Det svinger mot Bush

ST. LOUIS, MISSOURI (Dagbladet): Al Gore og George W. Bush møtes i natt til sin siste tv-debatt, og mye tyder på at Midtvestens tvilere svinger mot Bush. Nattas tv-debatt i St. Louis kan bli helt avgjørende for hvilken retning den store tvilergruppa går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gore må iallfall stramme seg kraftig opp hvis han vil ha midtvestmannen Clay Huddlestons stemme. Clay er en av mange som synes Al Gore i og for seg er grei, men han er redd for at han vil overstyre med såkalt «big government». Clay frykter også at Gore sier hva som helst for å bli valgt, i god Clinton-tradisjon. Bush er derimot en grei kar som ikke snakker for vanskelig. Bush er det lettere å føle kontakt med, men han skiller seg for lite fra Gore.

Cowboysangere

- Bush er litt vinglete, sier Clay, som åpner døra og armene for Dagbladet en sein kveld i New Paris i Ohio.

Langtransportsjåføren, plateprateren og køntrisangeren Clay samler hver lørdag det som kan krype og gå til det han kaller Midwest Jamboree i ei gammel kirke. Cowboysangere i alle størrelser og stemmeleier trår til og er mer opptatt av prisene på soyabønner og mais enn om det blir krig i Midtøsten.

De fleste er såkalte svingvelgere, og de vi snakket med ville ikke bestemme seg for Bush eller Gore før selve valgdagen.

Nøkkelstat

Det er likevel kortere vei til Bush enn til Gore i mange småbyer. Kristen moralisme, homofobi og tradisjonelle republikanske familieverdier ligger godt i bunnen. Kravene til Gore er skyhøye i forhold til Bush, som ifølge nasjonale meningsmålinger regnes som vel så sterk på utenrikspolitikk som Gore.

Siste meningsmålinger viser at Bush har 48 mens Gore har 43 prosentpoeng tre uker før amerikanerne velger president. Debatten i natt, norsk tid, kan bli helt avgjørende for hvem som går av med seieren 7. november. Al Gore har ikke rom for ett eneste feilskjær denne gangen.

St. Louis ligger i delstaten Missouri, som de siste 100 årene har plukket ut vinneren hver gang bortsett fra to.

Delstaten er et slags Mini-USA, og de 11 valgstemmene er en viktig brikke i puslespillet begge presidentkandidatene legger for å skaffe seg de nødvendige 270 valgstemmene som må til for å vinne.

<B>SVINGVELGER: </B>Clay Huddleston er en av Midtvestens tvilere foran presidentvalget. Hver lørdag samler han sang- og musikkvenner i den vesle byen New Paris.