EMILIE DØDE: Julia og Rune Hovland opplevde alle foreldres mareritt da datteren Emilie døde etter fødselskomplikasjoner. Foto: Henning Lillegård
EMILIE DØDE: Julia og Rune Hovland opplevde alle foreldres mareritt da datteren Emilie døde etter fødselskomplikasjoner. Foto: Henning LillegårdVis mer

- Det tragiske er at nå har det skjedd igjen

Julia og Rune Hovland mistet datteren Emilie dagen etter fødselen på Kongsberg sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KONGSBERG (Dagbladet): Etter flere alvorlige episoder de siste årene med barnedødsfall og alvorlige skader, er fødeavdelingen ved Kongsberg sykehus stengt på ubestemt tid. Stengingen kommer som et resultat av at et barn døde i mors liv forrige helg. Da den fødende kvinnen fikk komplikasjoner, ble hun forsøkt overført til sykehuset i Drammen, men barnets liv sto ikke til å redde.

- Så langt vi foreløpig kan vurdere saken, er det en mulighet for at det er utvist grov uaktsomhet fra sykehusets side, sier flylkeslegen i Buskerud, Ketil Kongelstad, til Dagbladet.

Politiet startet i går rutinemessig etterforskning av det unaturlige dødsfallet. 

- Ikke lett å leve medEkteparet Julia og Rune Hovland mener fødeavdelingen i Kongsberg bør stenges for godt. Datteren Emilie ble født der lille julaften 2007, og døde dagen etter. Jordmora slo alarm da det oppsto komplikasjoner under fødselen, men det tok tid før hun fikk tak i legen som kunne sende dem til operasjonssalen.

- Det tok minst 20 minutter fra jordmora slo alarm til legen kom, og bare legen kan sende folk til operasjonssalen, sier Rune Hovland. Han mener fødeavdelingen bør stenges for godt fordi risikoen dersom det oppstår komplikasjoner under fødsler er for stor.

- Det tragiske er at nå har det skjedd igjen. Flere liv kunne vært spart dersom man hadde tatt tak i problemene tidligere, sier Julia Hovand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selv om vi har en på seks måneder og en på fem og et halvt, glemmer vi ikke den vi har mistet. Det er ikke lett å leve med, sier hun.

- KrisestemningKlinikkdirektør Jardar Hals i Vestre Viken helseforetak hadde møte med de ansatte ved fødeavdelingen på Kongsberg sykehus i går.

- Det er krisestemning, og de ansatte føler det tungt, sier Hals til Dagbladet.

En overlege ved avdelingen er suspendert fra sin stilling i påvente av granskingen som nå pågår etter den tragiske hendelsen forrige helg hvor et barn døde i mors liv. Samme lege var også medisinsk ansvarlig da Emilie Hovland kom til verden 23. desember 2007. Hun døde dagen etter på Rikshospitalet i Oslo, hvor hun ble sendt etter mislykkede forsøk på blodoverføring på sykehus i Drammen. Også denne saken blir gransket.

KUNNE IKKE REDDES: Emilie Hovland døde på Rikshospitalet julaften 2007, bare en dag gammel. Foto: Privat
KUNNE IKKE REDDES: Emilie Hovland døde på Rikshospitalet julaften 2007, bare en dag gammel. Foto: Privat Vis mer

Helsetilsynet i Buskerud var på tilsynsbesøk ved fødeavdelingen i fjor og fant grunn til å slå alarm.

«Vestre Viken HF Kongsberg sykehus tillater fødsler hvor det er kjent risiko for komplikasjoner for mor og barn, uten at man har tilgang til nødvendig kompetanse», konkluderte tilsynet.

- Vi har svart fyllestgjørende på avvikene som Helsetilsynet påpekte. Nå venter vi på tilbakemelding fra tilsynet om hvordan de vurderer våre svar. Vi har allerede utarbeidet og iverksatt tiltak for å møte Helsetilsynets krav, sier Jardar Hals.

Klinikkdirektøren vil ikke spekulere i om rutinesvikt har spilt inn i forbindelse med at et barn døde i mors liv på Kongsberg sykehus forrige helg.

- Det var tungt for alle med et nytt dødsfall. Nå avventer vi Helsetilsynets rapport, sier Hals som ikke tør spå når fødeavdelingen i Kongsberg vil åpne igjen.

- Er du sikker på at den kommer til å bli åpnet igjen?

- Jeg kan ikke ta noen konklusjoner på forskudd, sier Jardar Hals til Dagbladet.

De ansatte ved fødeavdelingen i Kongsberg er på jobb, til tross for at avdelingen ikke er åpnet for nye fødsler. Poliklinikk og svangerskapskontroller går som normalt. Ellers bruker de ansatte en del tid på å svare på spørsmål fra befolkningen som sokner til sykehuset.