Det umulige ordet

Selvmord er et av vår tids siste tabu. Det må journalistene ta sin del av ansvaret for, skriver Unn Conradi Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Svein Erik Bakke valgte å avslutte sitt eget liv i november, må det ha framstått som en gåte for de fleste hva som egentlig hadde skjedd. Hendelsen ble av media pakket inn med ord som «funnet død» og «ikke noe kriminelt ligger til grunn».

Bakke hadde tidligere selv fortalt om depresjoner og selvmordsforsøk. I et intervju fortalte han at han ønsket å fjerne mystikk og tabu rundt psykiske lidelser og selvmord: «Hvis jeg kan bidra til det, så er kanskje ikke mine opplevelser bortkastet». Men ved reisens ende var det likevel ingen som ville dele Bakkes modige åpenhet. Ingen medier fortalte hva som var dødsårsaken, og dermed måtte vi bare gjette oss til hva som lå bak. Hvorfor er det så vanskelig å si og skrive ordet «selvmord»?

NYLIG KOM utredningen som viser at journalister vegrer seg. De forteller om usikkerhet og vanskelige valg, manglende trening og kunnskap i å omtale selvmord. I stedet velger de å bruke vage og uklare formuleringer, noe som igjen bare fører til nye spekulasjoner. Da Jan Werner Danielsen «ble funnet død», antok de fleste at det var en omskrivning for at han hadde tatt livet sitt. Først langt seinere avkreftet obduksjonsrapporten at dette var tilfelle. Også andre kjente musikere har nylig blitt offer for denne type spekulasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer