Det svenske forsvaret slår spionasjealarm

En rekke mistenkelige hendelser er rapportert den seinere tida.

MISTENKT FOR SPIONASJE: Dette russiske flyet, en Myasichev M-55 Geophysica med kjennetegn 55204, sto i seks dager på Kiruna lufthavn uten tillatelse, etter at svenske myndigheter nektet å la det fly mer i et område med flere militære installasjoner, bl.a. basen Vidsel, der våpensystemer prøveskytes, og der det skulle gjennomføres hemmelige robotprøver i den aktuelle perioden. Flyet, som var innleid av tyske klimaforskere, måtte forlate landet 21. april. Foto: Aleksandr Markin / Creative Commons
MISTENKT FOR SPIONASJE: Dette russiske flyet, en Myasichev M-55 Geophysica med kjennetegn 55204, sto i seks dager på Kiruna lufthavn uten tillatelse, etter at svenske myndigheter nektet å la det fly mer i et område med flere militære installasjoner, bl.a. basen Vidsel, der våpensystemer prøveskytes, og der det skulle gjennomføres hemmelige robotprøver i den aktuelle perioden. Flyet, som var innleid av tyske klimaforskere, måtte forlate landet 21. april. Foto: Aleksandr Markin / Creative Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Försvarsmakten, det svenske forsvaret, oppfordrer alle sine ansatte til å være ekstra på vakt etter en rekke rapporter om mistenkt russisk spionasje den siste tida. Det melder Sveriges Television (SVT) Norrbotten.

- Hver uke forekommer en sikkerhetshendelse av stor eller liten karakter, sier Mikael Frisell, leder for Försvarsmaktens nordregion, til statskanalen.

- Alle må begynne å innse at dette er situasjonen nå, at det faktisk skjer i Sverige, og at vi må ta det på største alvor, sier han.

Som kjent har svenskene gjentatte ganger jaktet mistenkte russiske ubåter i skjærgården, men det er aktiviteter på land og i luftrommet som nå vies mest oppmerksomhet.

Masse antenner

Spekteret av hendelser er stort; det rapporteres mistenkelig aktivitet ved militære anlegg eller øvelser, men også oppsøkende virksomhet rettet mot enkeltsoldater og offiserer. Kontakten skjer så vel ansikt til ansikt som på sosiale medier, forteller Frisell.

BLE SPURT UT: Fra en nylig øvelse på øya Gotland, der soldater ifølge Försvarsmakten ble stilt spørsmål av personer i utenlandske biler. Foto: Sören Andersson / TT / Reuters / NTB Scanpix
BLE SPURT UT: Fra en nylig øvelse på øya Gotland, der soldater ifølge Försvarsmakten ble stilt spørsmål av personer i utenlandske biler. Foto: Sören Andersson / TT / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Noen av de mistenkelige hendelsene den seinere tida:

  • Försvarsmakten opplyser at fremmede kjøretøy befant seg ved militærøvelser ved hhv. Skillingaryd skytefelt og Hagshult flyplass i Sør-Sverige, ifølge Värnamo Nyheter.
  • Personer i utenlandsregistrerte biler tok nylig kontakt med og stilte spørsmål til soldater under en øvelse på Gotland, skriver Svenska Dagbladet.
  • Det er tatt bilder av et kjøretøy med masse antenner på. Det har befunnet seg i nærheten av svensk militær virksomhet, opplyser Försvarsmakten til SVT.
  • En person med ID-kort som ikke er svensk, har befunnet seg på et sted vedkommende ikke skulle være, opplyser Frisell til SVT.
  • Et russisk fly som var leid inn av tyske forskere for å brukes i et EU-finansiert klimaprosjekt, sto i flere dager på Kiruna flyplass uten tillatelse fordi svenskene nektet la det fly mer i et område med flere militære installasjoner, ifølge Dagens Nyheter.

- Truet offiser

I tillegg får SVT Norrbotten opplyst at en Nato-offiser er blitt truet av russere under et krobesøk i Luleå. Russerne skal ha vist offiseren bilder av familien hans og krevd informasjon om en pågående øvelse i området.

Frisell bekrefter at det foreligger en sikkerhetsrapport om at at «et individ» ble kontaktet under flyøvelsen «Ace» i Norrbotten, men vil ikke gå i detalj.

Det kan dreie seg om en form for psykologisk krigføring der de vil skremme oss og sette fingeren i magen på oss. «Dere skal vite at vi vet at dere vet at vi er her. Lars Nicander, forsker ved Försvarshögskolan

Försvarsmakten planlegger nå å opprette ei tipslinje i Nord-Sverige der sivile som ser noe mistenkelig ved militære installasjoner eller militær virksomhet, kan ringe. Sør i landet er ei slik linje allerede på plass.

- Psykologisk krigføring

Det svenske overvåkingspolitiet (Säpo) skriver i sin årsrapport at den russiske spionasjen mot Sverige har økt merkbart i det siste. Oppfatningen deles av forsker Lars Nicander ved Försvarshögskolan.

- De observerer hvordan de militære øvelsene foregår, man lytter til signaler og ser hvordan det svenske militæret bruker sine fly. Det gjør de for å vite hvordan man skal slå ut våre flybaser i en krigssituasjon, sier Nicander til Värnamo Nyheter.

At de mistenkte spionene tilsynelatende gjør lite for å skjule sitt ærend, kan være helt bevisst, forklarer forskeren.

- Det kan dreie seg om en form for psykologisk krigføring der de vil skremme oss og sette fingeren i magen på oss. «Dere skal vite at vi vet at dere vet at vi er her», men da er det viktig at vi ikke lar oss skremme, sier Lars Nicander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer