- Det trengs et ekstra verktøy til de mest ekstreme situasjonene vi plutsleig står overfor

Politiets fellesforbund er fornøyd med at den nye regjeringen går inn for generell bevæpning av politiet.

GENERELL BEVÆPNING: Den nye regjeringen åpner for generell bevæpning av politiet. Det er Politiets fellesforbund fornøyd med, her representert av Sigve Bolstad (mørk jakke), som snakker med kolleger på Sentrum Politistasjon. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
GENERELL BEVÆPNING: Den nye regjeringen åpner for generell bevæpning av politiet. Det er Politiets fellesforbund fornøyd med, her representert av Sigve Bolstad (mørk jakke), som snakker med kolleger på Sentrum Politistasjon. Arkivfoto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets fellesforbund mener det er flere positive elementer for en generell bevæpning av politiet enn negative, og at det er derfor forbundet har et landsmøtevedtak for generell bevæpning av politiet.

- Vi hadde en lang og god debatt om dette i forbundet, som ikke hadde utspring i en tragisk hendelse eller noe liknende. Vi hadde en prosess med eksterne og høstet erfaring fra utlandet, og det ligger en grundig rapport til grunn, sier forbundsleder Sigve Bolstad til Dagbladet.

Ekstra verktøy - Det trengs et ekstra verktøy i verktøyskrinet til de mest ekstreme situasjonene vi plutselig står overfor, sier Bolstad videre.

- Om du for eksempel befinner deg i åttende etasje i ei blokk med våpenet nedlåst i bilen og plutselig selv blir truet på livet... Hva gjør du da? Da hjelper det jo fint lite at du har våpenet i bilen.

Bolstad understreker likevel at det absolutt ligger gode argumenter i mot en generell bevæpning av politifolk.

- Vi har foretatt nøye vurderinger på pluss- og minussiden. Vi mener det ligger flere positive elementer enn negative, sier forbudslederen.

FORNØYD: Politiets fellesforbund-leder Sigve Bolstad er fornøyd med at den blåblå regjeringen åpner for generell bevæpning av politiet.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FORNØYD: Politiets fellesforbund-leder Sigve Bolstad er fornøyd med at den blåblå regjeringen åpner for generell bevæpning av politiet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Samtidig vil jeg si at det er beklagelig at utviklingen går i den retningen, men man må ha såpass tillit til at politifolk skal klare å håndtere dette, sier Bolstad til Dagbladet.

Han er fornøyd med at den nye regjeringen vil åpne for «generell bevæpning i de politidistrikter der politiet selv mener det er den beste løsningen.»

- Det er veldig gledelig og et meget godt signal, sier han.

- Meeeget bra med jobbgaranti Bolstad forteller at forbundet også har vært tydelige på at det er en for lav grunnbemanning i politiet i dag, og er veldig positiv til at de blåblå nå vil heve grunnbemanningen.  

«Regjeringens målsetting er to politifolk pr 1 000 innbyggere innen 2020. Et sterkere nærpoliti vil skape mer trygghet. Det vil derfor bli innført en garanti for at antallet nye og ledige stillinger i politiet øker tilsvarende antallet studenter som består Politihøgskolen inntil målet er nådd.»

- Det de skriver om jobbgaranti er meeeget bra. Takk! Tilbakemeldingen vi har fått er at folk virkelig sliter med å få seg jobb. Det er ingen vrangvilje, folk vil jobbe der de får jobb. Noe av årsaken er at politimesterne har tatt beinharde prioritereinger og ikke tatt seg råd. Det den nye regjeringen ønsker å gjøre krever at budsjettet økes, og det er veldig bra, sier Bolstad.

Kritisk til utdannings-supplement Men forbundsleder Sigve Bolstad er kritisk til forslaget om å gi Toll- og avgiftsetaten begrenset politimyndighet, i tillegg til at de skriver at de vil «supplere dagens politiutdanning med andre studietilbud ved Politihøgskolen. Målet er å rekruttere personer med andre typer kompetanse som politiet trenger ved å tilby disse en kortere innføring i politiarbeid.»

- Det å senke noe av tida på Politihøgskolen er ikke bra. I Norge har vi et enhetspoliti som betyr at uansett hvor du måtte være, så skal man være sikker på at alle politifolkene har det grunnleggende. Det er også derfor vi har et av verdens beste politi, sier Bolstad til Dagbladet.

- At man skal ha slike halvbroiler-kull er et meget dårlig signal, og det advarer vi sterkt mot å innføre, sier han videre.

REGJERINGSERKLÆRING: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen (i bakgrunnen til venstre) holdt pressekonferanse på Sundvolden hotell i kveld, der de la fram regjeringserklæringen.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
REGJERINGSERKLÆRING: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen (i bakgrunnen til venstre) holdt pressekonferanse på Sundvolden hotell i kveld, der de la fram regjeringserklæringen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer