Det tunisiske folk stoler ikke på samlingsregjering

Tunisias nye samlingsregjering er alt i ferd med å rakne, og protestaksjonene fortsetter.

MØTT MED KØLLER OG TÅREGASS: Demonstranter som mener for mange fra det gamle regimet klamrer seg til makten, ble tirsdag på ny møtt med tåregass og politikøller i hovedstaden Tunis. Foto: SCANPIX/AFP
MØTT MED KØLLER OG TÅREGASS: Demonstranter som mener for mange fra det gamle regimet klamrer seg til makten, ble tirsdag på ny møtt med tåregass og politikøller i hovedstaden Tunis. Foto: SCANPIX/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ghannouchi var statsminister under den forhatte presidenten Zein al-Abidine Ben Ali, men er nå blitt leder for en nasjonal samlingsregjering.

Demonstranter som mener for mange fra det gamle regimet klamrer seg til makten, ble tirsdag på ny møtt med tåregass og politikøller i hovedstaden Tunis.

- Den nye regjeringen er en skam. Den er en fornærmelse mot revolusjonen som krevde liv og blod, sier studenten Ahmed al-Haji.

- Det er ikke nok at Ben Ali forsvinner. Hele apparatet må bort, sier en 45 år gammel grunnskolelærer til DPA, og henviser til presidentens maktapparat i partiet RCD.

Trakk seg De nye protestene førte til at hovedorganisasjon UGTT trakk sine tre statsråder ut av regjeringen, som dermed nå består av rester fra Ben Alis regime.

De fagorganiserte spilte en nøkkelrolle i protestene, som blant annet ble drevet fram av unge, arbeidsløse akademikere. Opposisjonspartiet Ettajdid krever at ministrene til Ben Ali sier fra seg medlemskapet i RCD, og at de gir fra seg rikdommer ervervet gjennom RCD.

Både Ghannouchi, fungerende president Fouad Mebazza og flere medlemmer av samlingsregjeringen var tidligere president Ben Alis lojale støttespillere. Det gamle regimet var kjent for sin omfattende korrupsjon og maktmisbruk.

Den nye regjeringen har lovet demokratiske friheter, rettferdige valg og løslatelse av politiske fanger - uten at det ser ut til å ha overbevist befolkningen.

Varsler boikott Tunisias viktigste islamistleder Rached Ghannouchi, som lever i eksil i London, er blant dem som ikke har noen illusjoner om det nye regimets demokratiske troverdighet.

- Vi kan ikke bringe et demokratisk system ut av dette korrupte, diktatoriske systemet, sier han til Financial Times.

Islamistene ble ikke invitert til å delta i samlingsregjeringen. Ghannouchis bevegelse Ennahda, som har tatt avstand fra voldsbruk, fordømmer lederne i regjeringen og varsler boikott av presidentvalget, men ikke av valget til ny nasjonalforsamling senere i år. De krever nå å få status som et politisk parti.

Leder av det forbudte opposisjonspartiet CPR, Moncef Marzouki vendte tirsdag tilbake til Tunisa fra sitt eksil i Paris. Marzouki, som sier han vil stille til presidentvalget, er sterkt kritisk til den nye samlingsregjering politiske prosjekt.

Også analytikere er sterkt i tvil om hvor store omveltningene faktisk blir i Tunisia, hvor et folkelig opprør sist fredag tvang president Ben Ali til å flykte i eksil i Saudi-Arabia.

Statsminister Ghannouchi forsvarer sin regjering og sier at alle som nå er med, er «rene». Han lover at alle som deltok i undertrykkelsen under Ben Ali skal stilles til ansvar og straffes og avviser at Ben Alis «diktatur» vil fortsette med den nye regjeringen.

Brer om seg Arabere over hele Midtøsten følger utviklingen via internett og satellittfjernsyn, og tirsdag kom det nye protestaksjoner som minnet om hendelsen som utløste opprøret i Tunisia. I Egypt har tre mennesker nylig satt fyr på seg selv.

Analytikerne er usikre på om det folkelige opprøret vil spre seg og true autoritære regimer i land som Syria, Jordan og Egypt.

Mohamed ElBaradei, som tidligere var leder for FNs atombyrå IAEA, men er blitt opposisjonell i Egypt, mener imidlertid at endringer også vil presse seg fram i Egypt. Landet har i tre tiår vært styrt av Hosni Mubarak. (NTB)

LEDER SAMLINGSREGJERINGEN: Ghannouchi var statsminister under den forhatte presidenten Zein al-Abidine Ben Ali, men er nå blitt leder for en nasjonal samlingsregjering. Foto: SCANPIX/AFP
LEDER SAMLINGSREGJERINGEN: Ghannouchi var statsminister under den forhatte presidenten Zein al-Abidine Ben Ali, men er nå blitt leder for en nasjonal samlingsregjering. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer