Knivstukket 53 ganger:

Det tilfeldige møtet kostet nesten «Erik» livet

«Erik» snakker ut om knivangrepet som fant sted i hans egen leilighet, og tiden etter.

TILFELDIG KNIVOFFER: «Erik» ble knivstukket 12 ganger i hodet og 41 ganger på resten av kroppen. Flere av stikkene var livstruende. "Erik" overlevde, men har blitt skadet for livet. Erik er ikke mannens egentlige navn. Video: Amanda Walnum / Lars Eivind Bones. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I vestlandsbyen snør og regner det om hverandre denne ettermiddagen. Inne i en ellers tom hotellobby, sitter en mann i slutten av 30-åra. Han reiser seg og går fram for å hilse.

Det er bare det lille haltet i steget hans som avslører de alvorlige skadene han ble påført høsten 2017.

«Erik» klarte ikke bo i Oslo lenger. Det var aldri planen, men etter 18 år i hovedstaden flyktet han nærmest hjem. «Erik» ønsker å fortelle sin historie, men det koster han mye å møte Dagbladets journalister.

- Jeg vil bare fortelle historien og få det overstått, sier han.

«Erik» er ikke hans virkelige navn. Han vil videre med livet sitt og ønsker ikke bli kjent som et offer i hjembyen.

Vi skrur tilbake klokka til 14. september 2017, og etter en liten pause begynner «Erik» å fortelle.

VANSKELIG: Det er vanskelig for «Erik» å snakke om det han ble utsatt for i 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VANSKELIG: Det er vanskelig for «Erik» å snakke om det han ble utsatt for i 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det første møtet

«Erik» er 36 år og bor på Vulkan i Oslo. Han har kjæresten «Anne» på besøk. Det nybakte kjæresteparet går ut på byen denne kvelden.

- Vi koste oss siste kvelden før hun skulle reise tilbake til sin hjemby, så det ble seint og litt for mye alkohol. Hun blir dårlig, og vi tar en taxi hjem. Hun blir så dårlig i taxien at hun setter seg på trappa ved inngangen til leiligheten.

«Erik» blir oppgitt over at hun ikke blir med inn, og går fra henne i håp om at hun følger etter. Fra balkongen sin ser han ned på der hun sitter.

- Det kommer en mørk kar bort til henne. Jeg springer ned. Men det er bare en hyggelig kar som har gitt henne vann og spør om hun trenger hjelp. Han er bare høflig. Jeg tar tak i henne og løfter henne opp. Vi er ustø, og han hjelper til.

Sammen får de henne inn i leiligheten, og hun går rett til sengs. At gutten er med, er ikke noe problem. Det finnes ikke en eneste tanke om at han er skummel eller farlig.

- Vi tar en øl på balkongen. Jeg er god og berusa, det har jeg ikke lagt skjul på. Men det er aldri dårlig stemning, sier «Erik».

VULKAN: «Eriks» ble angrepet i sin leilighet på Vulkan. Alle politiets bilder i saken publiseres i samråd med fornærmede. Foto: Politiet
VULKAN: «Eriks» ble angrepet i sin leilighet på Vulkan. Alle politiets bilder i saken publiseres i samråd med fornærmede. Foto: Politiet Vis mer
FLASKEN: Tequilaflasken som gutten angrep «Erik» med. Foto: Politiet
FLASKEN: Tequilaflasken som gutten angrep «Erik» med. Foto: Politiet Vis mer

Angrepet

Etter en liten stund mener «Erik» kvelden er over og at det er på tide å avslutte. 17-åringen spør om å få ligge over på sofaen.

- Jeg er grei med han, men sier at det blir litt feil, jeg har jo kjæresten min her. Han spør om å låne toalettet.

HODET: «Erik» ble også knivstukket i hodet. Foto: Privat
HODET: «Erik» ble også knivstukket i hodet. Foto: Privat Vis mer

Kort tid etter skjer angrepet som nesten koster 36-åringen livet. Når 17-åringen kommer ut igjen, sitter «Erik» med ryggen til. Uten forvarsel slo gutten «Erik» i hodet med ei flaske.

- Jeg faller framover og han kjører en kniv inn i ryggen på meg. Den treffer meg i ryggraden. Jeg husker at jeg lå på gulvet og prøvde å beskytte hodet.

«Erik» blir lammet fra livet og ned, og klarer ikke bevege seg. 17-åringen går att og fram til badet i løpet av angrepet, hvor han vasker seg på hendene.

- Han stikker meg så mange ganger at kniven knekker. Så går han og henter en ny kniv, sier «Erik».

Ifølge dommen fra lagmannsretten ble «Erik» knivstukket 12 ganger i hodet og 41 ganger på resten av kroppen. Flere av stikkene var livstruende.

- I over 30 minutter holder han på, det viste etterforskningen. Han skriker at han skal drepe meg når jeg sier «vær så snill, stopp». sier «Erik».

Det tilfeldige møtet kostet nesten «Erik» livet
KNAKK: Den første kniven som ble brukt i angrepet, knakk. Da hentet gutten en ny kniv. Foto: Politiet
KNAKK: Den første kniven som ble brukt i angrepet, knakk. Da hentet gutten en ny kniv. Foto: Politiet Vis mer

- Hun har reddet livet mitt

«Anne» våkner av skrikene. «Erik» forteller at hun jobber som vernepleier og dermed kan være i kontakt med utagerende folk. Han mener det er litt av grunnen til at hun klarer å holde seg rolig.

- Hun tenker at den eneste måten å komme seg unna på, er å være på lag med han. Hun går ut av soverommet og treffer han i gangen.

Der blir det et møte mellom de to, hvor hun holder litt på han for å vise at hun ikke er skummel, og sier at hun har lyst til å stikke av, forteller «Erik».

- Hun har reddet livet mitt, fortsetter han og viser til kjærestens evne til å holde hodet kaldt.

Kjæresten kommer seg ut og legger på sprang i sokkelesten. Og 17-åringen løper etter. Idet hun kommer ut i Maridalsveien, snur hun seg og ser at han kommer opp rundt hjørnet, forteller «Erik». Det kommer en bil med noen polske arbeidere forbi, og hun får kastet seg inn i bilen.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 05.10, og politi og ambulanse kom fram til leiligheten like etter. Det ble igangsatt livreddende førstehjelp på stedet, og 36-åringen ble deretter fraktet til Ullevål sykehus.

Da «Erik» ble funnet, var det bare snakk om minutter før han hadde vært tom for blod. At kjæresten kom seg ut da hun gjorde, ble helt avgjørende.

VARSLET: Offerets kjæreste kom seg ut av leiligheten og løp gatelangs etter hjelp. Hun fikk etterhvert varslet politiet. Foto: Politiet
VARSLET: Offerets kjæreste kom seg ut av leiligheten og løp gatelangs etter hjelp. Hun fikk etterhvert varslet politiet. Foto: Politiet Vis mer

Skadet for livet

Operasjonen på Ullevål varte i sju timer.

Noen dager seinere oppdaget legene ryggmargsskaden, som har ført til at han har redusert muskelstyrke på høyre side av kroppen, og ingen sensibilitet for temperatur og smerte på den andre siden.

Etter to uker på Ullevål, reiste «Erik» hjem til foreldrene sine. Der begynte han rehabiliteringen.

- Jeg har blitt skadet for livet og fått en annen tilnærming til alt, sier han.

En måned seinere fikk han plass på Sunnaas sykehus på Nesodden. Sunnaas er Norges største spesialsykehus innen rehabilitering for pasienter med komplekse funksjonstap etter sykdom og skade.

PÅ SYKEHUSET: Etter den lange operasjonen lå «Erik» i koma. Foto: Privat
PÅ SYKEHUSET: Etter den lange operasjonen lå «Erik» i koma. Foto: Privat Vis mer

Tilbake i leiligheten

- Jeg ønsket meg egentlig aldri tilbake til Oslo, sier «Erik».

Likevel var paret tilbake i leiligheten sommeren etter knivangrepet. Det var vanskelig og tungt, både mentalt og fysisk. Men det var viktig «å ta leiligheten tilbake».

- Det var godt å prøve å jobbe igjen og kjempe meg tilbake. Jeg er veldig takknemlig for det i ettertid, at vi klarte det, sier «Erik». Men han begynte å se etter leilighet og jobbmuligheter i hjembyen.

«Erik» forteller at han opplever en dragkamp mellom å være bitter og forbanna, mot å være lykkelig for å ha overlevd.

- Hva har du å glede deg over?

- Det er kjæresten min. Også venter vi barn, avslører han med et smil.

LEILIGHETEN: Politiets åstedbilde viser kniven liggende på tv-bordet. Foto: Politiet
LEILIGHETEN: Politiets åstedbilde viser kniven liggende på tv-bordet. Foto: Politiet Vis mer

Utrygg i Oslo

Gjennom avisene holder «Erik» seg oppdatert på kriminalitetsbildet i Oslo. Selv om han har forsøkt å distansere seg, blir han fortsatt oppmerksom på det.

Han «ser seg alltid over skuldra» og føler seg utrygg i hovedstaden.

- Hun som ble knivstukket på Kiwi Fredensborg. Det var butikken jeg handlet i. Han som ble knivstukket på toget på Oslo S. Det er en nabo til min tidligere jobb. Det viser hvor tilfeldig det er. Jeg ønsker ikke utsette meg for risikoen.

LYSPUNKTER: Livet har gått videre. «Anne» og «Erik», som er forlovet, venter barn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LYSPUNKTER: Livet har gått videre. «Anne» og «Erik», som er forlovet, venter barn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Anket til Høyesterett

I lagmannsretten ble 17-åringen dømt til fire års fengsel. Der ble også «Erik» tilkjent fikk 300 000,- i erstatning, mens «Anne» fikk 60 000,-.

- Erstatningene er uansett bare symbolske summer og ikke i nærheten av hvilke skader som er påført, sier han.

Statsadvokaten har anket saken til Høyesterett, og selv om «Erik» skulle ønske det hele var over etter runden i lagmannsretten, forstår han og støtter statsadvokatens avgjørelse.

- Påtalemyndigheten har anket reaksjonsspørsmålet fordi man mener den tidsbestemte fengselsstraffen som er alternativet til forvaring ikke ivaretar behovet for å verne samfunnet, sier statsadvokat Tomasz Edsberg til Dagbladet.

PREGET: Sårene har grodd, men «Erik» er fortsatt svært preget av knivstikkingen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PREGET: Sårene har grodd, men «Erik» er fortsatt svært preget av knivstikkingen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Torsdag forrige uke informerte statsadvokat Edsberg om at påtalemyndighetens anke er tillat fremmet for Høyesterett.

- Det vil si at Høyesterett skal avgjøre om tiltalte kan og skal dømmes til forvaringsstraff, sa Edsberg til Dagbladet.

Både tingretten og lagmannsretten kom fram til at 17-åringen var tilregnelig da hendelsen fant sted. Dagbladet er kjent med at forsvarer Lise Reiersen anket tilregnelighetsspørsmålet og oppreisningskravet til Høyesterett, men det er bare reaksjonsspørsmålet som skal vurderes.

Hun argumenterer med at hennes klient har alvorlig barneautisme og er psykisk utviklingshemmet.

- Det beste for samfunnet ville vært om han fikk en form for tvungen omsorg eller tvunget psykisk helsevern, sier Reiersen til Dagbladet.

I AMBULANSEN: Politi og ambulanse fant «Erik» i tide. Foto: Privat
I AMBULANSEN: Politi og ambulanse fant «Erik» i tide. Foto: Privat Vis mer

- Sterk fare for gjentakelse

Om Høyesterett ikke gir gutten forvaringsstraff, vil han ha sonet ferdig sommeren 2021.

- Frykter du at han skal ut i det fri?

-Ja. Det er svært sterk fare for gjentakelse av svært alvorlig vold, leser «Erik» opp fra statsadvokatens begrunnelse for anken.

Det er derfor han lar seg intervjue. Helst vil «Erik» bare styre med sitt og komme seg videre. Han føler ansvar for å sette søkelys på saken.

- Allmennheten må få vite hva man er på nippet til å gjøre. Jeg må kunne se meg selv i speilet og kunne tenke at jeg gjorde det jeg kunne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer