VARMT OG FUKTIG: Når luftfuktigheten nærmer seg 100 prosent, slutter svetten å fordampe og transportere varme bort fra kroppen, skriver astrofysiker Jostein Riiser Kristiansen. Foto: Wikipedia, NepGrower
VARMT OG FUKTIG: Når luftfuktigheten nærmer seg 100 prosent, slutter svetten å fordampe og transportere varme bort fra kroppen, skriver astrofysiker Jostein Riiser Kristiansen. Foto: Wikipedia, NepGrowerVis mer

«Det tar ikke lang tid før du ender opp naken på kjellergulvet med en pose frosne selskapserter på panna»

Derfor blir du gjennomvåt av svette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er skrevet av Jostein Riiser Kristiansen, astrofysiker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Den ble opprinnelig publisert på den populærvitenskapelige bloggen kollokvium.no.

(Kollokvium): Vi har noen varme uker bak oss på Østlandet. Ikke bare har det vært hett. Enkelte dager har luftfuktigheten ligget tett opp i mot 100%. Selv om disse lumre dagene med fuktig luft kanskje ikke har sprengt rekorder på termometeret, er det likevel noe ved denne luftfuktigheten som gjør dagene ekstra klamme.

T-skjorta blir gjennomvåt etter selv den minste utflukt fra fluktstolen, og selv en vifte har ikke den samme svalende effekten som på tørre dager.

Det tar ikke lang tid før du ender opp naken på kjellergulvet med en pose frosne selskapserter på panna, bevende etter kaldere tider.

Hvorfor? Og det er da, mens de kalde ertene langsomt bringer deg til bevissthet, at du stiller deg selv spørsmålet:

Hva er greia? Hvorfor føler vi oss mye varmere når luftfuktigheten er høy? Fordi svetting — vår venn i varmen — fungerer mye bedre i tørr luft enn i våt luft.

Konseptet bak svetting er enkelt. Når kroppen trenger avkjøling, skiller den ut svette. Svetten vil etterhvert fordampe, og for å gå over til dampform, trenger svetten energi. Denne energien tar svetten blant annet fra kroppsvarmen din. Du avgir dermed varme til svetten, og temperaturen på kroppsoverflata di går ned.

For at svetten skal kjøle deg ned på en effektiv måte, ønsker du at fordampningen skal skje så raskt som mulig. Og fordampningen vil forgå mye kjappere når luftfuktigheten er lav. Når luftfuktigheten nærmer seg 100% betyr det at lufta ikke har plass til å holde på stort mer vanndamp. Å få svette til å fordampe i fuktig luft blir omtrent som å forsøke å tørke kjøkkenglass med et dryppende vått kjøkkenhåndkle — det er svært lite effektivt. Og istedenfor å fordampe og avkjøle, vil svetten bli liggende igjen på kroppen din og gjøre deg klam.

Tynn lufttrikot Men hva med vifter? Eller vind? Hvorfor virker vind avkjølende? Hvis lufttemperaturen er lavere enn temperaturen i huden din er konseptet svært enkelt. Når du står stille, vil luftlaget rundt deg bli varmet opp, og du vil være omgitt med en tynn trikot av luft som du selv har varmet opp. Når det blåser, vil den varme lufttricoten erstattes av den kaldere lufta som blåser mot deg, og du vil kjøles ned.

Men vind kan virke nedkjølende selv om lufta er varmere enn kroppen din, for eksempel 40 grader. Igjen er det svettingen som slår til. Hvis du befinner deg et sted med lufttemperatur på 40 grader, vil fordamping av svette føre til at luftfuktigheten øker i den tynne trikoten med luft rundt kroppen din. Og når luftfuktigheten øker, vil fordampningen av svette gå tregere.

Men hvis det blåser, vil den svettedampmettede lufttrikoten erstattes av ny, tørrere luft som vil gjøre det lettere for ny svette å fordampe og kjøle deg ned. Dette fungerer fint hvis luftfuktigheten er lav, slik at vinden bærer med seg tørr luft.

Badstueffekten Hvis luftfuktigheten er opp i mot 100%, vil ikke vinden gjøre det lettere for svetten å fordampe. Da vil den heller bytte ut lufttricoten din med varm luft, og vinden vil kunne ha en oppvarmende effekt. Denne effekten kan man merke i badstuer. Der er det gjerne svært varmt og svært høy luftfuktighet.

Hvis du vifter rundt deg med et håndkle der, vil vinden som dannes kjennes alt annet enn avkjølende. Dermed vil bruk av vifter ha en begrenset effekt når det er svært varmt og luftfuktigheten er høy.

Derfor ønsker jeg alle medvarmefølsomme venner er sommer fri for flere av disse lumske, lumre dagene.