Da en saudiarabisk rikmann betalte over 2,5 millioner kroner til et populært, muslimsk trossamfunn i Tromsø, sa lederne at millionene kom uten bindinger.

Nå kan Dagbladet avsløre til nå ukjente pengeoverføringer, og Tromsø-moskeens rolle i et internasjonalt, saudisk-støttet nettverk.

Det ukjente islamske nettverket

Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

RIYADH/TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Den røde døra foran oss er og blir stengt.

I lang tid har vi forsøkt å få personene bak det muslimske trossamfunnet Alnor senter i tale - per telefon, e-post og Messenger. Det har vært dørgende stille i den andre enden. Derfor står Dagbladet nå utenfor lokalet i Tromsø og banker på.

Et nakent skilt med «Alnor senter» henger over den røde døra. Ingen åpner når vi banker på, verken herre- eller dameinngangen. Bare skiltet om kameraovervåking vitner om at noen faktisk kanskje ser oss, der vi står i det iskalde regnet som velsigner moské-besøket vårt denne formiddagen.

Alnor er svært aktive både i inn- og utland. Senteret er et viktig møtepunkt for muslimer fra hele Nord-Norge, og involverer seg i alt fra dialogutvalg til svømmeundervisning for innvandrere.

En time etter at vi har banket på moske-døra får vi en e-post fra daglig leder i Alnor senter, Siv Samira Kofoed:

- Alnor ønsker ikke å snakke med media, slår hun fast.

Regnskapene

Dagbladet har fått innsyn i samtlige årsrapporter og regnskaper fra alle muslimske trossamfunn i Norge de siste ti år, hos Norges ti fylkesmenn. Selv om trossamfunnene, som Alnor i Tromsø, mottar store penger i statsstøtte, viser regnskapene også en rekke tilfeller der givere fra autoritære regimer finansierer religiøs aktivitet i Norge: Ofte millionbeløp.

Dette er penger norske politikere – fra SV, via Ap til Frp – har gjort det klart at de ikke vil ha. Den nye trosloven som ble vedtatt i vår, slår fast at trossamfunn som får pengestøtte fra utlandet, kan miste statsstøtten. Frykten er at pengene skal komme med konservativt eller ekstremistisk tankegods.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Alnor har fått ukjente overføringer fra den saudiskstøttede stiftelsen al-Risalah.
REGNSKAPENE AVSLØRER: Alnor har fått ukjente overføringer fra den saudiskstøttede stiftelsen al-Risalah. Vis mer

Dagbladet kan nå avsløre at Alnor har fått overført over 700 000,- fra al-Risalah, en stiftelse i Sverige som ifølge Svenska Dagbladet har fått millionbeløp direkte fra det saudiarabiske kongehuset. Stiftelsens ildsjel har også vært styreleder i Alnor siden 2006 – året da en saudiarabisk rikmann finansierte Alnors moskélokale i Tromsø.

I 2016 fikk Alnor 371 000,- i støtte fra al-Risalah. I 2015 var beløpet 384 000,-. Begge årene fikk Alnor nesten like mye fra al-Risalah i Sverige, som de fikk i statsstøtte fra norske myndigheter.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Dagbladet har i nesten to måneder forsøkt å få Alnor og al-Risalah til å svare på spørsmål. Uten hell. Etter at Dagbladet tok kontakt la Alnor ut et innlegg på sin egen Facebook-side der de skriver at de ikke ønsker å intervjues, at de ikke får pengestøtte fra utlandet, at de samarbeider tett med Tromsø kommune og følger norsk lov. Torsdag la Alnor ut et nytt innlegg, der de kommenterer overføringene:

- Vi får ikke økonomisk støtte fra utlandet. Vi fikk økonomisk støtte for å betale lønninger frem til slutten av 2017, skriver senteret. (Se begge innleggene lenger ned i saken).

Rikmannen fra Riyadh

Vi går tilbake til mars 2006.

Da dukket en driftig forretningsmann fra Saudi-Arabia opp i ishavsbyen.

- Jeg traff Sulaiman al-Shiddi da han kom hit. Han var handelsmann, leder for et miljø som ville finansiere ting og tang rundt i verden, forteller Nour Eddine Azzout på telefon fra Spania.

Han var den gang styreleder i det som het Tromsø islamske senter – forløperen til Alnor - og bodde i Tromsø.

- Hvorfor ville de finansiere ting?

- Nå tenker du som en nordmann og journalist. Hvis jeg kjøper en kaffekopp til deg, så kommer du ikke til å få ro før du har kjøpt en kaffekopp til meg tilbake. Dere tror alltid at man skal ha noe igjen for å gjøre noe for andre, men det du gir i livet, får du igjen for senere. Du må sette deg i hans sko for å forstå det han gjør.

Mannen Azzout viste rundt i Tromsø, er ingen hvem som helst i internasjonal business. Sulaiman al-Shiddi (53) er toppsjef for et saudiarabisk forretningsimperium med store investeringer både i hjemlandet, i Bosnia og i Storbritannia. Etter besøket i Tromsø sentrum betalte al-Shiddi 2,75 millioner for et lokale i Storgata 132, meldte lokalavisa Nordlys.

Dagbladet har vært i kontakt med en kilde som kjenner al-Shiddis forretningsvirksomhet godt.

- Sulaiman al-Shiddis selskap er et av flere eksempler på selskap som støtter den saudiarabiske statens idé om å spre den riktige tolkningen av islam over hele verden, sier kilden.

- Slik støtte foregår som regel alltid lovlig, så sikkerhetspolitiet finner ikke noe galt. Saudiarabiske nettverk sponser bygging av moskéer, undervisningsmateriale, koraner, bønnematter og så videre. Gavene kommer uten spesifiserte motytelser, men det er et moralsk problem å motta en gave og ikke hedre den som gir den bort. Og saudiaraberne holder kontakten, og vil vite hvordan gaven forvaltes, sier kilden som har fulgt aktørene, men som ikke vil navngis.

Svensken

Da de saudiarabiske pengene var investert i 2006, forsvant Nour Eddine Azzout ut av bildet. Styreleder i det nyopprettede Alnor senter ble en mann som er en maktfaktor i det muslimske miljøet i Sverige:

Hussein al-Daoudi (48) fra Örebro sitter ifølge Svenska Dagbladet i tre stiftelser i Sverige - som alle har mottatt penger fra Saudi-Arabia.

I FINLAND: Sandra Maryam Moe, helt til venstre, og Hussein al-Daoudi på en al-Risalah-konferanse med ulike finske samfunnsaktører i Helsinki. Foto: Alnor
I FINLAND: Sandra Maryam Moe, helt til venstre, og Hussein al-Daoudi på en al-Risalah-konferanse med ulike finske samfunnsaktører i Helsinki. Foto: Alnor Vis mer

I månedene etter at al-Shiddi kjøpte moskélokalet i Storgata, kom det jevnlig saudiarabiske sjeiker på besøk til Tromsø, viser både årsrapportene til Alnor og saker fra avisa Nordlys.

Alnor har ifølge årsrapportene Dagbladet har fått tilgang til hatt et tett samarbeid med den kontroversielle stiftelsen al-Risalah i Örebro – nå kjent som Scandinavian Foundation for Education – som al-Daoudi har stått bak i en årrekke.

- Hassan al-Daoudis funksjon er å være de saudiarabiske selskapenes garantist for at investeringen deres i religiøse samfunn i utlandet er god, sier en kilde som kjenner al-Daoudi godt, og har fulgt virksomheten hans i en årrekke.

En annen kilde sier al-Daoudi selv ofte holder seg i bakgrunnen. Al-Daoudi selv har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Samarbeid

Med al-Daoudi og Sandra Maryam Moe ved roret har Alnor vært dyktige til å bygge nettverk rundt omkring i Norge.

Alnor har blant annet samarbeidet med den omdiskuterte islamske foreningen Islam Net, der flere av de norske IS-kvinnene gikk før de reiste til Syria. Sammen har de arrangert en storstilt «fredskonferanse» på Ekebergsletta i Oslo. Da Islam Net opprettet en egen avdeling for studenter i Tromsø, satt Sandra Maryam Moe og ektemannen Andrew Wenham i styret.

- Islam Net tar fullstendig avstand fra disse IS-kvinnenes ideologi og forsøkte å stoppe deres radikalisering, dessverre lyktes vi ikke med disse, men vi forhindret svært mange andre ungdommer fra å reise til Syria, sier Islam Net-leder Fahad Qureshi til Dagbladet, og fortsetter:

- Likeså har Islam Net ikke noen bånd til Alnor sin Saudi-finansiering. Alnor har kun holdt en kunstutstilling på vår fredskonferanse i 2012. De har ikke finansiert oss på noen måte. Jeg mener at norske trossamfunn ikke bør ta imot støtte fra regimer som kan påvirke negativt på deres verdier.

I Alnors årsrapporter går det fram at de hjalp det betydelig mindre Hammerfest islamske senter med opprettelsen av ny moské, og med å organisere sponsing av moskétepper til det nye lokalet. Ali Mokhtar, styremedlem og nestor i Alhidaya Islamic Center i Hammerfest, understreker at de ikke har fått penger fra Alnor, men sier:

- Vi fikk et bønneteppe i gave fra en mann i Sverige.

Flere treffpunkter

Det var 2008. En idé om en arktisk moské i Tromsø tok form. Et landemerke vis a vis den ikoniske Ishavskatedralen på andre siden av Tromsø-sundet. To år etter at Alnor flyttet inn i Sulaiman al-Shiddis lokale, satte Sandra Maryam Moe og Andrew Wenham seg på flyet til London.

Av Alnors årsrapport fra 2008 går det fram at paret skulle til den populære Global Peace and Unity-konferansen i den britiske hovedstaden. Målet var å samle inn penger til Alnors arktiske moské – og reisen bar frukter. Ifølge årsrapporten kom de hjem igjen med tilsagn om 10 millioner saudiske riyaler – omkring 20 millioner kroner - for å bygge en «arktisk moské» i Tromsø.

FREDSKONFERANSE: Sandra Maryam Moe og Andrew Wenham reiste til London og GPU-konferansen for å skaffe penger til en arktisk moské i Tromsø. Bildet er fra konferansen i 2005, tre år før Tromsø-ekteparet reiste dit. Foto: AFP/ANDREW STUART/NTB
FREDSKONFERANSE: Sandra Maryam Moe og Andrew Wenham reiste til London og GPU-konferansen for å skaffe penger til en arktisk moské i Tromsø. Bildet er fra konferansen i 2005, tre år før Tromsø-ekteparet reiste dit. Foto: AFP/ANDREW STUART/NTB Vis mer

I tillegg kom 100 000 kroner for å arrangere en forelesningstur i Norge og Europa for den islamske predikanten og konvertitten Yusuf Estes fra Texas. Estes er i dag, ifølge Singapore-avisa The Straits Times, bannlyst fra å reise til Singapore på grunn av «intolerante meninger om ikke-muslimer». Estes har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

PÅ TURNÉ I NORGE: Den amerikanske predikanten Yusuf Estes, her avbildet i Edinburgh.Foto: Sithean Photo/REX/NTB
PÅ TURNÉ I NORGE: Den amerikanske predikanten Yusuf Estes, her avbildet i Edinburgh.Foto: Sithean Photo/REX/NTB Vis mer

Sandra Maryam Moe ba Tromsø kommune om en tomt. Men da den saudiarabiske donoren ba Norge om offisiell godkjennelse for å støtte Alnor – og det norsksomaliske trossamfunnet Tawfiiq på Grønland i Oslo – sa daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre nei.

Begrunnelsen var offisielt at Saudi-Arabia ikke praktiserte religionsfrihet. Dagbladet har fått innsyn i et internt UD-dokument fra saksbehandlingen av Alnors henvendelse, der det går fram at UD også var skeptiske til at Saudi-Arabia støttet konservative trossamfunn – og spredte sin form for islam.

- Det var allment kjent at saudiarabiske miljøer, som alle er tett koblet til landets religiøse myndigheter, finansierte oppstart av menigheter og religiøse lag i Europa. Jeg var skeptisk til dette, sier Jonas Gahr Støre - nå leder av Arbeiderpartiet - til Dagbladet i dag.

- Saudi-Arabia har ingen trosfrihet og det kan lede til dødsstraff å konvertere for eksempel til kristendom. Men regelverket for å si nei til finansiering av lovlig virksomhet i Norge var mangelfullt, fortsetter Støre.

SA NEI: Jonas Gahr Støre ønsket ikke saudiarabiske penger velkommen i 2010, og mener fortsatt at det internasjonale regelverket må forbedres i disse sakene. Foto: Lars Eivind Bones
SA NEI: Jonas Gahr Støre ønsket ikke saudiarabiske penger velkommen i 2010, og mener fortsatt at det internasjonale regelverket må forbedres i disse sakene. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

UD opplyste offentlig at navnet på donoren denne gang var Hamad al-Gamas – som ble beskrevet som «en finansvenn av Sulaiman al-Shiddi». Dagbladet får nå opplyst at Hamad al-Gamas rundt 2017 skal ha hatt kontakt også med det muslimske miljøet i Örebro – som er sentrum for Hassan al-Daoudis virksomhet. Det har ikke vært mulig for Dagbladet å få kontakt med Hamad al-Gamas.

- Saken understreket klare mangler ved det internasjonale regeverket. Dette har Arbeiderpartiet arbeidet for å endre, sier Støre.

TV-kanalen

Hvem sto egentlig bak konferansen i London, der Alnor ble lovet store penger?

GPU-konferansen i 2008 ble arrangert av tv-kanalen Islam Channel TV. I kulissene finner vi Alnors rike støttespiller. Året før konferansen hadde nemlig det britiskregistrerte selskapet al-Shiddi International spyttet inn to millioner pund i TV-kanalen, ifølge britiske selskapsdokumenter som Dagbladet har.

Bak selskapet står Sulaiman al-Shiddi – Alnors rike mann. Sunday Times har påpekt at kanalen lenge også holdt til på adressen 14 Bonhill Street, sentralt i London: Kontoradressen til Al-Shiddi International. Sunday Times beskriver selskapet som et viktig saudiarabisk redskap for å investere penger i Europa. Det samsvarer med det kilder sier til Dagbladet.

Islam Channel selv hevder å nå ut til 60 prosent av britiske muslimer. Men de er både bøtelagt og kritisert av den britiske tv-vaktbikkja Ofcom for brudd på kringkastingsloven, aksept av ekteskapsvoldtekt og drap på homofile, jødehat og en lang rekke andre kontroversielle temaer.

Formidlet kjendislege

Dagbladet kan dokumentere at Alnor og Islam Channel har flere treffpunkter i årene 2008-2010. I årsrapporten til Alnor i 2009, går det fram at moskéen i Tromsø det året koblet sammen den norske legen Mads Gilbert med Sulaiman al-Shiddis islamske TV-kanal, og sørget for at Gilbert ble intervjuet av Islam Channel.

«Verdens fokus er på Gaza. Nestleder i Alnor (Sandra Maryam Moe, red.anm.) holder appell i Kirkeparken et par dager før nyttårsaften og kobler Mads Gilbert opp med Islam Channel TV slik at han gir flere telefonintervju direkte fra Gaza mens bombene hagler», heter det i årsmeldingen.

Mads Gilbert forteller til Dagbladet at han ikke var klar over at han var nevnt i Alnors årsrapport, og heller ikke var klar over koblingen mellom Alnors saudiarabiske velgjører og Islam Channel TV.

KOBLET: Alnor oppgir at de koblet Mads Gilbert til Islam Channel TV. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet / ALL OVER PRESS
KOBLET: Alnor oppgir at de koblet Mads Gilbert til Islam Channel TV. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet / ALL OVER PRESS Vis mer

- Under «Operation Cast Lead» i Gaza i 2009, ga både Erik Fosse og jeg daglige intervjuer fra Gaza til både norske og en lang rekke internasjonale medier. Hvem som fasiliterte de ulike intervjuene vet jeg selvsagt lite om, sier Mads Gilbert til Dagbladet.

Heller ikke Islam Channel TV kan si noe om hvorfor Alnor hevder de koblet Gilbert og tv-kanalen sammen.

- Ofte er det personlige kontakter som brukes for å sikre intervjuavtaler, og jeg er helt sikker på at det er det som har skjedd i dette tilfellet også, sier Joanna Marsh i Islam Channels PR-avdeling til Dagbladet.

Al-Qaida-sjeiken

I 2009 møttes Islam Channel og Alnors veier igjen, kan Dagbladet dokumentere.

Nå var stikkordet al-Qaida.

I desember 2009 oppdaget lokalpressen i Tromsø at Alnor på sine hjemmesider hadde publisert en video av Anwar al-Awlaki – den nå avdøde al-Qaida-ideologen med tilnavnet «Internetts Osama bin Laden». Videoen ble fjernet da skriveriene i Tromsø begynte i desember.

I tekstarkivet A-tekst går det fram at Anwar al-Awlaki i november/desember 2009 var omtalt en rekke ganger i norsk presse – deriblant større saker hos både NRK, VG, Aftenposten og Dagbladet – i forbindelse med sin rolle i et terrorangrep i USA. Terrorangrepet ble vegg-til-vegg-dekket av amerikanske og britiske nyhetskanaler. Sandra Maryam Moe hevdet at ingen i Alnor ante hva den nå avdøde al-Awlaki sto for. Hun har ikke svart på Dagbladets nye spørsmål.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Men det var ikke bare Alnor som publiserte videoer fra al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki, viser Dagbladets undersøkelser.

Sulaiman al-Shiddis andre religiøse investering - Islam Channel TV – reklamerte også for al-Awlaki i nøyaktig samme periode. I 2009, samme år som al-Awlaki figurerte på Alnors nettsider, publiserte Islam Channel annonser for DVDer han ga ut - og for to arrangementer der han var hovedtaler over videolink. En av videoene man kunne kjøpe het «It’s a War against Islam». Samarbeidet mellom Islam Channel og al-Qaidas fremste ideolog ble skarpt kritisert, også av ledende britiske muslimer. Kanalen beklaget det hele i britisk presse.

FIKK REKLAME: Al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki dukket opp på nettsidene til både Alnor og Islam Channel i samme periode. Foto: REX
FIKK REKLAME: Al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki dukket opp på nettsidene til både Alnor og Islam Channel i samme periode. Foto: REX Vis mer

Islam Channel sier til Dagbladet at annonsene var en del av et lenkearkiv som flere nettsteder publiserte, og at de fjernet lenkene til al-Awlaki så snart de ble oppmerksomme på dem. De har aldri gitt al-Awlaki en plattform, hevder Joanna Marsh i PR-avdelingen.

- Det er uheldig at Islam Channel blir et enkelt mål for media og at kanalen så ofte blir dratt inn i saker som dette på et noe frynsete grunnlag, sier Marsh. Hun sier kanalen gir en stemme til muslimer i Storbritannia og resten av verden – basert på respekt og forståelse, og at «alle forsøk på å koble dem til det motsatte er helt feil».

- Får ikke støtte

Alnor har ikke svart på Dagbladets spørsmål om hvordan kontakten mellom al-Shiddis kontroversielle TV-kanal i London, og hans norske moské i Tromsø, står seg mot lovnaden om penger «uten noen form for krav eller forventning om gjenytelser».

I et innlegg på Facebook-siden sin svarer Alnor generelt om saken:

«Dagbladet skriver nå en sak om Alnor og støtte fra utlandet. Dette minner om en reprise av «islam i Tromsø» som Nordlys skrev om i 2010. Alnor ønsker ikke å bli intervjuet av Dagbladet. Saker som angår tidligere daglig leder må de spørre henne om, vi kan ikke svare på andres vegne. Alnor får ingen økonomisk støtte fra utlandet. Vi har hjulpet flere moskeer med innsamlinger og donering av bønnetepper, det betyr ikke at Alnor har kjøpt og betalt for de moskeene.

Alnor blir styrt av medlemmer i Tromsø, uten påvirkning av noen fra utlandet. Kravene til hvordan Alnor blir styrt er skrevet i vedtektene, som blant annet sier at vi skal følge norsk lov, følge Koranen og sunnah, og vi er en selvstendig og partipolitisk uavhengig organisasjon. Moskeen er en plass man samler voksne, ungdommer og barn for felleskap, kunnskap og bønn. Alnor har et godt samarbeid med Tromsø kommune, skolene, politiet og storsamfunnet. Hvis Tromsø kommune ønsker informasjon om hva vi lærer barna i moskeen, så er de hjertelig velkommen til å besøke oss.»

Torsdag utdypet trossamfunnet - også på Facebook:

«(...) Vi har bestandig vært åpen for besøkende som ønsker å bli kjent med oss. Vi vet hva vi står for - og vi er godt forankret i lokalsamfunnet, det er vi og tromsøværingene trygge på. Vi får ikke økonomisk støtte fra utlandet. Vi fikk økonomisk støtte fra Sverige for å betale lønninger frem til slutten av 2017. Alhamdulillah vi er takknemlige for all hjelp vi har fått, og hjelp vi får fra våre medlemmer i form av medlemskap, frivillig arbeid og donasjoner. Må Allah belønne dere i dette livet og det neste. Dagbladet får fortsette sin heksejakt - vi vil på ingen måte støtte dem i det prosjektet.»

Nour Eddine Azzout – den avgåtte styrelederen – er helt tydelig på at det ville vært slutten for Alnor om de aktivt promoterte ekstremisme fra moskéen al-Shiddi kjøpte til dem i 2006. Han sier:

- Han var helt tydelig på at moskéen ikke skulle være til sjenanse for omgivelsene, at det ikke skulle være støy i nærmiljøet, at de ikke skulle gi støtte til ekstremister. Ja, det var i det hele tatt mange regler som kom med det kjøpet. Og det var en riktig linje å følge, så det ikke ble noe tøv. «Blir det oppdaget noe tøv, så stenger vi lokalet og bygger en garasje», sa han. Og sånn er det.

Men hvem er egentlig Sulaiman al-Shiddi?

Rikmannens imperium

Saudieren Sulaiman al-Shiddi står bak en rekke ulike prosjekter utenfor Saudi-Arabia, viser bosniske og britiske selskapsdokumenter.

I Bosnia er han den 12. mest innflytelsesrike utenlandske investoren, ifølge Bosnias senter for undersøkende journalistikk.

Saudiaraberen startet sine Bosnia-investeringer med Sarajevo City Center (SCC), som antas å ha kostet 150 millioner dollar, og som ble åpnet i 2014.

I 2018 åpnet han også et hotell i samme bygning. Både hotellet, butikkene i shoppingsenteret og restaurantene følger det de kaller muslimske regler: Forbruk og salg av alkohol og gris er forbudt.

- Shoppingsenterets luksus-varer gjør at senteret først og fremst er et mål for arabiske turister. Bosniske borgeres gjennomsnittsinntekt gjør at få har råd til å handle her, får Dagbladet opplyst hos journalistnettverket.

Al-Shiddi har også et stort boligprosjekt i Sarajevo, Poljine Hills. Det er beskrevet som «luksus-leilighetskompleks med villaer og leiligheter, i tillegg til en rekke andre forretnings- og underholdningsmuligheter». Området skal etter planen være sikkert, med gjerder og bevoktede innganger.

Hva sier Sulaiman al-Shiddi selv?

«Et reiseselskap»

FEBRUAR 2020: Dagbladet er i utkanten av sentrum i Riyadh, den enorme hovedstaden i Saudi-Arabia. Her er ingen spektakulære skyskrapere og neonlys. Ei heller lange bilkøer eller butikker.

Men det er her, blant støv og toetasjes murhus i ulike nyanser av grått, vi finner hovedkontoret til al-Shiddi Group. «Et av de mest suksessrike selskapene i kongedømmet Saudi-Arabia, både lokalt og globalt. Konsernet er bygget på verdier og prinsipper basert i den islamske tro», står det på bedriftens hjemmeside, der store forretningsbygg, hoteller og industri lyser mot deg.

I virkeligheten pranger ikke hovedkontoret i Riyadh på nettsida: En tre-etasjers bygning med al-Shiddi-bedriftens logo på speilvinduene. Et par biler står parkert utenfor.

Inne i foajeen er det helt stille. Boligprosjektet Poljine Hills står utstilt i en monter i resepsjonen. Al-Shiddis hotell i Sarajevo pryder en plakat på veggen.

En ung mann med den karakteristiske hvite kjortelen, thobe, og det røde-og hvite hodeplagget mange saudiere bruker, kommer smilende ut fra et lite kontor.

- Du vil prate med Sulaiman al-Shiddi? Et øyeblikk, sier han og ringer i telefonen.

- Dessverre, han er i møter hele dagen. Det er ikke mulig i dag, sier mannen og smiler.

En annen mann kommer smilende mot oss. Lurer på hva vi ønsker, og ber så mannen i resepsjonen ringe opp til sjefene igjen. Noen minutter etter kommer en tredje mann mot oss. Han presenterer seg som Mohammed al-Shiddi. Mannen sier at det er mange menn ved navn Sulaiman al-Shiddi, og at det også er mange selskap i Saudi-Arabia som heter al-Shiddi. Dokumentasjon fra selskapsregistrene i Bosnia og Storbritannia, og fra eiendomsregisteret i Norge, viser at selskapene i London, Sarajevo og Riyadh tilhører samme eierskap – og Sulaiman al-Shiddi med samme fødselsdato. Mannen i firmaets resepsjon vifter det hele bort.

- Vi selger billetter. Vi er et reiseselskap, sier han nå.

- Men eier dere ikke flyselskapet og leilighetskomplekset i Bosnia? Og moskéeiendommen i Tromsø?, spør vi igjen.

Mannen gir ingen svar. Men kroppsholdningen viser at tida vår hos al-Shiddi er over.

Dagbladet gir ham visittkort med kontaktinformasjon, og sier vi veldig gjerne vil prate med dem om Bosnia og Tromsø når som helst, om mulig. Så takker vi for oss. Mens vi rusler rundt utendørs, kommer den hvitkledde herremannen ut av al-Shiddi-bygningen, setter seg i sin like hvite bil og kjører.

Forstanderens fortid

I 2010 avslørte Nordlys at Sandra Maryam Moes ektemann Andrew Ibrahim Wenham – mangeårig forstander i Alnor senter - hadde bistått den britiske al-Qaida-terroristen Jack Roche, som i 2000 planla å bombe den israelske ambassaden i Australia.

Wenham hadde vært i møter med al-Qaida-topper i Malaysia, hevdet Nordlys. Først benektet Wenham alt sammen – før han sa at han «ble lurt i en felle.». Wenham ble aldri siktet for noe, og sa at kona Sandra aldri hadde kjent til saken. Da saken rundt Roche ble rullet opp i Australia, emigrerte ekteparet Wenham til Jemen. Der ble de i ti måneder før de flyttet til Moes barndomsby, Tromsø, i 2002.

Nå har ekteparet Andrew og Sandra Wenham emigrert igjen. De to flyttet i 2018 til en fasjonabel enebolig ved havna i en liten by utenfor Sydney i Australia. Anrop til deres nye australske telefonnummer er ikke besvart.

FORLATT NORGE: Andrew Wenham. Foto: Olympiatoppen
FORLATT NORGE: Andrew Wenham. Foto: Olympiatoppen Vis mer

I et blogginnlegg fra 4. november 2010, som handlet om artiklene Nordlys publiserte den gangen, skrev Andrew Wenham at han var sjokkert:

- (…) De (Nordlys) vet at saudiene har kjøpt Alnor senter og finansiert oss fra dag én. Finansieringen kom uten noen forpliktelser, og er i henhold til norsk lov.

Tidligere styreleder Nour Eddine Azzout er klar på at Alnor ikke er en del av et ekstremistisk nettverk, eller har sider vi ikke kjenner til.
- Dere må ikke trekke i tråder som ikke er der, sier Azzout.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer