Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det syriske regimet må stilles til ansvar

Jonas Gahr Støre frykter at enda flere sivile liv går tapt.

BEKYMRET: Jonas Gahr Støre er bekymret for situasjonen i Syria etter at FNs observatørkorps besluttet å innstille oppdraget i landet inntil videre. Foto: Jacques Hvistendahl
BEKYMRET: Jonas Gahr Støre er bekymret for situasjonen i Syria etter at FNs observatørkorps besluttet å innstille oppdraget i landet inntil videre. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har full forståelse for general Moods beslutning om å stanse UNSMIS' operasjoner. Observatørenes sikkerhet er en alvorlig bekymring, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Utenriksministeren frykter imidlertid at fraværet av observatører kan sette sivile i enda større fare. Noe syriske myndigheter må bære ansvaret for, mener Støre.
  Tidligere i dag meldte TV2 at FNs observatørstyrke i Syria innstiller oppdraget, opplyser generalmajor Robert Mood. Årsaken er ifølge nyhetsbyrået AP den eskalerende volden i landet.  Beskjeden kommer bare én dag etter at den norske generalmajoren Robert Mood, som leder FNs observatører i Syria, sa at utsiktene for landet er svært dystre.

Økende vold - De siste ti dagene har voldsbruken eskalert kraftig fra begge sider, med store tap og betydelig risiko for våre observatører, sa Mood til New York Times.  
Uttalelsen kom på dagen to måneder etter at FNs sikkerhetsråd ga klarsignal for utplasseringen av observatørene. De skulle i utgangspunktet være i landet i 90 dager.
- Det virker som om det er en motvilje mot en fredelig overgang. I stedet er det en stadig militær framrykking, sa Mood i går.     Syriske myndigheter har i senere tid hindret UNSMIS i å utføre sitt arbeid. Regimet har blant annet nektet UNSMIS adgang til områder hvor regimeinitierte massakre har funnet sted.  
- Må øve press  - Det er nå viktig at FNs sikkerhetsråd møtes snarlig og samstemt øver press på det syriske regimet slik at volden reduseres. UNSMIS er en ubevæpnet styrke og kan kun operere dersom partene ønsker dens tilstedeværelse og legger forholdene til rette, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.   Situasjonen i Syria er alarmerende og blir stadig verre. Volden har økt ytterligere i senere dager og faren for regional spredning er til stede.   - Det er flere parter i konflikten i Syria, deriblant flere væpnede grupper, men det påhviler likevel landets myndigheter og president Assad et særlig ansvar, et ansvar senere tids massakre er et klart vitnesbyrd om at regimet ikke tar. Det syriske regimet må stilles til ansvar for grove overgrep mot egen befolkning, mener Støre.

Etter at FNs observatørkorps besluttet å innstille oppdraget i Syria inntil videre, gjentok amerikanske myndigheter sine sterke oppfordringer til syriske myndigheter om å overholde forpliktelsene i Kofi Annans fredsplan, og gjenopprette våpenhvilen i landet. De varsler samtidig muligheten for nye tiltak overfor president Bashar al-Assads regime og opprørerne i landet, melder NTB.

- Avgjørende - Dette er et avgjørende øyeblikk og vi rådslår nå med våre internasjonale partnere for å finne neste steg mot en politisk overgang ledet av syrerne selv, slik FNs sikkerhetsråd har oppfordret til i sine resolusjoner, sier talsmann for Det hvite hus, Tommy Vietor.

Syrias utenriksdepartement sier ifølge NTB samtidig at de «forstår» FNs observatørstyrkers beslutning om å innstille oppdraget, og anklager «terroristgrupper» for å ha truet observatørene.

- Væpnede terroristgrupper har forsterket sin kriminelle virksomhet, spesielt mot FNs observatører, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet, ifølge det statlige nyhetsbyrået SANAA   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media