EN BY I RUINER:  Etter at terrorgruppa IS angrep byen Kobani nord i Syria i fjor, har den blitt lagt i ruiner. Dette bildet ble tatt 30. januar, like etter at IS ble drevet ut av byen av kurdiske styrker og amerikanske flyangrep. Den italienske journalisten Francesca Borri har nå som mål å komme seg dypt inn i IS-kontrollerte områder. Foto: Bulen Kilic / AFP Photo / NTB Scapix
EN BY I RUINER: Etter at terrorgruppa IS angrep byen Kobani nord i Syria i fjor, har den blitt lagt i ruiner. Dette bildet ble tatt 30. januar, like etter at IS ble drevet ut av byen av kurdiske styrker og amerikanske flyangrep. Den italienske journalisten Francesca Borri har nå som mål å komme seg dypt inn i IS-kontrollerte områder. Foto: Bulen Kilic / AFP Photo / NTB ScapixVis mer

- Det umulig å dra inn til Syria som uerfaren journalist nå. Da blir du kidnappet på tre minutter

Francesca Borri (34) var i nesten to år den eneste vestlige journalisten i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Francesca Borri sier det verste med journalister er at de er kyniske. I sommer, da hun dekket krigen i Gaza, så fikk hun en telefon om at israelerne skulle bombe i området. Hun løp ut. Og løp for livet.

- Jeg løp og banket på så mange dører jeg kunne, for advare alle de palestinske naboene. «Bruk meg som et menneskelig skjold!», sa jeg til de sivile. De andre journalistene fra hotellet løp bare for å komme seg i posisjon, så de rakk å ta bilde av at bygningen ble bombet. De brydde seg ikke om palestinerne, sier Borri til Dagbladet.

I flere år var den italienske journalisten den eneste vestlige som dekket krigen i Syria. Nå skal hun forsøke å komme seg inn hos terrorgruppa Den islamske stat (IS).

PÅ NORGESBESØK, IRAK NESTE:  Den italienske journalisten Francesca Borri er nå i Norge for å delta og forelese på festivalen Human Right Human Wrongs. Så venter Irak og terrorgruppa Den islamske stat (IS). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ NORGESBESØK, IRAK NESTE: Den italienske journalisten Francesca Borri er nå i Norge for å delta og forelese på festivalen Human Right Human Wrongs. Så venter Irak og terrorgruppa Den islamske stat (IS). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fordi ingen andre gjør det. Og til sjuende og sist forstår hun også deler av hatet mot Vesten.

Frykten for å bli kidnappet Borri vet vel strengt tatt ikke hvor lenge hun overlever. Nå er hun i Oslo for å forelese på festivalen Human right, human wrongs.. Men på mandag flytter hun til Irak. Og om ti dager er hun ved frontlinjene.

- Det umulig å dra inn til Syria som uerfaren journalist nå. Da blir du kidnappet på tre minutter. Og det er ikke IS som kidnapper, det er kriminelle gjenger. Men de selger gislene videre, sier Borri til Dagbladet.

I det siste har terrorgruppa halshugget flere journalister, en hjelpearbeider og brent en jordansk pilot levende. Deres grusomhet kjenner ingen grenser. Men Borri sier hun ikke tror den gjengen som gjør dette, er representative for Den islamske stat.

- JEG KAN DØ I MORGEN:  Francesca Borri er i stor fare når hun dekker krigen i Syria. Nå er kidnappinger alle journalisters største frykt i det krigsherjede landet. Men Borri sier tønnebomber er mye verre. - Du kan forhandle med en gisseltaker, du kan ikke forhandle med et jagerfly, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat
- JEG KAN DØ I MORGEN: Francesca Borri er i stor fare når hun dekker krigen i Syria. Nå er kidnappinger alle journalisters største frykt i det krigsherjede landet. Men Borri sier tønnebomber er mye verre. - Du kan forhandle med en gisseltaker, du kan ikke forhandle med et jagerfly, sier hun til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

- «Jihadi John», for eksempel. Han er ikke symbol på IS, han er en gærning. Det blir som å si at Breivik skal være et symbol på noe her i Norge. Hvis du spør mange av disse islamistkrigerne hva et kalifat egentlig er, så vet de det ikke, sier Borri til Dagbladet.

Regelen for å besøke «den islamske stat» er i utgangspunktet at hvis IS-lederen godkjenner at du kommer inn, så kan ingen skade deg. Likevel understreker Borri hvor ufattelig farlig det er.

- Noen kan plutselig våkne opp en dag og bestemme seg for at jeg er en spion. For ett år siden var jeg med IS i Aleppo, og da visste jeg at jeg ikke ville bli kidnappet. Men nå vil jeg være mer forsiktig enn noen gang, sier Borri til Dagbladet.

En annen samfunnsmodell Hun har kommet lenger en mange andre journalister. Og hun sier mye handler om gjensidig respekt. Selv med IS, som er kjent for sine grusomheter.

KRIGEN INGEN DEKKER:  I nesten to år var Fransesca Borri den eneste vestlige journalisten i Aleppo. Hun følte seg hjemme der, mens bombene regnet over byen. Her bærer en gutt ei lita jente bort fra et nylig bombet hus den 18. april i fjor. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix
KRIGEN INGEN DEKKER: I nesten to år var Fransesca Borri den eneste vestlige journalisten i Aleppo. Hun følte seg hjemme der, mens bombene regnet over byen. Her bærer en gutt ei lita jente bort fra et nylig bombet hus den 18. april i fjor. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg skal ikke komme dit og fortelle dem at vi har et perfekt system og at de har ingenting. Det blir som det Muslimske Brorskap i Egypt, som hadde progressive medlemmer som presenterte en samfunnsmodell som var så mye mer interessant enn den vestlige. Jeg vil at IS skal forklare meg hva slags samfunn det er de prøver å bygge, sier Borri til Dagbladet.

Hun sier at araberne, eller det Muslimske Brorskap, har en fantastisk idé om et samfunn hvor man lever sammen.

- Tenk det, at vi ikke engang vet navnet på naboene våre. De har en sterk følelse av samhold. Jeg kunne aldri bodd i USA, for eksempel. Når jeg ser at vi blir så sinte at vi ikke snakker med eksmannen lenger, for eksempel, så kan jeg skjønne hvorfor folk er sinte på hverandre i Midtøsten.

Norske fremmedkrigere Dagbladet har skrevet side opp og side ned om de norske fremmedkrigerne. Unge norske menn som løfter våpen i guds navn og drar til Syria for å krige. Det ironiske, sier Borri, er at alle sluttet å dekke Syria-krigen da disse fremmedkrigerne begynte å strømme inn.

ALENE I KRIGEN:  I nesten to år var Francesca Borri den eneste vestlige journalisten i Syria. Foto: Alessio Romenzi
ALENE I KRIGEN: I nesten to år var Francesca Borri den eneste vestlige journalisten i Syria. Foto: Alessio Romenzi Vis mer

- Jeg har møtt norske islamister i Syria, en fra Oslo også.

Men hun tegner et annet bilde av disse europeiske fremmedkrigerne enn IS-propagandaen. Hun sier de blir sett på som en byrde, i alle fall av al-Qaida.

- Al-Qaida sier at de ikke vil ha dem, fordi de bare er en byrde. I IS er det tre type krigere. Det er afghanere og tsjetsjenere, som er veteranene og den harde kjernen. De er på fronten og kjemper. Så er det en gruppe soldater, som kanskje har erfaring, gjerne fra Saudi-Arabia. Og til slutt har du europeerne. De er ikke ved fronten i det hele tatt, sier Borri til Dagbladet.

Hun sier al-Qaida mener fremmedkrigerne kan gjøre mer nytte for seg hvis de blir hjemme og utfører angrep.

- De neste ukene, månedene og åra er ikke trygge i Europa. Det er her den neste runden med angrep kommer, sier Borri.
 

Men hun vil ikke være her når angrepene kommer. Mest sannsynlig så vil hun være der bombene faller. Nå nylig ville hun dra inn til utbombede Aleppo bare for å ta en kaffe med en al-Qaida kriger.

- Noen ganger forstår jeg islamistene I sitt møte med amerikanske redaktører, sier hun at hun føler på frustrasjonen som mange arabere føler overfor amerikanere. At hun blir sett på som annenrangs. Etter å ha levert en lang reportasje fra Kobani nå nettopp, fikk Borri beskjed om å endre formen.

- «Først skal det være ett sitat, så noen linjer, så et sitat, så...», sa de til meg. USA og Storbritannia har én måte å gjøre journalistikk på og ser på alt annet som annenrangs. At jeg er annenrangs. Ja, noen ganger forstår jeg islamistene, sier Borri.

Og til sjuende og sist er hun enige med islamistene om én ting: Dagens landegrenser i Midtøsten gir ingen mening. Hun er av den skolen som mener grensene burde endres.

- Vi må slutte å si at IS vil endre kartet i Midtøsten, alle vil endre kartet i Midtøsten, sier Borri til Dagbladet.

Vurderer å bosette seg i Norge Når hun er ferdig med å jakte kriger, så vurderer hun å bosette seg i Norge.

- Jeg er ikke en sånn person som kommer til et land og bare «jeg elsker landet deres». Nei. Tyrkia liker jeg ikke, de er for tøffe. Jeg bodde i Amsterdam i tre måneder, men likte ikke det. Jeg håper å kunne bo i en europeisk hovedstad. Og jeg liker Norge, her går det an å raskt føle seg hjemme samtidig som nordmenn har en sterk identitet. Du kan ikke ta feil av en nordmann og tro det er en nederlender, for eksempel, sier Borri.

- Men når er du egentlig ferdig?

- Når historien er slutt.