Planlagt over 100 demonstrasjoner i USA:

- Det Trump vil

I kjølvannet av valgdagen er det uroligheter i flere amerikanske byer. - Hykleri av en helt annen verden, mener USA-ekspert.

OPPRØRTE VELGERE: Flere demonstranter - både fredelige og voldelige - samlet seg i Portlands gater i kjøvannet av årets presidentvalg. Foto: Nathan Howard / Getty Images / AFP
OPPRØRTE VELGERE: Flere demonstranter - både fredelige og voldelige - samlet seg i Portlands gater i kjøvannet av årets presidentvalg. Foto: Nathan Howard / Getty Images / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter presidentvalget tirsdag har tusenvis av demonstranter inntatt USAs gater. Det jevne resultatet og påstander om valgfusk har oppildnet velgere i flere amerikanske byer.

Videoer fra demonstrasjoner vitner om til dels voldelige sammenstøt, og CNN melder om at flere av demonstrantene er bevæpnet. Natt til torsdag bisto nasjonalgarden politiet med å oppløse et opprør i Portland.

Ifølge USA Today er det imidlertid planlagt mer enn 100 organiserte demonstrasjoner i dagene fram mot helga.

Mye tyder på at demonstrantene stort sett er Trump-supportere, sier Tore Wig, professor ved institutt for statsvitenskap ved UiO. Mange av demonstrantene tilhører militsgrupper, ifølge Wig.

- Det er ikke bare vanlig Trump-tilhengere, de er mer radikale, sier han til Dagbladet.

Hykleri av en annen verden

Trump-kampanjens offisielle Twitter-konto skrev onsdag at demokratene forsøker å stjele valget, og ba velgere om forsvare valget og kjempe tilbake.

OPPLØSER OPPRØR: Lokalt politi og nasjonalgarden kjører gjennom sentrum i Portland 4. november, hvor det har vært både fredelige og voldelige demonstrasjoner i flere dager. Foto: Nathan Howard / AFP / Getty Images
OPPLØSER OPPRØR: Lokalt politi og nasjonalgarden kjører gjennom sentrum i Portland 4. november, hvor det har vært både fredelige og voldelige demonstrasjoner i flere dager. Foto: Nathan Howard / AFP / Getty Images Vis mer

- Presidenten ber sine mest trofaste velgere som deg om å kjempe tilbake, skrev kampanjen.

Velgere skal i løpet av natt til onsdag også ha mottatt en rekke e-poster fra Trump-kampanjen som ber folk om å forsvare valget.

I Pennsylvania demonstrerer Trump-velgere og krever at opptellingen skal stanses. I Arizona er det motsatt. Joe Biden ligger nå bare drøyt 2,4 prosentpoeng foran Donald Trump i Arizona. Trump har hentet inn deler av forspranget i delstatens største fylke, Maricop.

- Der krever tilhengerne hans at alle forhåndsstemmene må bli talt opp. Dette er et hykleri av en helt annen verden, mener USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver i Civita.

Han mener at det viktigste nå er at de som jobber med å telle opp stemmene får arbeide uten forstyrrelser eller i ytterste konsekvens det som oppfattes som trusler om bruk av vold.

I tråd med det Trump vil

Flere steder meldes det imidlertid om demonstrasjoner på utsida av valglokalene. I Detroit samlet en større gruppe Trump-tilhengere seg utenfor et lokale der stemmer telles opp.

Demonstrantene ropte slagord som «stopp opptellingen», skriver The Hill. Ifølge Forbes krevde demonstrantene å bli sluppet inn i lokalet, mens det ifølge Insider oppsto sammenstøt mellom demonstranter og politi utenfor bygningen.

Demonstranter har samlet seg utenfor et TFC Center i Detroit, i Michigan, hvor stemmer telles opp onsdag. Demonstrantene ropte slagord som «stopp opptellingen». Det skriver The Hill. Video: Twitter. Vis mer

- Demonstrasjonene er nøyaktig i tråd med det Trump vil, som er å oppildne supportere og så tvil om valgresultatet, sier Tore Wig.

Han utelukker ikke at demonstrasjonene kan føre til kaos.

- Det avhenger av hvor mye vold som blir brukt, om noen klarer å provosere motparten til å slå tilbake og hva offentlige myndigheter gjør i de delstatene det skjer, sier han.

Stanset fintelling

Nå frykter flere eksperter, blant annet i The Guardian, at dagens demonstranter har samme taktikk som Brooks Brothers Riot hadde for 20 år siden.

Under det famøse presidentvalget i 2000 - da Al Gore tapte mot George W. Bush etter 30 dagers fintelling i Florida og stadig nye runder i rettssalene - krevde flere republikanske demonstranter at omtellingen av stemmer skulle stanses.

Demonstrantene, som mange ble betalt av republikanske kampanjeoperatører, lyktes. En fintelling av stemmesedlene i Florida ble stanset, og George W. Bush ble omsider president etter en høyesterettsavgjørelse.

- Jeg frykter at denne gangen kan det være et nytt Brooks Brothers-opprør uten dress, med folk som bærer AR-15-er, sa Sherrilyn Ifill, direktør for NAACP Legal Defense Fund, en borgerrettighetsorganisasjon og advokatfirma, til Financial Times på søndag.

Grunnleggende galt

Professor i statsvitenskap Jennifer Leigh Bailey ved NTNU påpeker at detaljene i demonstrasjonene ikke er de samme i dag, men at det finnes likheter til Brooks Brothers Riot.

– Folk omringer myndighetene. I 2000 var det omtellingen det gjaldt. Nå er det den opprinnelige tellingen. De som står utenfor valglokalene nå ønsker å stoppe opptellingen. Det er grunnleggende galt i et demokrati. «Nå har min kandidat fått nok stemmer, så nå skal vi stoppe», sier hun.

De stemmene som telles sist er de som kom gjennom posten, og som Trump ønsker å ta til Høyesterett.

– Det er disse stemmene demonstrantene insisterer på at ikke skal telles, sier Leigh Bailey.

Tore Wig ser også få likhetstrekk mellom demonstrantene i dag og i 2000, og mener at de ikke har lik taktikk.

- Det virker ikke sånn nå, da måtte de ha gjort dette litt tidligere. I Michigan er det for seint, nå handler det mer om å symbolisere, sier han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer