.