Det totale kaos

Det er hersker kaos i nominasjonsprosessene i en rekke av Frp's fylkeslag. Det gjør det forståelig at Carl I. Hagen har fått sentralstyret med seg på det oppsiktsvekkende vedtaket: Å gå til rettssak mot partikolleger er å betrakte som partifiendtlig virksomhet - altså eksklusjonsgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foreløpig er det bare stortingsrepresentant Jørn Stang i Østfold som har gått til injuriesak mot toppene i fylkespartiet, men i Oslo truer masseanmeldelser fra Dag Danielsen & co. I Oslo har Carl I. Hagen fått drapstrussel mot seg etter eksklusjonstruslene mot Dag Danielsen og 15 andre Frp-medlemmer. Og i går fikk en rekke sentrale Frp-ere en e-post som uroet dem. Den var fra et navngitt Frp-medlem på Danielsen-fløyen i Oslo og lød: «1001, 1002, 1003. Testing. Ha en fin DAG.» I likhet med Hagen har sentralstyremedlem Åse Schmidt i Vest-Agder anmeldt telefontrusler til politiet, mens fylkesformann Sigrun Sangolt Natås i Hordaland blir forsøkt skviset ut av lederstolen ett år før tida. Bakteppet her er blant annet et anonymt brev, som sverter den Hagen-vennlige Arne Sortevik - som har skiftet side siden forrige valg og nå skyver sin tidligere allierte Terje Knudsen ut av Hordalands-lista og Stortinget. Natås skrev ellers ikke under støtteoppropet til Hagen, og hun stemte mot Hagen i det omstridte landsstyrevedtaket om å pålegge fylkeslagene i Oslo og Hordaland å sette nestlederne Terje Søviknes og Siv Jensen på toppen av nominasjonslistene. I Vest-Agder seiler Hagens trofaste sentralstyremedlem Åse Schmidt opp som en reell trussel mot den hittil ubestridte nr. 1 - Vidar Kleppe . - Det er nå helt åpent hvem som blir Frp's førstekandidat til Stortinget. Det er ikke lenger noen hemmelighet, sier partiets gruppeleder på fylkestinget, Arild Birkenes . Han får støtte av fylkesleder Jan Ole Dahl - som begge tidligere har stått last og brast bak Kleppe. - Vidar Kleppe var bankers i sommer. Men nå har han en utfordrer. Partiet har flere gode kandidater, sier Birkenes. Med til historien i Vest-Agder hører også at Fædrelandsvennen i høst avdekket at Frp-formannen i Kristiansand ble dømt til ubetinget fengsel etter en ransdom i 1977, og holdt dette skjult for partiet. Flere hevder at denne opplysningen trolig stammer fra kilder rundt Åse Schmidt i Mandal, og at det ble brukt som et middel i kampen mot Vidar Kleppes nominasjon. I Østfold står Øystein Hedstrøm for fall hvis han ikke vinner lørdagens nominasjonsmøte i Fredrikstad. Kollegaen på Østfold-benken, Jørn Stang, er allerede fortapt. Hedstrøms hovedmotstandere er de samme to som Stang har anmeldt for injurier: Ulf Leirsten og Jon GÅsvatn . Bare i Rogaland sitter den Hagen-kritiske Jan Simonsen fortsatt som en ubestridt nr. 1. Alle de andre blir trolig feid ut av Stortinget før valget, og dermed er det mindre behov for partiets nye strategi, som går ut på å samordne valgkampen fra sentralt hold langt sterkere enn det som har vært vanlig i Frp. - Det vil bli langt mindre rom for solovirksomhet og utspill som ikke er ledd i vår valgkampplan. Neste valgkamp vil jeg bruke til å bekjempe våre politiske motstandere, og ikke til stadighet å måtte kommentere utspill som andre i vårt parti kommer med, fastslo Hagen den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer