Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det ultimate mål er å sitte i en regjering

Terje Søviknes legger ikke skjul på at han ønsker å sitte i en regjering, men han vil ikke røpe om det er aktuelt nå.

HEMMELIGHETSFULL: Ordfører Terje Søviknes (Frp) er hemmlighetsfull dagen før Erna Solberg skal presentere nye statsråder. 

Foto Tor Erik H. Mathiesen
HEMMELIGHETSFULL: Ordfører Terje Søviknes (Frp) er hemmlighetsfull dagen før Erna Solberg skal presentere nye statsråder. Foto Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OS (Dagbladet): Terje Søviknes bruker tirsdagen til å forberede et kommunestyremøte i kveld. Der skal budsjettet for neste år behandles. Samtidig får han mange henvendelser om han er klar for å reise til hovedstaden for å bli statsråd i morgen.

Han tar imot tilbudet om en spasertur med Dagbladet i solfylte Os.

Rett utenfor rådhuset stanser en bil, en dør åpner seg og ei åpen hånd rekkes mot ordføreren. Mannen bak rattet gratulerer ham med nytt verv som statsråd. Søviknes ler og sier han godt kan ta imot håndtrykket, men vil verken bekrefte eller benekte at han er klar for regjeringen.

- Skal lede kommunestyret Terje Søviknes har vært ordfører i Os sør for Bergen siden 1999. Ved valget i høst fikk Frp 39,5 prosent av stemmene, en liten framgang fra forrige kommunevalg, og langt bedre enn partiet fikk på landsbasis.

- Jeg skal lede kommunestyret i kveld, men jeg vil ikke svare på spørsmål om det kan bli det siste kommunestyremøtet jeg leder.

Han ble spurt om han ville stille som kandidat til stortingsvalget i 2013, og han var aktuell for en statsrådpost i den første regjeringen til Erna Solberg. Da takket han nei.

- Jeg var gjennom en skilsmisse i 2011. I 2013 måtte jeg ta stilling til spørsmålet om jeg ville satse på rikspolitikken. Vi har to barn og jeg valgte dem. Noe er viktigere enn andre ting. Den gangen var barna for unge til at jeg ville pendle mellom Os og Oslo. Årene går og jeg har sagt at det på ett eller annet tidspunkt kan bli aktuelt å bli rikspolitiker.

I 2013 svarte han nei da pressen spurte om han hadde fått en telefon fra Erna Solberg. Nå ber han oss om å glemme det spørsmålet.

- Det ultimate mål Det blir ingen vanskelig kabal å legge på den politiske hjemmebanen. Frp har samarbeidet med Høyre siden 1999. Varaordfører Marie Bruarøy (H) er klar til å overta som ordfører om han blir statsråd. I fylkestinget i Hordaland er han gruppelder for Frp. Der er det andre som kan ta over hans verv.

- Du har ambisjoner om å bli rikspolitiker?

- Ja, jeg har absolutt motivasjon for å drive politisk arbeid på riksplan. Det ultimate mål er selvsagt å sitte i en regjering, men jeg kan ikke si noe om det er aktuelt nå.

BLIR GRATULERT: En mann åpner bildøra for å gratulere Terje Søviknes med plass i regjeringten, men han nekter å bekrefte at han blir ny statsråd.

Foto Tor Erik H. Mathiesen
BLIR GRATULERT: En mann åpner bildøra for å gratulere Terje Søviknes med plass i regjeringten, men han nekter å bekrefte at han blir ny statsråd. Foto Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Terje Søviknes jobbet som yrkesfisker ved siden av ingeniørstudier i aquakultur og økonomistudier på Norges Handelshøyskole. Der fikk han aldri levert oppgaven, så han kan bare kalle seg for økonomom, ikke siviløkonom.

- Fantastisk reise På spørsmål om hvilken statsrådspost som passer best, svarer han på helt generelt grunnlag, at fordeling av postene vil være helt opp til Erna Solberg og Siv Jensen.

- Du har vel gode kvalifikasjoner for å bli kommunalminister eller fiskeriminister?

- He, he. Kommunalministeren har et fagområde som jeg kan mye om etter 16 år som ordfører, men man må ikke nødvendigvis være fagekspert for å bli statsråd.

I sjøkanten kommer en stor svanefamilie svømmende mot ordføreren. Han bøyer seg ned og hilser på én av dem, som han mener er kona til havnesjefen, en svanefar som er blitt kjendis på Os etter at han skadet seg i en båtmotor sist sommer.

- Vi har hatt en fantastisk reise her i Os kommune, med gode økonomiske resultater og vekst i folketallet.

- Mangler dere ikke et asylmottak her?

Måtte trekke seg - Vi har ikke funnet lokaler seg egner seg, men i kveld skal vi behandle et forslag om å øke antall asylsøkere som skal bosettes her. De siste åra har vi tatt imot 15 hvert år. Nå har vi et forslag om å øke til 45. Fylkesmannen har anmodet oss om å øke til 65, men det blir for mange. Vi holder litt igjen fordi vi har en målsetning om å kunne integrere alle på en god måte, sier Terje Søviknes, som ikke vil si om han har bestilt flybillett til Oslo i morgen tidlig.

Det er 14 år siden Terje Søviknes måtte trekke seg fra alle sentrale verv i Frp etter å ha hatt seksuell omgang med en beruset 16 år gammel jente. Nå tyder mye på at han er velkommen inn i varmen igjen, og at han får plass ved Kongens bord i morgen.

GODE VENNER: Terje Søviknes har mange venner på Os, blant annet en stor svanefamilie.

Foto Tor Erik H. Mathiesen
GODE VENNER: Terje Søviknes har mange venner på Os, blant annet en stor svanefamilie. Foto Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media