- Det treffer oss midt i KrF-hjertet

Kjell Ingolf Ropstad vil at regjeringen utreder barnetillegget grundigere.

USOSIAL PROFIL: Kjell Ingolf Ropstad, sosialpolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti, er misfornøyd med profilen i statsbudsjettet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
USOSIAL PROFIL: Kjell Ingolf Ropstad, sosialpolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti, er misfornøyd med profilen i statsbudsjettet. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - For slik endringene i barnetillegget ligger nå, kan jeg ikke anbefale KrF å støtte det, sier Kjell Ingolf Ropstad, sosialpolitisk talsperson for Kristelig Folkeparti på Stortinget.

Ryddigere - Nå skal stortingsgruppa ta endelig stilling til det, men jeg håper vi heller ber regjeringen komme tilbake med en egen sak enn å ta det i budsjettet. Det hadde vært mye ryddigere, sier Kjell Ingolf Ropstad. 

Kristelig Folkeparti legger ikke skjul på at Solberg-regjeringens budsjettprofil er vanskelig å svelge.

- Regjeringen har bomma på er kraften i misforholdet mellom skattelettelser for de rikeste og innstramminger for utsatte barnefamilier. Det treffer oss midt i KrF-hjertet. De hadde jo ikke behøvd å redusere barnetillegget nå i statsbudsjettet. Jeg er i politikken for å hjelpe sårbare mennesker, det er drivkraften for oss i KrF, sier Ropstad.

Trygve Hegnar KrF opplever regjeringens forslag om å fjerne skatteklasse II som en rein omkamp.

Finanspolitisk talsperson Hans Olav Syversen har uttalt at man i KrF ikke er vant til å levere tilbake gevinstene før man deltar i en ny basar.

- Regjeringen har opptrådt utaktisk. Når til og med Trygve Hegnar mener statsbudsjettet har en usosial profil, er det opplagt at noe må gjøres, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Mister barnetillegget - Vi er opptatt av behovsprøving og målrettede ordninger til de som trenger det, sier KrF-representanten.

- Regjeringen sier at 20.000 flere får barnetillegg, ja vel, det er jo en grunn til at de ikke får det i dag, og det hjelper ikke de mange tusen som nå mister barnetillegget. Det er viktigere å gi målrettet til de som trenger det, enn å gjøre barnetillegget standardisert til alle som er uføre, sier Ropstad.

Savner fakta - Det kan godt hende at det må gjøres justeringer på ordningen.  Og at det finnes urimeligheter som fører til at uføretrygden inklusiv barnetillegg blir høyere enn lønnen de hadde før de ble uføre. Men jeg savner et faktagrunnlag:
 
- Hvor mange har seks barn, hvor mange har fem barn, og hvor mange kompenseres med 150 prosent, som det hevdes? spør Kjell Ingolf Ropstad.

Sosial profil Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg erkjenner at regjeringen ikke har klart å selge budsjettet. Bildet av et usosialt budsjett som gir til de som har mest, og tar fra de som har minst, er nærmest etablert.

- Budsjettet har en sosial profil fordi de aller, aller, aller fleste kommer bra ut, sier Per Sandberg til Dagbladet.