Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
SMITTET: Karim Salmen legger ut videoer på TikTok, der han viser hvordan det er å være smittet av coronaviruset. Foto/video: TikTok / Instagram /@karimesalmen Vis mer

Coronaviruset:

- Det tar bare én person å spre det

Dokumenterer coronasykdommen på TikTok.

Da 23 år gamle Karim Salmen, den 9. juli, kastet opp hele natta, trodde han først at han hadde blitt matforgiftet. Amerikaneren, som er bosatt i Miami, valgte ifølge Buzzfeed News, å dra på sykehuset morgenen etter.

Der ble han testet for Covid-19, og fikk beskjed om at han var blitt smittet av viruset.

- Jeg klarte ikke holde nede vann en gang, og sleit med å puste. Men legene sa at oppkast var en av symptomene på covid, sier han til Dagbladet.

Underliggende sykdom

Salmen ble født med lungesykdommen bronchiolitis obliterans (BO). Det er, ifølge Norsk Astma- og Allergiforbund, en sjelden lungesykdom som man oftest ser hos barn etter de har hatt infeksjoner. Sykdommen kan føre til betennelser i de minste luftveiene i lungene, og kan i verste fall føre til arrdannelser som kan blokkere luftveiene.

I tillegg til dette har han også pectus excavatum, som på norsk kan kalles «traktbryst». Det er en medfødt sykdom, som vil si at han har en innsunket brystvegg.

På grunn av disse sykdommene ble Karim sendt til intensivavdelinga, da lungene hans ikke ville utvide seg skikkelig.

- Jeg opplevde også noen ganger at jeg nesten ble kvalt, etter at jeg hadde hostet eller nyst, sier han.

@karimsalmen

PEOPLE PLEASEE DON’T TAKE THIS VIRUS AS A JOKE IT ISN’T! ##NicerToMe ##HiddenGems ##covid ##wearamask

♬ original sound - favsoundds

Ville vise fram sykdommen

23-åringen hadde laget TikTok-videoer en stund før han ble lagt inn, og hadde på den tiden klart å bygge seg opp en liten følgerskare. Han bestemte seg for å vise fram hvordan det var å ha coronaviruset, på videoappen.

- Jeg visste at jeg hadde en plattform, og ønsket å dokumentere dette, for å vise unge at det ikke bare er eldre som blir smittet og påvirket av dette viruset.

NYTT ALBUM: Black Eyed Peas ønsker å hedre en spesiell musikk-sjanger med sitt nye album. Video: AP Vis mer

Etter å ha begynt å lage videoer fra sykehussenga har følgerskaren hans bare vokst, og nå har han nesten 135.000 følgere på appen.

- Det skal bare én person til for å smitte mange andre, så jeg vil at folk skal få opp øynene. Vi må bli flinkere til å bruke munnbinda våre, og på å holde oss unna andre.

Etter at han begynte å poste videoene fra sykesenga, har han fått mye positiv tilbakemelding. Mange sender han meldinger hvor de ønsker han god bedring, eller sier at de støtter budskapet hans.

ADVARER: Svenske leger og forskere advarer verden mot å gjøre som Sverige. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!