Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ran

Det tok ikke politiet lang tid før de dro kjensel på denne mannen

Raneren «stråhattbanditten» har fått sitt kallenavn på grunn av sine karakteristiske forkledninger.

Raneren har fått sitt kallenavn på grunn av sine karakteristiske forkledninger, som ved flere anledninger har bestått av stråhatt og maske. Foto: FBI via AP
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI har arrestert en bankraner kjent som «stråhattbanditten» eller «Straw hat bandit». Mannen under hatten er en forretningsmann fra Philadelphia-området i USA.

Stråhattbanditten skal angivelig ha stjålet 495 686 dollar i kontanter etter å ha ranet banker elleve ganger mellom 2012 og 2016, skriver NBC News.

Ifølge rettdokumenter har han hvitvasket ransutbyttet gjennom en flyfoto-bedrift.

Ifølge FBI klarte politiet å identifisere mannen på grunn av at han ved alle ranene skjulte ansiktet, og brukte et utvalg av masker og hatter.

image: Det tok ikke politiet lang tid før de dro kjensel på denne mannen

Raneren har fått sitt kallenavn på grunn av sine karakteristiske forkledninger, som ved flere anledninger har bestått av stråhatt og maske.

For åtte år siden ble han også fengslet for flere ran.

Kler seg ut

Ifølge amerikanske myndigheter har han under ran vært bevæpnet med en halvautomatisk pistol. Mannen kan få flere tiår i fengsel, dersom han blir dømt.

Mannen bruker ikke bare stråhatt til å skjule ansiktet, han har også brukt maske, putevar, klut, en rekke hatter og drakter, for eksempel stråhatt, baseball-caps og dress med slips.

Philadelphia-mannen tilsto i 2008 å ha ranet åtte banker under mindre truende omstendigheter. For dette satt han i fengsel fram til 2011.

- Det var en virkelig sprø sak, sier hans advokat den gang Craig Penglase til NBC News.

Penglase skal ikke representere bankraneren i retten denne gangen, men mener at alvorlighetsgraden på ranene har eskalert. I den nye tiltalen står at stråhattraneren har hatt ladet pistol med seg.

- Vanskelig økonomisk situasjon

image: Det tok ikke politiet lang tid før de dro kjensel på denne mannen

- Den gang var ikke ranene som en fengslende kriminalroman. Han gikk inn i bankene uten maske, iført blomstrete skjorte, og spurte de ansatte om de kunne gi ham penger.

Ifølge Penglase befant stråhattbanditten tidlig på 2000-tallet seg i en vanskelig økonomisk situasjon. Han var arbeidsløs og var i ferd med å miste både hus og familie.

Mannen fra Philadelphia skal så ha latt seg inspirere av en nyhetsartikkel om en annen bankraner, som kom ut av banken med tusenvis av dollar.

I rettssaken mot ham i 2008 gråt mannen, og ba om unnskyldning til både familien sin og til bankene han hadde ranet.

- Jeg skulle ønske jeg hadde gjort bedre valg, sa han, ifølge avisa The Morning call.