Innreiserestriksjonene:

- Det tyngste jeg har opplevd

Gabriela Mercado Habostad (36) er bosatt i Norge, men kommer opprinnelig fra Bolivia, hvor hun har mistet flere familiemedlemmer til coronaviruset. Også hennes mor er død - men faren får ikke komme til Norge.

EN TUNG TID: Gabriela Mercado Habostad har hatt det tungt i coronapandemien fordi hun ikke har kunnet møte familien i Bolivia i en vanskelig tid. Foto: Privat
EN TUNG TID: Gabriela Mercado Habostad har hatt det tungt i coronapandemien fordi hun ikke har kunnet møte familien i Bolivia i en vanskelig tid. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 32.43% Første dose: 63.58%

I et brev sendt til Justisdepartementet fra advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig tidligere denne uka, kom flere personer med en fortvilt bønn om å åpne grensene for dem som er definert som fjernere familiemedlemmer, som besteforeldre, samt kjærester og forloveder.

Regjeringen kunngjorde fredag at de letter noe på reglene, for familie og kjærester bosatt i EU/EØS og Storbritannia.

Dette gjelder:

 • Voksne barn og stebarn og foreldre og steforeldre til voksne barn og stebarn.
 • Besteforeldre, stebesteforeldre, barnebarn og stebarnebarn.
 • Kjærester over 18 år og kjæresters mindreårige barn.

Det gjelder imidlertid ikke for Gabriela Mercado Habostad (36), som har en far bosatt i Bolivia - landet hun selv er fra. Hun har vært bosatt i Norge de siste ni åra på grunn av kjærligheten.

- Jeg synes det er helt urettferdig å skulle ha forskjellige regler, bare fordi noen er født i Europa. Relasjonen er like nær for oss som har familie andre steder i verden, sier hun til Dagbladet.

- Forferdelig og grusomt

Siden coronapandemien brøt ut, har det kommet dårlige nyheter fra hjemlandet hver eneste dag, forteller hun.

- Dette har vært veldig tungt for meg. Jeg føler meg innestengt her. Jeg kjenner mange som døde. Onkel, tanter, og en del annen familie og nære venner.

Etter kort tids sykeleie mistet hun også moren til corona i august i fjor.

- Det var helt forferdelig og grusomt. Da hun fikk corona fikk jeg lyst til å reise, så jeg undersøkte litt her og der, men det var skummelt å reise dit. Ikke bare til Bolivia, men det er en lang reise for å komme seg dit hvor man er innom mange flyplasser.

- Det å ikke kunne reise til Bolivia for å være der for pappa er det tyngste jeg har opplevd i livet mitt. At han var så alene og så ensom. Det var veldig frustrerende og jeg ble deprimert av å ikke kunne gjøre noe, forteller Habostad.

LETTELSER: Statsminister Erna Solberg om de nye lettelsene i Norge. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Brage Lie Jor. Vis mer

- Ikke ivaretatt

Også advokat Lina Smorr ved advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig reagerer på regjeringens avgjørelse. Hun bistår personer «som opplever betydelige inngrep i deres rett til familieliv som følge av innreiserestriksjoner i forbindelse med covid-19.»

Disse personene er organisert i Facebook-gruppa «Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19, 2020/2021», som har over 10 000 medlemmer.

- Jeg reagerer på at de ikke åpner for dem utenfor EØS i samme slengen. Deres rett til familieliv synes fortsatt ikke å være ivaretatt, sier hun til Dagbladet.

Hun avventer å kommentere ytterligere til hun har fått sett nærmere på de nye forskriftsendringene, som trer i kraft søndag.

Gruppas talsperson Richard Flaaten mener Norge fremdeles er «dårligst i klassen».

- Regjeringen fortsetter å tvinge folk med familie og kjærester utenfor EU/EØS til å leve i uvisshet om når de kan gjenforenes, nå på femte måned. Dette er en betydelig psykisk belastning som tærer på folk. Mange var allerede slitne, og fikk seg dessverre enda en knekk i går, sier han til Dagbladet.

Vil ha faren til Norge

Både Habostad, broren og søsteren er bosatt i Norge med familie. Foreldrene har derfor reist fra Bolivia til Norge på besøk årlig. På grunn av pandemien er det nå to år siden hun har sett faren, som hun forteller at har diabetes og er syk. Ønsket er derfor å få faren til Norge, sånn at han kan bo hos dem i hvert fall i noen måneder.

Ifølge Habostad er faren både vaksinert og har gyldig visum til Norge, men får likevel ikke slippe inn.

At Norge fortsatt holder igjen på grensa, skyldes blant annet frykten for mer smittsomme mutasjoner, begrunnet Solberg på fredagens pressekonferanse.

- Vi må fortsatt være varsomme. Det er fremdeles en uforutsigbar smittesituasjon mange steder i verden, og det er usikkerhet knyttet til mutasjonene. Derfor må vi fortsatt ha høy beredskap og restriksjoner ved innreise til Norge. Gjenåpningen i Norge er avhengig av at vi klarer å holde litt igjen på åpning over grensen, sa Solberg.

- Har forståelse

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Lars Jacob Hiim (H), uttalte fredag i Dagbladet at han har forståelse for at mange er utålmodige etter å få besøk av sine kjære, og at mange har det vanskelig under de strenge tiltakene som er innført.

- Lettelser for innreise vil bli vurdert i trinn 3 av gjenåpningsplanen, men det er for tidlig å slå fast hvilke lettelser som kommer. Vi ønsker ikke å ha strenge tiltak lengre enn nødvendig, men vi må huske på at vi har innført disse strenge innreisebegrensningene for å hindre smittespredning, særlig av nye og mer smittsomme varianter av viruset, sa Hiim.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer