Det udannete Høyre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går morges var Høyres leder Erna Solberg i radioen i skoledebatt mot SVs Rolf Reikvam. Solbergs invektiver sto i tettpakket kø omtrent som fansen foran premieren på siste episode av «Ringenes herre». De som er uenige med Solberg «har ikke skjønt noe», «lyver», eventuelt «farer med løgn» og forstår i alminnelighet ikke «virkeligheten» som vel er å forstå som Høyres. Det motstanderne sier «er ikke sant», eventuelt «stemmer ikke» eller «er jo ikke riktig».

Det hører med at hun griper ordet og holder på det oppå både motdebattant og programleder. Resultatet er like godt å høre på som naboens gressklipper klokka ti en stille søndags sommermorgen med alle vinduer åpne. Men det er ikke bare Solberg som har lagt seg til denne stilen. Selve debatteknikken brukes av Jan Tore Sanner og Jan Petersen, for å nevne to av dem som når de slipper opp for argumenter henfaller til varianter av påstanden om at motdebattanten «ikke følger med» og «jo tar helt feil». En spesialvariant brukte Høyres unge talent, Ine Marie Eriksen, i en TV-debatt for en stund siden der hun satt og skar grimaser mens motdebattantene snakket. Grimasering for å undergrave motdebattanten i innskutte bilder er et teknisk lån fra Carl I. Hagen som Siv Jensen også drev med en stund. Hun har heldigvis sluttet med det. Verken visuelle eller verbale grimaser er kledelige.

Innslaget i radioen i går startet med et intervju der lærernes talsperson Helga Hjetland hevdet at skoleløftene fra siste valgkamp ikke var oppfylt blant annet ved at mange skolebygninger fortsatt er helsefarlige og ved at det er blitt færre lærere pr. elev. Solberg avviste påstandene en bloc og slo bastant fast at Høyre har oppfylt sine løfter. Høyres virkelighet er den som gjelder, andres er basert på feil og manglende forståelse.

En gang snakket vi om Det dannete Høyre. Dagens Høyre-stil er storsnutet på en litt vulgær måte. Den er smålig, enerverende å høre på og virker lite tiltrekkende. Det kan virke som om Høyre-ledelsen har gått på kurs. Resultatet er et udannet parti.