- Det svartnet for meg

- Det svartnet for meg, forklarer den 21 år gamle mannen som i går tilsto å ha drept Ann-Charlotte (13) i Bollnäs i Sverige - et nytt barnedrap som sjokkerer langt utenfor Sveriges grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21-åringen druknet jenta da hun forsøkte å redde sin 11 år gamle søster fra å bli knivdrept av overfallsmannen.

Ifølge politiet er det foreløpig i etterforskningen ikke avdekket noen motiv for ugjerningen. Etterforskerne karakteriserer mordet som uprovosert. 21-åringen har store psykiske problemer, ifølge foreldrene.

Dette er den fjerde episoden med barnedrap i Norge og Sverige på en måned. Fem barn er myrdet - og spørsmålet om en smitteeffekt tvinger seg fram.

Smitteeffekt

Psykolog John Sandstrøm, som har lang erfaring med kriminelle klienter, sier til Dagbladet at politiet eller medisinsk fagpersonell nødvendigvis må søke å få dette avklart gjennom sin etterforskning - både i Norge og Sverige.

- Mennesker som generelt har store psykiske problemer, føler seg i enkelte tilfeller påvirket og styrt av utenforliggende krefter. Dette er krefter som de føler befaler eller gir dem ordre om å utføre bestemte handlinger. I den grad slike personer leser, ser eller hører om for eksempel barnedrap i media, kan de nok føle en trang til å begå de samme handlingene. Jeg må imidlertid understreke sterkt at dette er unntaksvis, men det kan ikke utelukkes at vi står overfor en smitteeffekt, sier Sandstrøm.

Var syk

21-åringens mor forteller imidlertid at sønnen har vært psykisk syk i lang tid, og at hun for to måneder siden forsøkte å få sønnen tvangsinnlagt.

- Vi har lenge vært urolige for at noe slikt kunne skje, men er ikke blitt hørt, verken av sosialmyndighetene eller i psykiatrien. Min sønn har ikke vært syk nok. Han har vært et menneske som lenge har ropt om hjelp. Nå håper vi i alle fall at han får hjelp, sjøl om det altså måtte en tragedie til. Jeg forteller dette for at folk skal få vite bakgrunnen for det som har skjedd, sier hun til svenske Aftonbladet.

En kamerat forteller til Expressen at 21-åringen var flink på skolen, og ble betraktet som en vanlig gutt, som holdt seg en del for seg sjøl.

- At han skulle begå en slik grusom handling, er ikke til å fatte, sier kameraten.

Felt av vitner

21-åringen ble i går ettermiddag varetektsfengslet i to uker.

Han ble ført inn i rettssalen under sterk politibevoktning. Han hadde ikke gjort forsøk på å dekke seg til for fotografer.

21-åringen hogg førstn 11-åringen i ansiktet med kniv, og da hennes storesøster kom til, dro han henne ut i vannet på badeplassen, og druknet henne. Vitneutsagn felte mannen.

Psykolog Sandstrøm sier at i de fleste tilfeller er barnedrap et resultat av at gjerningsmannen forsøker å dekke over andre kriminelle handlinger som sex-overgrep og kidnapping.

Det som ofte vanskeliggjør etterforskningen av slike saker, er at handlingen er impulsiv, og at forbindelsen mellom offer og gjerningsmann er uidentifiserbar, sier Sandstrøm med mange år bak seg som fengselspsykolog i Oslo kretsfengsel.

jorgen.tangnes@dagbladet.no