Da en saudiarabisk rikmann betalte over 2,5 millioner kroner til et populært, muslimsk trossamfunn i Tromsø, sa lederne at millionene kom uten bindinger.

Nå kan Dagbladet avsløre til nå ukjente pengeoverføringer, og Tromsø-moskeens rolle i et internasjonalt, saudisk-støttet nettverk.

Det ukjente islamske nettverket

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIYADH/TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Den røde døra foran oss er og blir stengt.

I lang tid har vi forsøkt å få personene bak det muslimske trossamfunnet Alnor senter i tale - per telefon, e-post og Messenger. Det har vært dørgende stille i den andre enden. Derfor står Dagbladet nå utenfor lokalet i Tromsø og banker på.

Et nakent skilt med «Alnor senter» henger over den røde døra. Ingen åpner når vi banker på, verken herre- eller dameinngangen. Bare skiltet om kameraovervåking vitner om at noen faktisk kanskje ser oss, der vi står i det iskalde regnet som velsigner moské-besøket vårt denne formiddagen.

Alnor er svært aktive både i inn- og utland. Senteret er et viktig møtepunkt for muslimer fra hele Nord-Norge, og involverer seg i alt fra dialogutvalg til svømmeundervisning for innvandrere.

En time etter at vi har banket på moske-døra får vi en e-post fra daglig leder i Alnor senter, Siv Samira Kofoed:

Regnskapene

Dagbladet har fått innsyn i samtlige årsrapporter og regnskaper fra alle muslimske trossamfunn i Norge de siste ti år, hos Norges ti fylkesmenn. Selv om trossamfunnene, som Alnor i Tromsø, mottar store penger i statsstøtte, viser regnskapene også en rekke tilfeller der givere fra autoritære regimer finansierer religiøs aktivitet i Norge: Ofte millionbeløp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer