Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det tar bare tre til sju minutter før et hus er overtent

Norsk brannvernforening ber folk ha brannøvelser hjemme.

INGEN HJEMME: Da det dette huset på Mortensrud i Oslo brant ned andre juledag var det heldigvis ingen hjemme. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INGEN HJEMME: Da det dette huset på Mortensrud i Oslo brant ned andre juledag var det heldigvis ingen hjemme. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 61 omkomne personer i branner i Norge i 2013 er dystre tall.

- Vi håpet de lave dødstallene fra 2011 og 2012 skulle fortsette også i 2013, men vi er dessverre tilbake på snittet fra de siste åra, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til Dagbladet.

I 2012 døde 40 i branner, mens i 2011 var det 45. Man må tilbake til 2010 og 2009 for å se lignende tall som i fjor. Da døde henholdsvis 65 og 60 personer i branner i Norge. I 2008 var et svært dystert år med hele 82 brannofre i Norge.

Brenner når det er kaldt En kartlegging brannvernforeningen gjorde av 225 dødsbranner i perioden 1993 til 2008, viser at nær halvparten, 47 prosent, av alle omkomne var påvirket av alkohol. Av disse hadde nesten en tredel, 32 prosent, selv forårsaket brannen ved uaktsom bruk av komfyren, melder NTB.

Kalheim i Norsk brannvernforening tror fjorårets kalde vinter kan ha bidratt til den dystre statistikken for 2013.

- Det skjer flere boligbranner når det er lange kuldeperioder og det så vi i januar og februar i fjor da det var kaldt over lengre tid. 80 prosent av de som omkommer i branner dør i sitt eget hjem. Det skjer oftest om natta og i helgene. Rundt femti prosent av de som omkom i brann var påvirket av alkohol, sier Kalheim til Dagbladet.

Øv hjemme Han mener alle bør ha egne brannøvelser i hjemmene sine.

OPPFORDRER TIL ØVELSE HJEMME: Administrerende direktør Dagfinn Kalheim Norsk brannvernforening mener folk bør ha brannøvelser med familien hjemme for å innarbeide gode rutiner i tilfelle brann.
Foto: JON TERJE H. HANSEN / Dagbladet
OPPFORDRER TIL ØVELSE HJEMME: Administrerende direktør Dagfinn Kalheim Norsk brannvernforening mener folk bør ha brannøvelser med familien hjemme for å innarbeide gode rutiner i tilfelle brann. Foto: JON TERJE H. HANSEN / Dagbladet Vis mer

- Det tar i gjennomsnitt tre til sju minutter fra en brann starter til det er overtent. Da har man ikke veldig god tid på seg, sier han.

Gode rutiner og oversiktlige alternativer rømningsveier kan redde liv.

- Jeg trodde selv jeg hadde en god plan hjemme, men da vi forsøkte evakueringsplanen min i praksis fungerte den ikke. Det er lurt å ha en gjennomgang, oppfordrer han.

Han sier det er lurt å ta en sjekkerunde i huset før man legger seg om kvelden.

- De fleste sjekker utgangsdøra. Ta en runde og se etter tente stearinlys eller påslåtte apparater. Test røykvarsleren jevnlig og husk å bytte batterier, sier Kalheim.

Eldreutfordring Han oppfordrer også folk om å sjekke sine elektriske anlegg, spesielt de eldre anleggene.

DØDSBRANN:
En kvinne og to barn omkom i en brann i Nord-Odal i januar i fjor. 61 mennesker døde i brann i Norge i 2013.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
DØDSBRANN: En kvinne og to barn omkom i en brann i Nord-Odal i januar i fjor. 61 mennesker døde i brann i Norge i 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Er de fysisk varme å ta på, er de på et kritisk punkt og det er på tide å utbedre anlegget. Vi bruker mer strøm enn det vi gjorde tidligere, noe de elektriske anleggene ikke alltid er forberedt på, sier Kalheim.

Han sier Norsk brannvernforening er bekymret for de mange eldre som bor hjemme.

- Personer over 70 år har mer enn fire gang større risiko for å bli utsatt for brann. Det blir stadig flere eldre i Norge og flere enn tidligere bor hjemme lengre enn før. Vår bekymring er hvordan vi skal trygge hjemmene til eldre som bor hjemme, sier branndirektøren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!