- Det tok nesten tre timer før hun fikk profesjonell hjelp

Jarl Robert Christensen sier han er lamslått etter å ha hørt om hvordan datteren døde etter klokka 20.00 den 22. juli.

- EN TRAGEDIE: Jarl Robert Christensen mistet datteren Birgitte Smetbak (15) på Utøya. I dag fortalte Renate Tårnes om hvordan hun passet på 15-åringen etter at hun var blitt skutt.
- EN TRAGEDIE: Jarl Robert Christensen mistet datteren Birgitte Smetbak (15) på Utøya. I dag fortalte Renate Tårnes om hvordan hun passet på 15-åringen etter at hun var blitt skutt.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I retten i dag fortalte AUF-eren Renate Tårnes om hvordan hun passet på skuddskadde Birgitte Smetbak (15) i Kafebygget etter at Breivik var blitt pågrepet på Utøya.

Smetbak var en av de første som ble skutt på Utøya. Hun ble truffet av ett skudd i skulderen og ett i kneet rundt klokka 17.30. Skuddet i skulderen skadet lungene.

Etter at Breivik ble pågrepet like etter klokka 18.30, ble Smetbak flyttet inn i Kafebygget. Der passet Tårnes på henne.

- Klarte ikke mer - De kom inn med ei jente som var utrolig dårlig. Politiet spurte om det var noen ledere der. Jeg så rundt meg og så at jeg kanskje var den nærmeste. Jeg så på henne men så at hun bare hadde et sår i skuldra, sa Tårnes i retten i dag.

Hun fortalte hvordan hun i de neste minuttene prøvde å holde 15-åringen stabil.

- Jeg pratet med henne, men merket at hun forsvant mer og mer, sa Tårnes.

Hun satt sammen med den unge jenta til klokka hadde passert 20.00. Da ba Smetbak om å få litt vann, fortalte Tårnes i retten i dag.

- Jeg klarte ikke mer og spurte om noen kunne ta over. Klokka var da kvart over åtte. Like etter ble Birgitte tatt med ut og så ble vi fraktet over til fastlandet med MS. Thorbjørn, sier Tårnes.

- Lamslått Birgitte Smetbaks far, Jarl Robert Christensen, har tidligere vært kritisk til at det tok lang tid før dattera hans fikk profesjonell hjelp på Utøya.

- Dette er stor tragedie. Jeg er lamslått. Det favner om alle aspekter, sier han til Dagbladet til det som kom fram i retten i dag.

VITNET: Renate Tårnes vitnet i dag i Oslo Tingrett. Blant annet fortalte hun om hvordan hun passet på en hardt skadd Birgitte Smetbak. 
Foto: Paul Aage Hegvik/ Fosna-Folket
VITNET: Renate Tårnes vitnet i dag i Oslo Tingrett. Blant annet fortalte hun om hvordan hun passet på en hardt skadd Birgitte Smetbak. Foto: Paul Aage Hegvik/ Fosna-Folket Vis mer

- Birgitte ble skutt mellom ti på og fem på halv seks. Det tok nesten tre timer før hun fikk profesjonell hjelp, legger han til.

Han forteller også at han i ettermiddag har vært i kontakt med koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, og sier at hun har bekreftet at klokkeslettene stemmer. 

- Er dette noe du vil gå noe videre med?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Christensen.

Under gjennomgangen av Smetbaks obduksjonsrapport sa imidlertid rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum at 15-åringen etter all sannsynlighet ikke kunne vært reddet.

- I så fall måtte hun ha vært svært nær et sykehus, sa han.

DØDE: Birgitte Smetbak døde som følge av skuddskaden hun fikk på Utøya.
DØDE: Birgitte Smetbak døde som følge av skuddskaden hun fikk på Utøya. Vis mer