Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det tar alltid tid for en mindretallsregjering å få gjennom budsjettet. Men vi blir enige til slutt.

Erna har ikke tidspress, men Venstre og KrF krever at regjeringspartiene nå beveger seg.

LAVE SKULDRE: Statsminister Erna Solberg lar seg ikke stresse av tidsfrister og har god tro på at Høyre, Frp, Venstre og KrF skal bli enige om statsbudsjettet til slutt. Her snakker Solberg med pressen om status budsjettforhandlingene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LAVE SKULDRE: Statsminister Erna Solberg lar seg ikke stresse av tidsfrister og har god tro på at Høyre, Frp, Venstre og KrF skal bli enige om statsbudsjettet til slutt. Her snakker Solberg med pressen om status budsjettforhandlingene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går måtte finanspolitikerne gi opp og overlate forhandlingene om statsbudsjettet til de parlamentariske lederne.

- Det er veldig mye arbeid som gjenstår, sa Venstre-leder Trine Skei Grande, som var den første som ankom forhandlingene i statsstårssalen på Stortinget som startet nå 12.15.

- Må bevege seg Knut Arild Hareide (KrF) la ikke skjul på at han mener det er regjeringspartiene som er nødt til å bevege på seg.

- Vi forventer at regjeringa kommer med noe nytt. Vi var tydelige i går på at vi har større forventninger enn det som ligger der, og at vi må få til langt større bevegelsen enn vi har hatt de siste dagene, sier Hareide, som la til at han forventer «tydelige avklaringer fra regjeringspartiene».

Stor avstand - Skal vi få til en avtale i løpet av de nærmeste dagene, må regjeringspartiene komme oss i møte på det som har vært viktig for oss.

Han bekrefter at avstanden mellom partene er betydelig - lenger enn han hadde trodd. Årsaken til det, var ifølge Hareide:

- Regjeringspartienes vilje til å komme oss i møte.

Optimistiske - Men nå er vi optimistiske, la han til, og sa samtidig at sentrumspartiene var villige til å spisse sine krav i forhandlingene som gjenoptas i dag.

Statsminister Erna Solberg som møtte til Stortingets muntlige spørretime i dag, er også optimistisk.

- Det vil alltid være små og store kriser i en budsjettforhandling, men jeg er optimistisk og tror vi kommer i land. Men i slike forhandlinger I denne typen forhandlinger blir man aldri ferdig før det brenner, sier Solberg til Dagbladet.

Skal man unngå å bryte eller måtte utsette frister for budsjettbehandlingen, bør partene være ferdige senest i løpet av freerdag.
Men Solberg vil ikke snakke om frister.

Tar tid - Jeg har sittet så lenge på Stortinget at jeg vet hvordan det er når mindretallsregjeringer skal få budsjettene sine gjennom. Det tar tid, men så blir man enige til slutt.

- Vil det komme mer penger på bordet?

Oslo  20141111.
Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) under tirsdagens budsjettforhandlinger I Stortinget 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20141111. Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) under tirsdagens budsjettforhandlinger I Stortinget Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det gjør det helt sikkert, og det blir sikkert diskusjoner om de vanskelige sakene, sier Solberg.
et.

- En bortkastet uke Etter en ukes forhandlinger, kastet i går samarbeidspartienes finanspolitikere inn håndkleet. Frustrasjonen økte samtidig som fremdriften minket.

Samtidig er klimaet langt fra mildt mellom ytterpunktene i det borgerlige samarbeidet, Venstre og Frp.

- Vi har kastet bort uka, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet i går.

Fram til i går ble forhandlingene ledet av partienes finanspolitikere. Etter bruddet i går, betyr det at partienes parlamentariske ledere tar over. Det er det liten dramatikk i, men det betyr likefullt at det drar seg til rundt forhandlingene.

Godt grunnlag For Venstre og KrF kommer nå partilederne Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide kommer på banen. Klokka 19 i går kveld hadde de et innledende og kort møte med Harald Nesvik (Frp) og Trond Helleland (H).

Helleland bedyret i går at forhandlingene, tross bruddet, hadde lagt et godt grunnlag som de paralmentariske lederne bare skal sluttføre.

- Nei, vi starter ikke på null. Det har vært gjort mye godt arbeid, og vi er innstilt på å sluttføre det arbeidet. Jeg vil si at muligheten for å bli enig er stor. Det er klart at det er mange harde tak som gjenstår, vi må gi og vi må ta, sa Helleland tirsdag kveld.

På spørsmål om hvordan de parlamentariske lederne skal få fortgang i forhandlingene, lød svaret:

- Det er jo ikke så veldig lenge igjen før vi bør bli enige. Så vi kommer til å legge vedig trykk på forhandlingene nå, og sørge for at det blir gjort det som er nødvendig.

Frp og Venstre på kollisjonskurs Noe av det som gjør forhandlingene trøblete, er Venstres og Frp's totalt motsatte syn på hvordan regjeringens samarbeidsavtale med sentrumspartiene skal prege forhandlingene.

Venstre forholder seg til at de har krevd mindre enn det Frp fikk gjennomslag for i budsjettforliket med Bondevik II-regjeringen i 2005 - selv om Frp da ikke hadde noen samarbeidsavtale med regjeringen. Venstre har dermed strukket seg svært langt for å imøtegå Frp, er holdningen.

Klimaforliket Fra Frp-hold er argumentasjon motsatt: Venstre kan ikke sammenligne situasjonen fra 2005 med nå, nettopp på grunn av samarbeidsavtalen. Avtalen «låser» en del milliarder på Høyre/Frp-regjeringens budsjettforslag, blant annet krever den at alkoholpolitikken ligger fast, hevdes det.

En pålagt overoppfylling av klimaforliket nevnes også. Det er derfor er urimelig av Venstre å forvente å få flytte på like mange milliarder som Frp fikk til i 2005, er holdningen i den leiren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling