Det tyrkiske militæret: - Visste ikke at flyet var russisk

Tyrkisk F-16 skjøt ned russisk kampfly, men sier de der og da ikke visste hvor flyet kom fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det militæret publiserte nå en uttalelse hvor de presiserer at de ikke visste at Su-24-flyet de skjøt ned på tirsdag var russisk.

- Nasjonaliteten til flyet var oss ikke kjent, skriver tyrkiske myndigheter.

Russlands president Vladimir Putin har advart om at hendelsen kommer til «å få alvorlige konsekvenser». Forholdet mellom Russland og Tyrkia var tross alt allerede i høyspenn da tyrkiske myndigheter skjøt ned det russiske kampflyet.

Nytt lydopptak Det tyrkiske militæret offentliggjorde tidligere et lydopptak de sier er fra de tyrkiske pilotene som skjøt ned flyet. Flyet var bare inne i tyrkisk luftrom i 17 sekunder, ifølge tyrkiske myndigheter.

- Endre retning sørover umiddelbart, endre retning sørover, sier piloten på engelsk helt i starten av lydklippet.

De sier de aldri fikk svar fra den russiske piloten.

BLE SKUTT NED: Flyet ble skutt ned av tyrkiske myndigheter og styrtet på den syriske siden av grensa. Tyrkia sier de advarte de russiske pilotene ti ganger om at de befant seg inne i tyrkisk luftrom. Putin sier russerne hele tiden var på den syriske siden av grensa.
BLE SKUTT NED: Flyet ble skutt ned av tyrkiske myndigheter og styrtet på den syriske siden av grensa. Tyrkia sier de advarte de russiske pilotene ti ganger om at de befant seg inne i tyrkisk luftrom. Putin sier russerne hele tiden var på den syriske siden av grensa. Vis mer

- Vi har ikke til hensikt å eskalere denne hendelsen, vi bare forsvarer vår egen sikkerhet og våre brødres rettigheter i Syria, sa Recep Erdogan tidligere i dag.

I pressemeldingen gjentar tyrkiske myndigheter at de advarte pilotene ti ganger og at de har villet dele informasjon om flystyrten med Russland. Det tyrkiske militæret skriver at de har gjort betydelige forsøk på å finne og redde de russiske pilotene som ble skutt ned og at de har tilbudt «alle salgs samarbeid» overfor russerne. Dette er nok et steg i ordkrigen som nå pågår mellom Tyrkia og Russland.

Den russiske piloten som overlevde styrten, snakket i dag med verdensmediene og fortalte at han på ingen måte fikk en advarsel. Og at de visste godt hvor de var da de ble skutt ned - inne i Syria.

Nato står bak Tyrkia Nato og USA har gått ut og støttet den tyrkiske versjonen av hendelsesforløpet.

- Etterretningsinformasjonen gitt til alliansen av allierte bekrefter den tyrkiske beskrivelsen av hendelsene, sier kommunikasjonsrådgiver i Nato Irina Novakova til Dagbladet.

Russiske styrker har den siste uka gjennomført en rekke bombeangrep svært nær Tyrkias grenser, i det Tyrkia mener er turkmenske områder. Tyrkia mener det er uakseptabelt at Russland angriper i dette området, hvor de sier det er turkmenere og ikke IS-terrorister. Den syriske eksilgruppa SOHR og det amerikanske forskningsinstituttet ISW sier IS ikke opererer nordvest i Syria, så nært grensa til Tyrkia. Men det gjør derimot al-Qaida.

- al-Qaidas deltakelse i sammenstøtene i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia vil fortsette å gi Russland muligheten til å rettferdiggjøre luftangrepene sine som antiterror-oppdrag, skriver forskningsinstituttet ISW i går kveld

HER HAR RUSSLAND BOMBET: Det amerikanske forskningsinstituttet ISW har laget denne oversikten over russiske bombinger mellom 9. og 19. november. De svarte områdene er områder kontrollert av terrorgruppa IS, de gule er opprørsgrupper, de røde er Assad-regimet, de lilla er kurdiske YPG og de brune områdene er al-Qaidas Nusrafronten. De røde, svarte, grå og gule stjernene viser russiske bombeangrep.
HER HAR RUSSLAND BOMBET: Det amerikanske forskningsinstituttet ISW har laget denne oversikten over russiske bombinger mellom 9. og 19. november. De svarte områdene er områder kontrollert av terrorgruppa IS, de gule er opprørsgrupper, de røde er Assad-regimet, de lilla er kurdiske YPG og de brune områdene er al-Qaidas Nusrafronten. De røde, svarte, grå og gule stjernene viser russiske bombeangrep. Vis mer