- Det tar bare tre til sju minutter før et hus er overtent

Norsk brannvernforening ber folk ha brannøvelser hjemme.

INGEN HJEMME: Da det dette huset på Mortensrud i Oslo brant ned andre juledag var det heldigvis ingen hjemme. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INGEN HJEMME: Da det dette huset på Mortensrud i Oslo brant ned andre juledag var det heldigvis ingen hjemme. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 61 omkomne personer i branner i Norge i 2013 er dystre tall.

- Vi håpet de lave dødstallene fra 2011 og 2012 skulle fortsette også i 2013, men vi er dessverre tilbake på snittet fra de siste åra, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til Dagbladet.

I 2012 døde 40 i branner, mens i 2011 var det 45. Man må tilbake til 2010 og 2009 for å se lignende tall som i fjor. Da døde henholdsvis 65 og 60 personer i branner i Norge. I 2008 var et svært dystert år med hele 82 brannofre i Norge.

Brenner når det er kaldt En kartlegging brannvernforeningen gjorde av 225 dødsbranner i perioden 1993 til 2008, viser at nær halvparten, 47 prosent, av alle omkomne var påvirket av alkohol. Av disse hadde nesten en tredel, 32 prosent, selv forårsaket brannen ved uaktsom bruk av komfyren, melder NTB.

Kalheim i Norsk brannvernforening tror fjorårets kalde vinter kan ha bidratt til den dystre statistikken for 2013.

- Det skjer flere boligbranner når det er lange kuldeperioder og det så vi i januar og februar i fjor da det var kaldt over lengre tid. 80 prosent av de som omkommer i branner dør i sitt eget hjem. Det skjer oftest om natta og i helgene. Rundt femti prosent av de som omkom i brann var påvirket av alkohol, sier Kalheim til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer