Det ufrie ord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Pressens faglige utvalg (PFU) har vedtatt å innskrenke ytringsfriheten i norske aviser. Utvalget har bestemt at Dagbladet brøt reglene for god presseskikk da avisa usensurert trykte en artikkelserie av forfatteren Axel Jensen. Den sykdomsrammede forfatteren rapporterer om sitt liv på kanten av døden, og retter kritikk mot viktige sider ved norsk helsevesen. Det skjer med Jensens særegne og fandenivoldske miks av svart humor og tro på menneskene og livet. Rapportene er derfor karakteristiske for Axel Jensens litterære stil som veksler mellom realisme og surrealisme, mellom fakta og fiksjon. Dette blir for sterk kost for det utvalg som er satt til å håndheve pressens etiske regler.
  • Den formelle bakgrunn er en klage fra en overlege og en sykepleier som føler seg krenket av Axel Jensens omtale. PFU gir de to medhold, og mener Dagbladet brøt god presseskikk fordi vi ikke sensurerte Axel Jensens tekst. Det er både absurd og foruroligende hvis saken Axel Jensen skal være normen for hva PFU vil tillate. Disse meget spesielle og verdifulle artiklene føyer seg inn i en lang litterær og journalistisk tradisjon i Norge. Det er denne PFU nå vil avskaffe med et pennestrøk. Hans Jæger, Agnar Mykle og Jens Bjørneboe skal være glade for at de befinner seg utenfor utvalgets rekkevidde.
  • Vær Varsom-plakaten er ikke bare et instrument for å beskytte enkeltmennesker og institusjoner mot overgrep fra pressen. Regelverket har samtidig som mål å beskytte den frie og kontroversielle ytring. PFUs vedtak er et angrep på prinsippet om at det skal være stor frihet i den offentlige debatt. Det er alvorlig i en tid hvor den offentlige debatt i økende grad uniformeres, og tilpasser seg konvensjoner, særinteresser og alminnelig kommersialisme.
  • Dagbladet har i årevis sett på PFUs avgjørelser som retningsgivende for vår egen praktisering av presseetikken. Også når vi har fått utvalget mot oss. Men i denne prinsippsaken vil vi fastholde retten til usensurert å publisere tekster med litterære og kontroversielle kvaliteter. Noe annet valg har vi ikke.