- Det tror jeg er blank løgn

Fagforeningen mener utbyggeren av Stordalens prestisjehotell lyver når de hevder arbeiderne får 150-160 kroner timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - De har fått 150-160 kroner i timen, sier Hugo Jørgensen, styreleder i Realinvest holdning AS, til Dagbladet.no.

- De har fått 20-30 kroner timen, sier Jonas Bals, ombudsmann i Oslo bygningsarbeiderforening.

De to sitter på svært motstridende informasjon om lønnsforholdene til arbeiderne som har pusset opp Petter Stordalens nye trendhotell i Oslo. Økokrim og Arbeidstilsynet slo til i dag til med en razzia på bygningsplassen.

Stordalen-eide Choiche har en avtale om å leie hotellet av utbyggerne og eierne av bygget, Realinvest holding.

De har igjen engasjert det bosniske selskapet Engra D.O.O, og flesteparten av arbeiderne i på bygningsplassen er bosniske.

- Har fått riktig lønn

Dagens razzia skal etter det Dagbladet.no forstår rette seg mot disse to selskapene, og Arbeidstilsynet og Oslo bygningsarbeiderforening skal ha kontrakter som viser at arbeiderne har fått 20-30 kroner timen.

Men det avviser altså selskapet.

RAZZIA: Her bærer Økokrim ut dokumentasjon i forbindelse med dagens Razzia. Foto: Torbjørn Grønning
RAZZIA: Her bærer Økokrim ut dokumentasjon i forbindelse med dagens Razzia. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Jeg har store problemer med å skjønne dette. Vi sitter på materiale som viser at de har fått riktig lønn, sier styreleder Hugo Jørgensen til Dagbladet.no.

Jonas Bals, ombudsmann i Oslo bygningsarbeiderforening, sier de har fått dokumentasjon som viser noe helt annet.

- Vi har sett flere arbeidskontrakter som viser at arbeiderne ble lønnet langt, langt under tarifflønn, og ned mot 20-30 kroner timen, sier Bals.

Når han hører at Realinvest holding sier at arbeiderne har fått 150-160 kroner timen, reagerer Bals på denne måten:

- Det tror jeg er blank løgn.

- Jobbet tidlig og seint

Tidligere i dag sa fagforeningen at det hadde vært slaveliknende tilstander på byggeplassen, og at enkelte arbeidere blant annet hadde jobbet opp mot 300 timer i måneden.

Det avviser Realinvest holding at kan stemme.

- Det tror jeg er blank løgn

- Det er helt utenkelig. De har ikke jobbet i nærheten av så mye. Jeg har heller ikke sett noen kontrakter som viser at de tjener 20-30 kroner timen, og vi har undersøkt dette nøye, sier Jørgensen.

Oslo bygningsarbeiderforening holder tilfeldigvis til i nabolokalene til bygningsplassen. De har derfor vært vitner til at arbeiderne har jobbet både seint og tidlig.

- Det har vært jobbing på helligdager, i helga og langt ut på kveldene, sier Jonas Bals.

Stordalen flau

Petter Stordalen og Choice gransker nå hva som har skjedd. Realinvest holding undersøker også saken.

- Dette skal vi til bunns i. Viser det seg at de kontraktene vi har fått av vår samarbeidspartner ikke holder vann, så må vi vurdere hva vi skal gjøre, sier Hugo Jørgensen.

Petter Stordalen dro i dag til bygningsplassen da han hørte om razziaen.

Han er flau over saken, og garanterer at arbeiderne skal få riktig lønn.

Økokrim er tilbakeholdne med opplysninger, men bekrefter at to selskaper er siktet etter aksjonen mot Ansgar Hotell.

- Det er en sak om sosial dumping, og to selskaper er siktet. Nå skal vi gå gjennom beslag og dokumenter for å finne ut om vi har rett i mistankene vi har, sier kommunikasjonsrådgiver Mia Skarpaas i Økokrim til Dagbladet.no.

Importert materialer

Realinvest holding bekrefter overfor Dagbladet.no at Engra har brukt materialer som er importert fra Bosnia i oppussingsarbeidet. Etter det Dagbladet.no erfarer vil Økokrim og Arbeidstilsynet blant annet granske om disse materialene er beskattet på riktig måte.

Da Dagbladet.no ringte Engra i Sarajevo, visste de ikke noe om politiaksjonen i Oslo, men de understreker at de ikke har vært involvert i noe ulovlig.

- Vi har ikke hørt om at politiet i Oslo har aksjonert, og jeg vet ikke noe om hvor mye arbeiderne i Oslo får betalt. Jeg kan forsikre om at vi kjøper alt vårt materiell på lovlig måte, og vi har fakturaer for alt. Eieren har gått for dagen, og han kommer ikke tilbake i dag. Du må snakke med han hvis du vil ha ytterligere kommentarer, sier damen som

tar telefonen hos Engra. Hun ville ikke gi Dagbladet.no flere opplysninger eller si navnet sitt.

Oslo bygningsarbeider opplyser at de har vært i kontakt med ansatte i selskapet som skal ha vært misfornøyde med arbeidsforholdene. Realinvest holding kjenner ikke til noen slike klager.

- Vi har ikke fått noen klager fra de ansatte i Engra. Vi har gjort det vi har kunnet, og til og med vært i forkant med å sjekke at ting er som de skal være, sier Hugo Jørgensen.

Bodd i leiligheter

Arbeidstilsynet vil blant annet undersøke om det har bodd arbeidstakere på byggeplassen. Eiendomsselskapet avviser at dette skal være tilfelle.

- De har leiligheter de bor i, med vanlig og god standard, sier Jørgensen.

- Vi gjorde grundige undersøkelser før vi engasjerte Engra, og de er et stort og velrenommert selskap. Vi har også orientert dem om hvor viktig det er at de følger norske regler i forhold til lønn og arbeidsforhold. Arbeidstilsynet hadde også en inspeksjon her i fjor høst og da fikk de alt de ba om, til Jørgensen.

På et stort banner utenfor hotellet står det «Engra Norge». Dette selskapet er heleid av Engra i Bosnia.

SKAL LEIE HOTELBYGGET: Petter Stordalen.