«Det tette Ap-nettverket i norsk Midtøsten-politikk er nå historie.»

Utenriksminister Jan Petersen retter nå flengende kritikk mot Arbeiderpartiets styring av Oslo-prosessen og norsk Midtøsten-politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom Ap hadde åpnet mer opp og ikke sørget for å plassere bare partiets egne i alle viktige posisjoner, ville norsk Midtøsten-politikk vært mer robust, sier Petersen.

Han mener at oppstyret rundt Mona Juuls fredsprispenger på mange måter er et resultat av dette.

- Ekteparet Mona Juul og Terje-Rød Larsen gjorde - og gjør - en viktig og god jobb, la det være helt klart. Men samtidig har det dannet seg myter om hvor viktige de to enkeltpersonene er for Norges Midtøsten-politikk. Denne mytedannelsen er igjen noe av årsaken til norske mediers store interesse for Juul-saken, sier Petersen.

- Men nå må det være på tide å få turtallet litt ned. Dette er en enkeltsak som handler om tjenestemannsloven, ikke om norsk utenrikspolitikk, sier Petersen til Dagbladet.

- Skader ikke Norge

- Sentrale kilder sier til Dagbladet at skittentøyvasken rundt Mona Juul skader Norges anseelse i Midtøsten. Deler du dette synet, og er du bekymret for konsekvensene?

- Nei, dette skader ikke Norges anseelse. Norsk Midtøsten-politikk skapes ikke i Israel av Mona Juul eller andre. Den utformes i Utenriksdepartementet under min ledelse. Her har vi en lang rekke meget dyktige embetsmenn som gjør en svært viktig jobb. Så blir det Mona Juuls oppgave å ivareta denne politikken fra sin ambassadørpost i Israel. Og den jobben hun gjør, er jeg fornøyd med. Men det er klart at den veldige interessen for Juul-saken her hjemme blir lagt merke til også i Israel.

- En rekke personer framhever Mona Juuls betydning. Hvordan vurderer du hennes posisjon?

- Hun har spilt en meget viktig rolle. Men jeg har møtt mennesker som har trodd at det norske Midtøsten-engasjementet faller sammen uten Mona Juul og Terje-Rød Larsen. Det er selvfølgelig ikke riktig.

Ikke hjemkalt

- Inge Lønning, Stortingets visepresident, holder fast ved at Mona Juul kommer til å bli hjemkalt. Hvis denne uttalelsen bare står for Lønnings regning, undergraver ikke det i realiteten din posisjon som utenriksminister?

- Om dette skulle undergrave noens posisjon, måtte det være Inge Lønnings.

- Hva mener du?

- Utenriksdepartementet vurderer om det er grunnlag for å ilegge Juul ordensstraff. Det er det saken dreier seg om. Å kalle Juul hjem har jeg ingen planer om.

- Har du snakket med Shimon Peres etter at Juul-saken kom opp, og hvordan opplever du at han har reagert?

- Jeg går aldri inn på hvem jeg snakker med.

Ap-nettverk

- Har Ap's grep om Midtøsten-prosessen skapt problemer for deg som utenriksminister?

- Det tette Ap-nettverket i norsk Midtøsten-politikk er nå historie. En ny regjering styrer utenrikspolitikken, og la det være klart at norsk utenrikspolitikk definitivt ikke faller sammen uten dette Ap-nettverket. Ap har hatt mange svært dyktige mennesker plassert rundt. Jeg har blant annet stor nytte av å samtale med tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland. Men det har hatt sine sider at Ap så påpasselig bare utnevnte sine egne til viktige jobber.

MER ROBUST: - Dersom Ap hadde åpnet mer opp og ikke sørget for å plassere bare partiets egne i alle viktige posisjoner, ville norsk Midtøsten-politikk vært mer robust, sier utenriksminister Jan Petersen.