Det umuliges kunst i Gaza

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir vanskelig å hjelpe til med gjenoppbyggingen på Gazastripen hvis ikke palestinerne nå blir enige om en samlingsregjering. Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som leder giverlandsgruppa for de palestinske selvstyreområdene, har i disse dager hatt samtaler med aktører i Midtøsten foran den kommende ukas giverlandskonferanse i Sharm el-Sheik i Egypt. Hamas, Fatah og en rekke andre palestinske grupper ligger i forhandlinger om en palestinsk samlingsregjering. Lykkes de, må det bli Støres oppgave å presse EU og USA til å forstå hvor viktig en anerkjennelse er.

I 2007 var Norge alene i Vesten om å anerkjenne den palestinske samlingsregjeringen etter at Hamas vant valget. Den palestinske splittelsen som fulgte gjorde livet til palestinerne, særlig i Gaza, verre enn noen gang. Og givermilliarder som ligger under ruinhaugene, forårsaket av israelske angrep, er ikke direkte inspirerende for giverlandene. Bare det siste angrepet på Gaza kostet anslagsvis 14 milliarder kroner. Støre har tidligere hatt store problemer med å inndrive penger; særlig fra arabiske land. På årets givermøte blir det nesten umulig å komme Gaza til unnsetning hvis ikke palestinerne samler seg.

Lille Norges rolle er ikke bare å signalisere at palestinerne må samle seg for å få hjelpen de trenger. Det er også helt nødvendig at EU og USA forstår hvor presserende et samspill er. Ikke bare for å få palestinerne til å akseptere tidligere inngåtte avtaler, men like mye å presse Israel til det samme. Uten USA i ryggen ville Israel aldri ha brutt så mange FN-resolusjoner og aldri hatt den militære overmakten landets myndigheter har i dag. Og for overhodet å få Gaza på beina må Israel åpne grensene og legge til rette for en gjenoppbygging. Hvis Norge vil ha en finger med i spillet i det fredsdiplomatiet som nå pågår i Midtøsten er lederskapet i giverlandsgruppa like viktig som vanskelig.