Det sviktet den 22. juli fordi Norge på ingen måte var godt nok forberedt den 21. juli

Uforberedt og uorganisert.

TERROR RAMMER NORGE: Eksplosjon i Regjeringskvartalet der en bombe gikk av fredag 22. juli i fjor. Høyblokken og store deler av området rundt ble rammet av den kraftige bombeeksplosjonen. Flere mennesker ble såret eller drept. 
FOTO: Morten Holm / SCANPIX
TERROR RAMMER NORGE: Eksplosjon i Regjeringskvartalet der en bombe gikk av fredag 22. juli i fjor. Høyblokken og store deler av området rundt ble rammet av den kraftige bombeeksplosjonen. Flere mennesker ble såret eller drept. FOTO: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SAS-hotellets store sal er full. I en time har statsministeren og hans stab fått lese seg opp på kommisjonen, dens vurderinger og forslag. Det er vond lesning.

I det rapporten deles ut begynner en sal å bla intenst. På side 15 står konklusjonene oppsummert. Den første setningen og konklusjonen er klar i sin kritikk: «Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak». Det skulle ikke vært mulig for gjerningsmannen å komme helt inn i regjeringskvartalet med sin bilbombe.

Like smertefull er den neste konklusjonen: Myndighetens evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reellt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere den 22.7. Det betyr at myndighetens systemer og rutiner for ikke var gode nok til å stoppe terroristen. Og det hadde vært mulig for politiet å pågripe gjerningsmannen tidligere den dagen.

Nok en gang er det grunn til å slå fast at det er gjerningsmannen som har skylden, presiserer Alexandra Bech Gjørv. Det er riktig. Når våre myndigheters systemer og evne til å beskytte mennesker svikter, er skylden likevel og fortsatt Breiviks og Breiviks alene. Men ansvaret for at systemene og sikringstiltakene ikke var så gode som de burde ha vært til å oppdage ham, hindre ham eller pågripe ham tidligere ligger hos myndighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer