Det tok 1 time og 54 minutter før Carsten havnet på operasjonsbordet

Politiske hensyn gjorde at UD holdt militæret på avstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag, ved hjelp av Forsvarets egen logg, dokumentere hvordan det tok én time og 54 minutter å få fraktet Carsten Thomassen (38) til operasjonsbordet, etter attentatet mot Serena-hotellet i Kabul mandag.

Flere sentralt plasserte kilder i Forsvaret er svært kritiske til måten Utenriksdepartementet håndterte den medisinske beredskapen på under besøket i Kabul.

Særlig UDs manglende rutinene for medisinsk evakuering av sårede og skadde personer, har vakt stor oppsikt i Forsvaret. Der er de vant til å håndtere sikkerheten til en rekke VIP-personer som besøker krigssonen Kabul. Når Forsvaret får bestemme, følges VIP-ene alltid av en egen pansret bil med ambulanseutstyr og lege.

Oppringt av PST

UD ville ikke gi Støres besøk et for militært preg. Dermed sendte de hjem eskorten fra Forsvaret som fulgte dem fra flyplassen og til hotellet.

Forsvarets logg dokumenterer kaoset som oppsto etter attentatet mot hotellet, som skjedde klokken 18:15 lokal tid. Først en halv time seinere, klokka 18:45 lokal tid (15:15 norsk tid) ble de norske soldatene kontaktet av PSTs livvakter. Løytnanten som ble oppringt, ber om at Dagbladet, av sikkerhetshensyn, skjermer etternavnet hans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer